written by
Laura M.

7 handige tips & tools voor het schrijven van je thesis of bachelorproef

Voor studenten: efficiënter studeren 6 min read

Daar zit je dan in het begin van het academiejaar, met een gi-gan-tische taak in het vooruitzicht.🤯 Je thesis of bachelorproef schrijven is lastig werk. Gelukkig kennen de thesisbegeleiders van BijlesHuis een aantal handige digitale tools, tips en tricks om het schrijven te vergemakkelijken. Ontdek ze hieronder en maak in no-time vooruitgang!

Lees ook eens dit artikel over de 5 valkuilen die je tegenkomt bij het schrijven van je thesis, én hoe je die kan vermijden.

scriptie tips, bronvermelding, scriptie schrijven tips, scriptietips, thesis tips, master thesis tips

1. Investeer in je relatie met MS Word

Een eerste belangrijke tip om te onthouden is: MS Word is je beste vriend. Daarmee bedoelen we: de allerbelangrijkste tool voor het schrijven van je bachelorproef of thesis! Eens je alle MS Word-functionaliteiten goed onder de knie hebt, verminder je drastisch de tijd die je op het eind van je thesis in lay-out zou moeten steken. Denk maar aan functies zoals automatische inhoudstabellen en bronvermelding.

2. Maak gebruik van DeepL en Google Translate

Helaas zijn relevante Nederlandstalige artikels zeldzaam. Daarom is het van belang om te werken met een goede vertaaltool wanneer je begint aan de literatuurstudie van je thesis.

Google Translate is de meest bekende en zeker een goede keuze. Google Translate gaat verder dan gewoon vertalen; onder de suggestie ‘vertaling’ kan je altijd een aantal synoniemen vinden voor het woord of de zin die je vertaald hebt. Super handig om meteen te kunnen herschrijven dus!

Een andere goede vertaaltool is DeepL translator. Deze gratis website helpt je om anderstalige artikelen beter te begrijpen en herschrijven. Als je zeker wil zijn dat je vertaling correct is, vertaal je je vertaalde Nederlandse zin eens terug naar de oorspronkelijke taal van het artikel. Is de vertaling gelijkaardig of gelijk aan de oorspronkelijke tekst? Goed bezig!

deepl thesis

Zet ook altijd de taal van je MS Word in de taal waarin je je scriptie moet indienen. De spellingscontrolefunctie van MS Word haalt er vaak al kleine foutjes uit en maakt jou het leven alweer iets makkelijker.

3. Schrijf gevarieerd met hulp van synoniemenfuncties

Het is niet eenvoudig om een gevarieerde woordenschat te gebruiken tijdens het schrijven over hetzelfde thema. Vaak val je terug op dezelfde voegwoorden (echter, in conclusie,...) of dezelfde inhoudelijke woorden die je onderwerp beschrijven. Dat maakt een tekst nogal langdradig en saai om te lezen.

Gelukkig is de synoniemfunctie in MS Word een goede oplossing! Je duidt het woord aan in de tekst, rechtermuisknop en dan duw je op ‘synoniemen’. Hier krijg je opeens een hele range aan synoniemen voor het woord dat jij zoekt! Makkelijk toch?! Indien MS Word geen optie biedt waar jij blij mee bent, probeer de site synoniemen.net , een gratis online synoniemenwoordenboek.

4. Automatiseer de bronvermelding van je thesis

Één van de vaakst voorkomende en meest tijdrovende fouten bij het schrijven van je thesis is het niet-automatiseren van de bronvermelding en bronnenlijst. De tijdsinvestering in de zoektocht naar een goede bronvermeldingstool verdien je dubbel en dik terug op het einde van de rit.

Referentiebeheersoftware werkt volgens het cite-while-write principe: tijdens het schrijven kan je met een druk op de knop rechtstreeks een bronvermelding toevoegen in het formaat waarin jij moet refereren. De software werkt automatisch de correcte volgorde van je referentielijst bij. Ook wanneer je herschrijft, zal de referentie automatisch op de juiste plaats met de juiste vermelding komen te staan.

De populairste tools voor referentiebeheer zijn EndNote en Mendeley. Deze zijn betalend, dus vraag zeker na bij je onderwijsinstelling of zij een licentie hebben op een bepaalde tool. Zodra je de software ter beschikking hebt, kan je die als add-on rechtstreeks toevoegen in MS Word.

Hoe werkt EndNote?

Er zijn een aantal gratis tools beschikbaar die je referentiebeheer makkelijker kunnen maken, zoals Zotero. Deze extensie helpt je onderzoek te organiseren zoals jij dat wil. Je kunt bronnen sorteren in groepen en ze taggen met trefwoorden. Nog makkelijker is dat je opgeslagen zoekopdrachten kunt maken die automatisch worden gevuld met relevant materiaal terwijl je werkt. Zotero creëert verder automatisch een bronnenlijst die importeerbaar is in MS Word en Google Docs.

5. Thesis laten nalezen door iemand? Behoud de wijzigingen!

Een goede manier om de kwaliteit van je thesis of bachelorproef te verhogen, is door regelmatig je scriptie door onafhankelijke personen te laten nalezen. Denk aan je promotor, een klasgenoot, je thesisbegeleider of een familielid. Hoe haal je nu het meeste uit zo een review?

Een simpele tool in MS Word hiervoor is de ‘wijzigingen bijhouden’-optie onder de ‘controleer’-tab. Vraag je reviewers om deze optie aan te zetten vooraleer ze correcties aanbrengen. Zo kan je achteraf door je nagelezen scriptie gaan en per wijziging door de aantekeningen en suggesties van de reviewer gaan. Dan kies je zelf welke je accepteert of toch niet doorvoert. Je kan ook ‘accepteer alle wijzigingen’ aanklikken; hierdoor worden alle herzieningen meteen doorgevoerd.

6. Bespaar tijd op de lay-out en inhoudstafel

Je inhoudstabel op het einde van je thesis maken, hoeft slechts enkele seconden te duren. In MS Word kan je via het ‘stijlen’-deelvenster (onder de ‘start’-tab) een eigen lay-out en stijl kiezen voor je titels, ondertitels, kleurcodes, quotes, hoofdtekst, etc. Vanaf dat moment duid je eenvoudig aan welke functie een bepaalde tekst heeft, en alles verschijnt meteen in de juiste kleur en stijl.

Een tweede voordeel hiervan is dat je de inhoudstafel eenvoudig kan toevoegen door onder de ‘referentie’-tab te duwen op de ‘inhoudstabel toevoegen’. Indien je achteraf nog veranderingen hebt aangebracht in je scriptie, kan je je inhoudstabel synchroniseren en is deze meteen up-to-date.

7. Maak een spel van je planning

Voldoende tijd steken in een goede planning vermindert stress en ondersteunt je bij het halen van je deadlines. Er zijn meerdere manieren om te plannen, dus kijk wat voor jou werkt! Een bekende planning tool is Notion, een gratis software voor projectbeheer. Notion biedt een hele galerij aan templates waaruit je kan starten. Bekijk zeker eens de thesis planning-template!

Voor wie meer dan een goede planning nodig heeft om gemotiveerd te blijven, bestaan er toffe tools zoals Habitica. Habitica is een gratis productiviteitapplicatie die je scriptie ombouwt tot een game-ervaring. Inclusief in-game beloningen en straffen om je te motiveren, én een sterk sociaal netwerk om je te inspireren en motiveren.

Extra tips & tricks voor je thesis

Neem voldoende pauze

Pauzeren verhoogt de productiviteit, dus de tijd die je ‘verloren’ hebt met het pauzeren haal je meteen weer in. Belangrijk is wel om schermtijd te vermijden tijdens je pauzes. Goede voorbeelden zijn: gaan wandelen, yoga, sporten of meditatie. Headspace is hier een goede tool voor. Deze meditatie-app helpt je ontspannen tussen het schrijven van je thesis door.

Beperk afleiding

Indien je het moeilijk hebt met zelf weg te blijven van afleidingen zoals social media kan je tools gebruiken. Een voorbeeld van zo een tool is freedom.to. Je stelt zelf in hoelang en welke websites en applicaties moeten geblokkeerd worden en freedom.to doet de rest! Andere alternatieven zijn Leechblock en StayFocusd. Lees hier ook de 10 beste apps om je smartphonegebruik te beperken.

Werk met een ervaren thesisbegeleider

Je thesis schrijven kan enorm stressvol zijn, zeker als hier ook nog eens andere vakken en taken bijkomen. Ken jezelf! Indien je op voorhand weet waar het dreigt mis te lopen, anticipeer hierop. Het zoeken van een thesiscoach is zeker een goed idee indien je denkt dat het kan mislopen op bijvoorbeeld planning, statistiek of simpelweg starten met schrijven. BijlesHuis heeft een groot aanbod aan goede ervaren thesisbegeleiders in elke studentenstad. Je kan altijd vrijblijvend navragen wie in jouw regio beschikbaar is.

Interesse in onze maandelijkse nieuwsbrief met didactische artikels? Schrijf je hieronder in!

scriptie schrijven bronvermelding scriptiebegeleiding scriptietips thesis tips master thesis tips thesis
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter