written by
Jill R.

8 tips voor je mondeling examen Frans of Engels

Rondom studeren 5 min read

Een mondeling examen is voor veel leerlingen een ontmoedigend vooruitzicht, vooral als het in een andere taal is. Het blijft voor velen een zenuwslopend moment, of je nu in de middelbare school zit of aan de hogeschool of universiteit studeert. Moet jij binnenkort een mondeling examen Frans of Engels afleggen? Met deze 8 tips doorsta jij feilloos je volgende mondeling examen Frans of Engels!

tips mondeling examen, engels, frans, examen, mondeling

1. Weet waarover je spreekt

Je klinkt pas zelfzeker als je ook écht weet waarover je spreekt. Tijdens een mondeling examen val je door de mand als je de leerstof klakkeloos vanbuiten hebt geleerd. Zeker als er bijvragen gesteld worden! Bereid je dus goed voor en zorg dat je weet waarover je spreekt. Doe bijvoorbeeld je research en voorbereiding eerst in je moedertaal. Pas wanneer je het onderwerp begrijpt in je eigen taal schakel je over naar het Frans of Engels.

2. Oefen luidop

Als je eenmaal vertrouwd bent met het onderwerp van het examen, is het tijd om te gaan oefenen. Een goede manier om te oefenen voor een mondeling examen is door alles luidop te overlopen. Hardop lezen helpt je uitspraak te verbeteren en vergroot je zelfvertrouwen tijdens het spreken. Lees niet enkel de teksten uit je handboek, maar wissel af met bijvoorbeeld nieuwsartikelen of korte verhalen in het Frans of Engels.

3. Oefen voor publiek

Nu je de uitspraak onder de knie hebt, is het moment aangebroken om er publiek bij te halen! Vraag aan je broer, zus, mama, papa of klasgenoot om te luisteren naar je presentatie. Hierdoor raak je gewend aan publiek en kom je vanzelf je verbeterpunten tegen. Het is heel normaal om over je woorden de struikelen of om stress te ervaren door het publiek. Net daarom oefen je!

Moet je een bepaalde tijd spreken tijdens je mondeling examen? Dan is dit het perfecte moment om te timen! Je spreektempo is namelijk verschillend wanneer je je tekst in je hoofd opzegt in vergelijking met het tempo wanneer je luidop voor publiek spreekt.

4. Draag gepaste kledij op je mondeling examen

De eerste indruk is belangrijk, dus zorg ervoor dat je er professioneel uitziet. Je hoeft natuurlijk niet in maatpak te komen als de docent dit niet verwacht. Door kleding te dragen waarin je je zelfverzekerd voelt, voel je je al meer op je gemak tijdens je mondelinge examen. Je wekt ook de indruk dat je het examen serieus neemt. Vermijd alles wat afleidt van wat je zegt, zoals schreeuwerige patronen of sieraden die geluid maken als je ze bewegen.

tips, kleding, mondeling examen, Engels, Frans

5. Dompel jezelf onder in de taal

Kijk naar films, luister naar muziek en lees boeken in de taal waarin je je mondeling examen moet afleggen. Dat is een leuke en ontspannende manier om zowel je woordenschat uit te breiden als je uitspraak op punt te stellen. Wist je al dat je zelfs via Netflix talen kan leren?

Vind je het ook vervelend dat je je niet goed kan uitdrukken in het Frans of Engels, terwijl je het antwoord perfect kan verwoorden in je moedertaal? Vermijd dit op je mondeling examen door enkele dagen voordien al te denken in het Frans of Engels. Probeer bijvoorbeeld onderweg naar school alles wat je tegenkomt te beschrijven in je hoofd. Dat maakt het contrast tussen de twee talen minder groot tijdens je mondeling examen.

6. Gebruik idiomatische uitdrukkingen

Wanneer je leerkracht vlak voor het mondelinge examen Engels ‘break a leg’ zegt, wil hij of zij natuurlijk niet dat je echt je been breekt. Het is een Engelse uitdrukking om iemand succes te wensen.

Als jij ook als een moedertaalspreker wilt klinken, kan je idiomatische uitdrukkingen gebruiken. Dat zijn zinnen die geen letterlijke vertaling zijn van wat ze betekenen, maar in plaats daarvan worden begrepen op basis van de culturele context. Wij hebben alvast enkele uitdrukkingen opgelijst waarmee je jouw mondeling examen Frans of Engels naar een hoger niveau tilt. Of waarmee je op zijn minst begrijpt wat je leerkracht tegen je zegt.

Idiomatische uitdrukkingen Engels

 • To make a long story short = om samen te vatten, als conclusie
 • Get my head around it = het begrijpen
 • First and foremost = eerst en vooral
 • Out of the blue = uit het niets, onverwachts
 • It’s out in the open = het is algemeen bekend
 • To get straight to the point = meteen ter zake komen
 • As far as I’m concerned = wat mij betreft

Idiomatische uitdrukkingen Frans

 • Se perdre les chèvres = het even niet meer kunnen volgen
 • En ce qui me concerne = wat mij betreft
 • Aller droit au but = meteen ter zake komen
 • Ça tombe à pic = dat komt heel goed uit
 • D'abord et avant tout = eerst en vooral
 • De mon point de vue = zoals ik het zie
 • Retrouver mes esprits = alles op een rijtje zetten

7. Vermijd stress voor het mondeling examen

Probeer stress voor je mondeling examen te vermijden. Plan voldoende tijd in om je examen voor te bereiden en in te oefenen. Is het niet jij maar jouw kind dat een mondeling examen heeft? Zorg ervoor dat jij als ouder je kind zo goed mogelijk ondersteunt in deze stressvolle periode!

Haal vlak voor het mondeling examen een paar keer diep adem en herinner jezelf eraan dat je goed voorbereid bent. Je kunt dit!

8. Let op je lichaamstaal

Kom binnen met een open houding. Kruis je armen niet, houd je rug recht en maak voldoende oogcontact. Maak ook voldoende gebruik van handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Zo kom je zelfzeker over en houd je de aandacht van je leerkracht vast. Let op dat je niet te snel of te luid praat door de stress. Las adempauzes in en hou een glas water bij de hand. Antwoord op de vragen met volzinnen, een simpele ja of nee is niet voldoende.

Een mondeling examen Engels of Frans hoeft helemaal niet moeilijk te zijn aan de hand van deze tips. Weet waarover je praat, let op je lichaamstaal en gebruik hier en daar een idiomatische uitdrukking. Heb jij extra ondersteuning nodig in het Frans, Engels of een andere taal? Dien vrijblijvend een aanvraag in voor bijles Frans of Engels bij BijlesHuis.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste artikels? Schrijf je dan hieronder in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

mondelinge presentatie mondelinge vaardigheden frans Engels examens mondeling examen tips
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter