Welke leerstijl past het best bij jou?

Voor studenten: efficiënter studeren 3 min read

Iedereen verwerkt informatie op zijn eigen manier. Studeren is dan ook een proces dat allerlei vormen kan aannemen. Schrijf je bijvoorbeeld alles graag schematisch op, maak je ezelsbruggetjes waarmee je de leerstof makkelijker kan onthouden, of ben je eerder iemand die alles luidop aan de muren vertelt? De Amerikaanse psycholoog David Kolb ontdekte dat er verschillende leerstijlen bestaan en dat ieder individu sterker is in één van de vier. We zetten de leerstijlen hieronder even op een rijtje met concrete tips. Waarin herken jij jezelf?

leerstijl volgens kolb
De vier leerstijlen volgens David Kolb

De doener

Als doener onthoud je het meeste... al doende, uiteraard. Door zelf een probleem te ervaren en het op te lossen bijvoorbeeld. Theorie spiegelen aan een werkelijk voorbeeld werkt hier dus het best. De doener deinst niet snel terug voor een onbekende opdracht en waagt zich graag aan een sprong in het diepe. Met volgende tips gaat het studeren als doener vlotter:

 • Probeer nieuwe dingen uit, zet ideeën om in actie.
 • Link leerstof aan voorbeelden uit je eigen omgeving.
 • Visualiseer de leerstof door bijvoorbeeld collages of powerpointpresentaties te maken.

De beslisser

De beslisser valt te vergelijken met de doener. Ook hij zet theorieën om in de praktijk en neemt initiatief. Zijn troef is echter probleemoplossend denken en knopen doorhakken. Een beslisser houdt het meest van korte en bondige informatie die hij meteen kan toepassen. Herken jij je hierin? Volg dan volgende studietips:

 • Werk vanuit een probleemopstelling.
 • Maak duidelijke schema's waar je de leerstof in verwerkt.
 • Gebruik afstreeplijsten of checklisten om jezelf te stimuleren.

De denker

De denkers zijn mensen met een analytische aanleg. Ze richten zich vooral op informatie, feiten en begrippen. Een denker gaat continu op zoek naar intellectuele uitdagingen en logische samenhang. Hij leert dus efficiënt uit theoretische modellen. Zo gaat een denker het best aan de slag:

 • Stel vragen en discussieer met medestudenten of docenten.
 • Maak samenvattingen: probeer de essentie uit het kluwen van informatie te halen.
 • Vergelijk verschillende visies en meningen.

De dromer

De laatste leerstijl van Kolb is de dromer. Die heeft een groot voorstellingsvermogen en kan de zaken goed vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Hij neemt graag de tijd om beslissingen te nemen en gaat niet overhaast te werk. Met deze tips onthoudt een denker gemakkelijker informatie:

 • Maak tijdens het studeren gebruik van je zintuigen, denk maar aan kijken en luisteren.
 • Stel mindmaps op om verbanden te leggen.
 • Zoek verschillende bronnen over de informatie op: beelden, filmpjes, foto's, voorwerpen,...

In veel opleidingen lag de focus vroeger vooral op de denkende leerstijl. Dat ging dan over leren hoe elementen samenhangen en ze binnen een theoretisch kader plaatsen. Maar we mogen niet verwaarlozen dat iedereen wel een beetje doener, beslisser, denker & dromer is. Kolb stelt vast dat leren een cyclisch proces is. Iedereen doorloopt de vier verschillende methodes, maar niet per se met hetzelfde begin- en eindpunt. Hoewel een student telkens een voorkeur heeft voor een leerstijl waar hij aanleg voor heeft, gaat het studeren volgens de Amerikaanse psycholoog het makkelijkst wanneer je alle leerfases doorloopt.

Ben je niet helemaal zeker in welke van Kolb's stromingen jij het beste past? Doe hier de test om te zien welke van de vier bovenstaande stijlen bij jou dominant is. Lees ook volgend artikel even door voor algemene studietips.

Heb je problemen met de juiste studiemethode? BijlesHuis biedt studiebegeleiding op maat. Wil je graag bijlesdocent worden om studenten te helpen? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studeren tips
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter