Toetsen die je achtervolgen, pakken leerstof die zich opstapelen en niet te vergeten: de dagelijkse information overload. BijlesHuis gets it, studenten hebben het niet altijd gemakkelijk. Samenvattingen, dat zijn echte lifesavers voor studenten. Door een samenvatting te maken, ben je actief bezig met de leerstof. Hierdoor neem je efficiënter de informatie op. Daarnaast geeft zo’n gestructureerd document een duidelijk overzicht van je leerstof. Twee vliegen in één klap! Lees hier ons volledige stappenplan om een goede samenvatting te maken.
1. Bekijk alles eens op voorhand
Om een samenvatting te maken, bekijk je eerst oriënterend de tekst of het hoofdstuk. Let op de titels en tussenkopjes, want die geven de verschillende onderdelen van een tekst weer. Zijn er verschillende alinea’s? Bepaal dan wat de belangrijkste informatie per alinea is. Die staat meestal in de eerste en/of laatste zin van een alinea. Een eerste alinea is doorgaans inleidend en een laatste alinea concluderend.
2. Markeer en onderstreep
Vervolgens lees je de tekst eens nauwkeurig door. Markeer of onderstreep ondertussen de belangrijke leerstof. Om een goede samenvatting te maken, duid je enkel de hoofdzaken aan! Hoe doe je dat? Hoofdzaken verwijzen naar de essentie van de tekst. Bijzaken zijn minder van belang, zoals herhalingen, voorbeelden of specifieke toelichtingen.
Tip: let ook op de vetgedrukte of onderstreepte woorden in de tekst, want de kans is groot dat dit belangrijke leerstof is.
3. Breng structuur aan in je samenvatting
Essentieel is dat je je houdt aan de structuur van je boek of document. Je neemt dezelfde titels en tussenkopjes over in je samenvatting. Structuur vormt een belangrijk hulpmiddel om leerstof in te studeren. Wanneer je dan een vraag krijgt op je toets, herinner je je beter in welk hoofdstuk het antwoord staat.
4. Schrijf de samenvatting
Nu is het tijd om je samenvatting écht te maken! Zet de gemarkeerde of onderstreepte zinnen/woorden op de juiste plaats in je samenvatting. Begrijp je een woord niet goed? Zoek het online op en omschrijf het in je eigen woorden. Schrijf zo weinig mogelijk van de tekst over in je samenvatting. Het begrip van een term uitleggen in je eigen woorden is eenvoudiger dan moeilijke woorden uit het hoofd leren. Daarnaast beheers je je leerstof er ook nog eens beter door!
5. Maak je samenvatting overzichtelijk
Gebruik verschillende lettertypes, groottes, nummeringen en kleuren. Zet bijvoorbeeld alle definities in je samenvatting in het vetjes. Op deze manier creëer je orde en overzicht. Zorg ook voor voldoende witruimte, zodat je ogen niet overbelast worden en de tekst vlot leesbaar is.
6. Herlees je samenvatting
Lees je samenvatting kritisch door. Wist je dat je door een samenvatting te maken voortdurend actief bezig bent met de leerstof waardoor je alles beter onthoudt? Dat wil dus zeggen: herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Succes!
Nog moeite met samenvatten en grote hoeveelheden leerstof efficiënt aanpakken voor een toets? BijlesHuis biedt ervaren studiebegeleiders die je kunnen helpen met plannen en leren leren.
Word je graag op de hoogte gehouden van onze tips? Schrijf je dan snel in op onze maandelijkse nieuwsbrief!