Vijf tips om effectiever te studeren

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Veel studenten passen verkeerde studiemethodes toe, wat leidt tot onnodig tijdsverlies en slechte punten. Wat is de beste manier om leerstof snel en blijvend te onthouden? Onze studiebegeleiders bij BijlesHuis geven vijf effectieve tips mee om vlotter te studeren.

Vind de perfecte blokspot

De plaats waar je studeert is heel belangrijk. Ben je snel afgeleid? Dan vind je, als je thuis blijft, jouw huisgenoten of de tv misschien interessanter dan je cursus. Probeer een stille plek te vinden in de bib, een studentenruimte of een rustige koffiebar. Kijk rond tot je de ideale studieplaats voor jou gevonden hebt en laat dan je laptop en gsm thuis. Ruimte, rust en weinig afleiding werkt nog steeds het beste om goed te kunnen doorblokken.

Blok je toch liever thuis? In dit artikel geven we je alvast enkele tips om van je plekje thuis een ideale leeromgeving te creëren. Wanneer je thuis studeert, schenk je best voldoende aandacht aan het kiezen van een vaste plaats om te studeren, op tijd bewegen, voldoende licht en de juiste temperatuur op je studieplek.

Wees creatief met geheugensteuntjes

Er bestaan verschillende ezelsbruggetjes om moeilijke termen of stukken informatie sneller op te slaan in het geheugen. Denk maar aan het Franse woord “hélicoptère”. Om te onthouden welke accentjes de e’s krijgen, kan je je een opstijgende en dalende helikopter inbeelden. Zo weet je gelijk als welke klank bij accent aigu en accent grave hoort.

Visualisering is hierbij de sleutel. Je gebruikt namelijk een groter deel van je hersenen om visuele beelden te onthouden dan een lijst woorden. Daarom blijft het ook gemakkelijker in je geheugen gegrift staan.

Een veelgebruikte techniek is de virtuele wandeling. Bij jou thuis of op bepaalde plaatsen op de weg van je huis naar school stel je je stukken informatie visueel voor. Als je de wandeling later inbeeldt, komt de informatie vanzelf weer terug. In dit filmpje geeft een geheugenkampioen een demonstratie van de virtuele wandeling. Probeer het zelf ook eens!

Herhalen, herhalen, herhalen

Deze tip klinkt logisch, maar veel studenten beginnen pas de leerstof te studeren de dag voor hun toets of de dagen voorafgaand aan hun examen. Dat kan werken om de leerstof heel oppervlakkig en kort op te slaan, maar volstaat niet om hem helemaal te doorgronden en te onthouden. Meestal verplaatst informatie zich namelijk enkel van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen als je kleine stukjes ervan herhaalt, dagen tot weken vooraf.

In een interessant artikel in The New York Times wordt, net als in natuurlijk massa’s andere artikelen, en ook wetenschappelijke publicaties, lijstjes en vele TED Talks, onderschreven dat herhalen en de tijd nemen essentieel zijn om je geheugen te trainen. Net als dat niemand eigenlijk écht kan multitasken en hoe belangrijk het is om afleidingen te beperken.

Maak flashcards of samenvattingen en bekijk ze telkens in intervallen, van kortere naar langere periodes tussen het studeren. Er bestaan ook apps die je hierbij helpen, bijvoorbeeld Anki.

Test jezelf

Voor een experiment door de universiteit van Louisville vroeg de docent Statistiek aan de helft van zijn leerlingen om na elke les een paar vraagjes over de afgelopen les op te lossen. Die groep scoorde op alle examens doorheen het jaar aanzienlijk beter dan de andere leerlingen. De reden daarvoor is dat de leerstof zich beter in het geheugen opslaat als je jezelf test, dan als je hem gewoon passief overloopt.

Probeer dus zoveel mogelijk oefeningen of voorbeeldexamens te maken. Als je daar geen mogelijkheid tot hebt, kan je altijd voor jezelf neerschrijven wat je nu precies in dat hoofdstuk geleerd hebt, of de leerstof hardop presenteren aan jezelf. Een ander voordeel aan deze methode is dat je ontdekt wat je al goed kent en waar je toch nog even aandacht aan moet besteden.

De juiste studieplek

Tijd voor een pauze

Pauzes zijn essentieel om productief te blijven tijdens je studiesessies. Dat betekent echter niet dat het een goed idee is om aan je bureau te zitten scrollen op social media of een halve aflevering Friends te bekijken. Je hersenen hebben zuurstof nodig om zich te concentreren en die halen ze uit beweging! Maak een wandeling buiten, houd een mediteersessie, doe even de afwas terwijl je playbackt op je favoriete liedje,… Pas wanneer je even je bureau verlaat en je lichaam wat beweging geeft, helpt de pauze om zde leerstof beter te verwerken.

Vergeet daarnaast zeker niet om genoeg te slapen. Als je minder dan zes uur slaapt, of zelfs een nacht doorblokt, kunnen je hersenen minder goed informatie opslaan en verbanden vormen tussen de leerstof.

Heb je nog vragen over voorgaande studietips of heb je individuele hulp nodig? Contacteer BijlesHuis voor studiebegeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studietips studeren tips examens voorbereiden
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter