We namen al eerder dyscalculie, dyslexie, ADHD, faalangst en autisme bij kinderen en jongeren onder de loep. Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat ook een gebrek aan eigenwaarde en zelfwaardering psychische problemen als eetstoornissen, depressie en pestgedrag veroorzaakt. In dit artikel ligt de focus op hoe je jouw eigen veerkracht verhoogt en hoe je jezelf leert waarderen.
Wat is zelfwaardering?
Zelfwaardering of zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt. Hoe tevreden ben je met jezelf en hoeveel vertrouwen heb je in je eigen vaardigheden? Besef je dat je net als iedereen sterke en zwakke kanten hebt en dat dat oké is? Zelfwaardering heeft ook te maken met je sociale relaties. Vind jij jezelf de moeite waard en hoe waarderen anderen jou?
Een hoge zelfwaardering...
Een hoge zelfwaardering betekent dat jij je goed voelt en dat je tevreden bent met wie je bent en hoe je eruitziet. Wie een hoge zelfwaardering heeft, vertrouwt erop dat hij op zijn pootjes terecht komt in het leven. Dat straalt die persoon vaak ook uit naar je omgeving.
Een positief zelfbeeld is belangrijk omdat:
- het je weerbaarder maakt tegen misleidende beelden,
- het je beschermt tegen psychische problemen, verslaving en eetstoornissen,
- het je helpt om je ten volle te ontplooien.
... of een lage zelfwaardering
Een lage zelfwaardering betekent dat jij jezelf onvoldoende waardeert en je minderwaardig, eenzaam en onzeker voelt. Je hebt het gevoel dat je er niet bij hoort. Een lage zelfwaardering vermindert je kansen om jezelf ten volle te ontwikkelen in het leven. Dit kan leiden tot het gevoel dat je het leven niet aankunt of dat je gefaald hebt.
Lage zelfwaardering heeft spijtige gevolgen:
- Je bent vaak angstig.
- Je ziet in anderen een bedreiging.
- Je vermijdt contact en zondert je vaak af uit schrik voor kritiek.
- Je bent onzeker en kwetsbaar.
- Je hebt weinig zelfvertrouwen.
Heb jij een hoge of een lage zelfwaardering? Doe hier de test!
Hoe krijg je meer zelfwaardering?
Vermijd sociale media
Het is erg belangrijk om een negatief zelfbeeld om te buigen naar een positieve zelfevaluatie. Kan dat dan? Jazeker, maar daar heb je wel hulp bij nodig. Je zelfwaardering ontwikkelt zich op basis van ervaringen die je beleeft of die je om je heen ziet. Sociale media spelen hier een sleutelrol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat foto’s in de media en op het internet een grote invloed uitoefenen op je zelfbeeld en hoe je over jezelf denkt. De media spiegelen de heersende schoonheidsidealen voor. Als je teveel van dat modebeeld afwijkt krijg je een minderwaardigheidsgevoel. Maar is dat terecht? Wie definieert het schoonheidsideaal? De sociale media, redacteurs van tijdschriften of de modewereld? Niet iedereen is even goed bestand tegen dat opgedrongen ideaalbeeld.
Vind een vertrouwenspersoon
Verder zijn goede sociale contacten van belang. Luisteren en praten blijft de beste remedie. Om psychische problemen te voorkomen, blijkt het veel effectiever om in de klas aandacht te hebben voor een gezond zelfbewustzijn, in plaats van te focussen op concrete problemen, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Leiden. De beste preventie is in dat geval een zeker zelfvertrouwen te ontwikkelen en aan je eigenwaarde te werken.
Hier zijn alvast enkele concrete tips om mee aan de slag te gaan:
- Ga kritisch om met sociale media en reclamecampagnes. Vooral jongeren zijn daar gevoelig aan.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen is uniek, en dat is maar goed ook.
- Aanvaard complimenten.
- Blijf af en toe stilstaan bij jezelf en de dingen waar je goed in bent. Wat zijn je goede eigenschappen, talenten en kwaliteiten? Wat is er mooi aan jou? Op welke successen ben jij trots?
- Doe dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt.
- Houd eens een positief dagboek bij waarin je iedere dag drie dingen opschrijft waar je trots op bent. Wat ging er goed? Wat heb je overwonnen? Wat was een fijn moment?
- Wees open, realistisch en eerlijk. Verlaag je eisen en wees assertiever.
- Let it go!
De effecten van een hoge zelfwaardering spreken voor zich:
- je hebt een tevreden gevoel
- je legt makkelijker contact met anderen
- het verhoogt je kans op succes
- je aanvaardt je fouten
- je bent aangenaam in de omgang
- je bent positiever ingesteld
- je gaat goed om met kritiek en feedback
Een lage zelfwaardering gaat vaak hand in hand met minder goede schoolprestaties. BijlesHuis heeft docenten beschikbaar met de nodige ervaring om zelfvertrouwen van studenten op te krikken. Ben jij zelf docent en kriebelt het om studenten te begeleiden? Registreer je dan als lesgever!
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.