Een examenplanning maken: hoe doe je dat?

Voor studenten: efficiënter studeren 5 min read

Eender welke studierichting je volgt, als je nog in het middelbaar zit of al verder studeert, een examenplanning is onmisbaar voor wie zich goed wil voorbereiden op de examens. Een goed opgestelde studeerplanning motiveert en helpt je je doelen behalen. Je vermijdt uitstelgedrag en houdt zelfs nog voldoende ruimte vrij voor andere activiteiten. Een geschikte planning maken voor examens leer je hier!

examenplanning maken

Examenplanning maken

Eigenlijk kun je niet vroeg genoeg beginnen met het plannen van je studieperiode. Zelfs al weet je nog niet hoe je examenschema eruit zal zien, het is belangrijk om je lessen stelselmatig bij te houden. Tijdens het schooljaar je leerstof herhalen brengt meerdere voordelen met zich mee.

Een eerste logisch gevolg is dat herhaling helpt om de leerstof beter in je hoofd te prenten. Dat je knelpunten ontdekt op deze manier is een tweede voordeel van studeren tijdens het schooljaar. Je hebt nog tijd genoeg om in te grijpen, eventueel hulp te vragen bij de docent van het vak of bijlesnemen voor een bepaald onderdeel.

Het regelmatig bijhouden van je lessen zorgt er voor dat je ook weet welke vakken eenvoudig zijn voor jou en welke je moeilijker vindt. Op die manier zal je tijdens de examenperiode ook een betere examenplanning maken. Je detecteert op deze manier namelijk aan welke vakken je meer tijd zal moeten spenderen. Het schooljaar is ook het uitgelezen moment om na te gaan hoeveel bladzijden leerstof je per uur verwerkt per vak. Dit inzicht zal je erg helpen bij je examenplanning tijdens de blok.

Planning voor de examens maken

Als de examens echt voor de deur staan, en je je examenschema hebt ontvangen, dan kan je een gerichtere planning maken. Maak deze planning niet gewoon in je hoofd, maar zorg dat je ze ergens noteert of vastlegt. Gebruik een sjabloon van een weekplanner,een sjabloon van een maandplanner, een app op je telefoon of zelfs gewoon een simpel blad papier. Vaak wordt voorkeur gegeven aan een papieren examenplanning omdat je hier minder makkelijk wat verschuift dan wanneer je je planning virtueel bijhoudt.

Het eerste wat je op je examenplanning noteert zijn afspraken die sowieso vastliggen in deze periode. Kerstdag bij je grootouders, een avondje verjaardag vieren van je broer of een afspraak bij de tandarts. De blokperiode is geen aaneenschakeling van studeren, eten en slapen, geniet gerust van deze momenten, maar zorg dat je ze in je planning hebt opgenomen.

Nu je de vaste afspraken in je planning hebt gereserveerd, kan je een dagindeling maken voor je vrije dagen. Kies hier liefst voor regelmaat en maak ruimte voor pauzes. Studeer liefst in blokken van 30 minuten tot een uur en hou hiertussen even vijf tot tien minuten pauze. Eet niet aan je bureau maar hou tijdens de middag even een half uur tot een uur pauze om even je hoofd helemaal leeg te maken en op te laden voor de namiddag. Maak hier ook weer blokken van een half uur tot een uur en vergeet je korte pauzes niet in te plannen.

Zorg voor voldoende ruimte voor ontspanning en slaap en plan deze bewust in. Sport indien mogelijk elke dag een beetje. Last van stress? Lees ons artikel tegen examenstress. Eens je je dag in studieblokken, pauzes, ontspanning en slaap hebt ingedeeld, kun je dit gaan invullen met je vakken.

weekplanner examenplanning
https://bijleshuis.nl/media/documents/weekplanner.pdf

Concreet vakken aan je examenplanning toewijzen

Als je hebt bijgehouden hoeveel bladzijden je per vak verwerkt in een uur, dan kan je strikt genomen je planning perfect uitrekenen. Dit kan je nog steeds aan de start van je blokperiode doen natuurlijk. Vind je deze methode te omslachtig? Dan kan je voor jezelf ook nog steeds je vakken gaan indelen in makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Voor een makkelijk vak verwerk je in een uur tijd wat je bij een gemiddeld vak in twee uur zou doen en een moeilijker vak in drie uur. Een planning maken voor examens wordt zo kinderspel!

Om jezelf gemotiveerd te houden en de planning niet te zwaar te maken is het interessant om elke dag een vak uit elke categorie te studeren. Begin de dag met een blok dat je spendeert aan een gemiddeld vak of herhaal een moeilijke leerstof die je eerder al hebt gestudeerd. Eens je na een paar uur bent opgewarmd kan je overgaan naar nieuwe stukken uit zwaardere vakken. Kies als laatste één of twee uur van de dag voor een makkelijker vak. Je hersenen hebben al heel wat stof moeten verwerken, na een lange dag heeft het geen zin om te zwoegen op moeilijke informatie.

dagplanner examens planning

Examenplanning maken voor tijdens de examens

Is de blokperiode voorbij en staan de examens effectief voor de deur? Dan zou je strikt genomen al je leerstof al minstens één keer, en liefst verschillende keren moeten herhaald hebben. Tijdens de examens zelf is het ook belangrijk om je aan een vast stramien te houden. Hou telkens de dag voorafgaand aan het examen vrij om dat specifieke vak te studeren. Zorg dat je deze dag op voorhand geen nieuwe leerstof meer moet verwerken. Je gebruikt deze dag als moment om de zware stukken nog even te herhalen en ervoor te zorgen dat je zelfzeker naar het examen kunt stappen morgen.

Heb je in de namiddag examen? Dan kan je eventueel de voormiddag nog even gebruiken voor een paar laatste loodjes. Geef jezelf rustig de tijd om naar het examenlokaal te gaan en studeer niet tot het allerlaatste moment. Indien je examenplanning dit toelaat, neem dan liefst pauze na het examen. Doe wat leuks, ontspan wat, een beetje sport, gamen of met vrienden afspreken zodat je helemaal opgeladen bent om er de volgende dag weer in te vliegen.

Durf hulp in te schakelen

Brengt de examenperiode voor jou ondanks je perfecte examenplanning toch onzekerheid met zich mee? Dat hoeft niet het geval te zijn! Bij BijlesHuis staat er steeds professionele bijles voor je klaar voor elke stap in je schoolcarrière. Examenplanning maken, leerstof helpen herhalen of het begeleiden bij bepaalde vakken, BijlesHuis selecteert voor jou de geschikte docent. Neem snel een kijkje op de website en kijk wat BijlesHuis voor jou kan betekenen! Bij BijlesHuis geloven wij dat iedereen, met behulp van de juiste pedagogische technieken en ondersteuning, kan slagen!

Op de hoogte blijven van onze artikels? Schrijf je hieronder in voor de maandelijkse, spamvrije, newsletter.

examens examenstress plannen planning planning maken weekplanning examenplanning examenplanning maken
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter