Bijles geven aan studenten in het hoger onderwijs wordt extra effectief als je op de hoogte bent van de inhoud van de colleges en lessen. Studiefiches spelen hierbij een sleutelrol. Dit artikel toont waar je de verschillende studiefiches kunt vinden (bvb Hogent studiefiches, studiefiches Howest...) en hoe je ze kan gebruiken om je bijlessen beter af te stemmen op de behoeften van je bijlesstudenten. Succes!
1. Wat zijn studiefiches en waarom zijn ze belangrijk?
Definitie van studiefiches: studiefiches zijn documenten die een overzicht geven van de vakken, leerdoelen, en verwachte vaardigheden binnen een bepaalde cursus of opleiding in het hoger onderwijs, zoals vastgesteld door de onderwijsinstelling.
Het nut van studiefiches bij bijles: ze stellen je in staat om je bijlessen af te stemmen op de specifieke vakken en thema's die in het hoger onderwijs worden behandeld. Hierdoor kun je gerichte en effectieve ondersteuning bieden en ben je goed voorbereid op de leerstof die de student moet beheersen. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om een proefexamen samen te stellen om de leerlingen te toetsen op hun kennis.
2. Waar kun je studiefiches vinden?
Studiefiches zijn doorgaans beschikbaar op de websites van hogescholen en universiteiten. Elke onderwijsinstelling publiceert de studiefiches en cursusinformatie van hun richtingen.
Hogescholen:
- AP Hogeschool Antwerpen
- Arteveldehogeschool
- Erasmushogeschool Brussel
- Antwerp Maritime Academy
- Odisee (dé co-hogeschool)
- Hogeschool Gent (HOGENT)
- LUCA School of Arts
- Hogeschool West-Vlaanderen
- Karel de Grote Hogeschool
- Thomas More
- UC Leuven-Limburg (UCLL)
- Hogeschool VIVES
- Hogeschool PXL
Universiteiten:
- Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven)
- Universiteit Antwerpen (UA), voorheen UFSIA, RUCA en UIA
- Universiteit Gent (UGent), voorheen Rijksuniversiteit Gent (RUG)
- Universiteit Hasselt (UHasselt), voorheen Limburgs Universitair Centrum (LUC)
- Vrije Universiteit Brussel (VUB)
Maak gebruik van de beschikbare links om studiefiches te zoeken op basis van richting, jaar, vak en studiepunten. Als je geen informatie kunt vinden, kan het helpen om contact op te nemen met een coördinator van BijlesHuis of met de student zelf voor de benodigde gegevens.
3. Wat staat er in een studiefiche?
Belangrijke onderdelen van een studiefiche zijn:
- Leerdoelen en competenties: wat moeten studenten aan het einde van de cursus beheersen?
- Inhoudelijke thema's: welke onderwerpen en modules komen aan bod?
- Onderwijsmethoden: aanbevelingen voor het leren van de inhoud, inclusief lesmethoden en studiematerialen.
- Evaluatiecriteria: hoe worden studenten beoordeeld en wat moeten ze absoluut weten?
Gebruik de onderwijsmethoden uit de studiefiches om effectieve bijlessen te plannen en studenten optimaal te ondersteunen.
4. Hoe gebruik je studiefiches bij het voorbereiden van je bijles?
- Afstemmen op de cursusinhoud: zorg ervoor dat je bijlessen aansluiten bij wat studenten in hun college leren en waar ze moeilijkheden ondervinden.
- Prioriteiten stellen: sommige leerdoelen zijn crucialer dan andere. Richt je op de kern van de stof.
- Materialen en oefeningen ontwikkelen: gebruik de informatie uit de studiefiche en het cursusmateriaal van de student om gerichte oefeningen en lesmaterialen te creëren.
Studiefiches zijn een onmisbare hulpbron voor elke docent die bijles geeft. Ze maken je werk gerichter en effectiever, waardoor je studenten beter kunt ondersteunen. Door studiefiches efficiënt in te zetten, kun je met vertrouwen aan de slag en een wezenlijke impact maken op het leerproces van je studenten.
Wil je meer weten over het ondersteunen van studenten in het secundair onderwijs? Bekijk dan ons artikel over het gebruik van leerplannen bij middelbare scholen.
Zin om bijles te geven of bijles te volgen? Neem een kijkje op bijleshuis.be!
Maandelijks alle nieuwe didactische artikels ontvangen in je mailbox, zonder spam erbij? Schrijf je in voor onze newsletter!