Studeren tijdens corona? Deze 5 studietips zetten jou op weg!

Voor studenten: efficiënter studeren 5 min read

Het coronavirus gooit het leven van jou als student overhoop: je ziet je vrienden en familie niet meer, je kan je favoriete sport niet meer uitoefenen, je moet thuis studeren en online lessen volgen… Vooral dat laatste kan moeilijk zijn, omdat je agenda bijna leeg is en de structuur wegvalt. Om je door deze onzekere tijden te loodsen, geeft BijlesHuis je 5 effectieve studietips mee.

studeren studietips corona coronavirus tips

1. Maak een planning die jou motiveert

Het lijkt alsof je zeeën van tijd hebt nu al je activiteiten weggevallen zijn, maar laat je niet vangen, niks is minder waar… Vanaf nu is het belangrijk om via een planning zelf structuur aan te brengen in je dagen. Hoe begin je daaraan?

Start met per vak een to-dolijstje op te stellen. Maak je to do’s zo kort en krachtig mogelijk. Zo is de drempel laag om ermee te beginnen en kan je ze realistisch inplannen. Een goed voorbeeld is: ‘ik wil te weten komen wat het verschil is tussen een waarde en een variabele’. Zo een to do prikkelt jou veel meer dan ‘vandaag wil ik pagina 202 tot 222 studeren’.

Het is heel belangrijk om vooraf te bepalen wanneer jij je het best kan concentreren om te studeren. Ben jij een vroege vogel of een nachtuil? Of ben je eerder tussenin? Tijdens je productieve uren studeer je of kijk je naar digitale lessen. Tijdens je niet-productieve uren studeer je beter niet en hou je je het best bezig met o.a. lesvoorbereidingen, het opzoeken van woorden en het ordenen van je cursus.

Met deze informatie in je achterhoofd maak je een planning voor een week zodat je een overzicht hebt om gemotiveerd te starten. Jij bent de baas over jouw planning. Pas hem zeker aan aan jouw leerstijl! Kan je beter studeren als je meerdere dagen met hetzelfde vak bezig bent? Of ben je meer gemotiveerd als je elke dag aan een ander vak werkt? Bekijk je de lesopnames volgens jouw lessenrooster als opgelegde discipline? Of heb je voldoende zelfdiscipline om ze in te plannen tijdens je meest productieve uren?

Nu je steeds van thuis uit moet studeren, kan het lastiger zijn om je aan je planning te houden. Houd er tijdens het maken van je planning dus rekening mee dat je waarschijnlijk meer tijd nodig zal hebben dan normaal! Als de week voorbij is, maak je een nieuwe planning voor de volgende week en kan je eventueel bijsturen waar nodig.

Vergeet ook niet om momenten in te plannen om de leerstof actief te herhalen. Wees kritisch. Kan je wat je net hebt geleerd kort uitleggen? Kan je het linken aan leerstof die je al gezien hebt? Probeer te zoeken naar voorbeelden of toepassingen zodat de leerstof in je langetermijngeheugen komt te zitten.

2. Houd de relax- en studeermodus gescheiden

Hoe verleidelijk het ook is, studeren in je pyjama verlaagt je motivatie en productiviteit. Trek daarom kleren aan waarin je normaal ook naar de universiteit of hogeschool gaat om zo in de juiste mindset te komen.

Probeer als dat mogelijk is een studiekamer, weg van je slaapkamer, in te richten. Je studeert het best in een rustige omgeving zonder dat storende achtergrondgeluid van een tv. Laat die rommel niet op je bureau liggen. Mis je de buitenlucht? Verzacht het leed met een plantje op je bureau.

Mis je de bibliotheek omdat je je beter kan concentreren als je anderen ziet studeren? Zet dan eens terwijl je studeert een filmpje van het youtube-account Study Vibes op, waarin je de Vlaamse Heleen urenlang ziet blokken. Ze doet ook wekelijks een aantal livestreams. Als dat niet motiverend werkt!

3. Schakel de hulp in van anderen

Nood aan sociaal contact en begrijp je de leerstof niet helemaal? Schakel dan via een video call de hulp van je studiegenoten in. Leg de leerstof aan elkaar uit en moedig elkaar aan als het wat moeilijker gaat.

Is de leerstof nog steeds niet crystal clear? Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om de prof of assistent aan te spreken. Zij zijn nu erg gemotiveerd om je digitaal verder te helpen tijdens bijvoorbeeld een chatsessie. Ook het forum van je opleiding biedt plaats voor vragen. Als het echt niet lukt om zelfstandig te werken, kan je steeds een beroep doen op een persoonlijke studiebegeleider.

4. Neem voldoende rustgevende pauze

Als je pauze neemt, neem dan écht pauze. Schuif je studieboeken aan de kant, eet goed en doe waar je zin in hebt. Klets via een livestream wat met je vrienden bij of geniet als het mooi weer is tijdens een wandeling van de stralende zon!

Stop ook op tijd zodat je de volgende dag met een fris hoofd kan starten. Blijf niet op je laptop of smartphone naar die timeline op facebook of Instagram staren, maar ga bewegen, praat met je familie, las een jogsessie in, ...

Even luieren of niksen is helemaal niet erg! Trek even de stekker eruit en neem een heerlijk lange pauze. Zorg er wel voor dat je dat niet te veel doet. Zoek steeds naar een balans tussen studeren en ontspannen!

5. Zet die smartphone uit!

Er is een constante stroom aan berichten over corona. Beperk daarom je nieuwsupdates tot twee vaste momenten per dag zodat je er niet voortdurend mee bezig bent. Ook berichtjes van familie en vrienden hoef je heus niet elke tien minuten te checken.

Kan je toch moeilijk weerstaan? Gebruik dan een app die de meldingen op je smartphone of laptop tijdelijk blokkeert. Je kan Appblock voor Android, Self-Control voor iOS en Coldturkey voor je laptop of pc gebruiken.

Hopelijk bieden deze 5 tips een houvast tijdens jouw studeerproces in deze onvoorspelbare coronatijden. Veel succes en stay safe!

Lukt het niet om zelfstandig te studeren en te plannen? Loop je vast op taken of moeilijke leerstof? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. Zij koppelen jou aan een ervaren bijlesgever die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde verder helpt.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studeren studietips examens time management corona blok
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter