Door de coronacrisis maakte België noodgedwongen massaal kennis met thuisonderwijs en werken vanop afstand. Ook op BijlesHuis had dit een grote impact: waar voor de coronacrisis de meeste bijlessen steevast in persoon doorgingen, werden tussen april en juni 2020 alle bijlessen digitaal opgestart.
Ook nu fysiek afspreken met je bijlesdocent wel weer mogelijk is, blijft online bijles een handig alternatief, alleen maar door de tijdswinst die dat oplevert. Online bijles gaat door via een speciaal daarvoor opgerichte online leeromgeving, een 1-op-1 platform met interactief schoolbord waarop je beiden kan bestanden uploaden, notities maken en je scherm delen.
Maar hoe werkt online (bij)les precies? Is het wel even persoonlijk als in de klas, of aan de keukentafel? Hoe zit het met lesmateriaal dat niet digitaal bestaat? Of hoe kun je makkelijk oefeningen maken of iets aanwijzen in het boek? Moet je computer aan speciale vereisten voldoen? Wij zetten even de details op een rijtje.
Waar gaat online bijles door?
Online bijles is niet te verwarren met tutorials. Dat zijn filmpjes die vooraf opgenomen worden en die je steeds opnieuw kan bekijken. Online bijles echter is real-time en 1-op-1. Jij en je docent spreken op hetzelfde moment af in de omgeving waar de bijles plaatsvindt. Daar geeft hij je persoonlijk uitleg bij je vragen en oefenen jullie samen de onderwerpen waarmee je het moeilijk hebt. Die online omgeving kan een combinatie zijn van een videochat zoals Skype, een programma waarmee je je scherm kan delen zoals TeamViewer en een programma waar je aantekeningen kan maken, zoals een gedeeld Word-document.
BijlesHuis gebruikt een online leeromgeving speciaal bedoeld voor bijlessen. Het combineert alle aspecten van bovenstaande programma's: een 1-op-1 videochat, de mogelijkheid je scherm te delen én een interactief schoolbord waar jij en je docent tegelijkertijd op kunnen schrijven, tekenen, teksten markeren, bestanden uploaden en bewerken, oefeningen maken,... Daarnaast is er de optie om te co-browsen, waarbij jullie een website delen en er ook meteen rechtstreeks op kunnen werken. Dat is handig om samen oefeningen te maken op een site, of samen naar video's te kijken.
Het verschil tussen je scherm en de keukentafel
Bij online bijles zit je docent niet fysiek naast je aan je bureau; je ziet en hoort elkaar via een videochat. Dat is voor sommige studenten even wennen. Het enige wat je nodig hebt voor deze digitale verbinding, is een laptop of tablet met een camera en microfoon. En natuurlijk is de grootste vereiste stabiel internet. Wanneer dat niet het geval is, verstoren verbindingsproblemen misschien jullie gesprek, en dat is natuurlijk vervelend wanneer je net de stelling van Pythagoras uitgelegd krijgt.
De digitale wereld maakt het uiteraard extra eenvoudig om audiovisueel materiaal te gebruiken in de les. Bovendien kunnen jij en je docent tegelijk op hetzelfde scherm kijken en aantekeningen maken, maar onafhankelijk van elkaar aparte informatie opzoeken. Scriptiebegeleiding of bijles tekstverklaring is zo zelfs handiger dan wanneer je samen voor dezelfde computer zit. De mogelijkheid om je scherm te delen en over te laten nemen door de ander biedt eindeloze opties voor lessen programmeren, of om samen oefeningen te maken op een externe website.
"(...) Lana is echt superenthousiast. Ze was eerst wat sceptisch of het via een online verbinding wel zou werken. Ze kan dan natuurlijk minder goed aanwijzen en was bang dat ze het niet goed kon overbrengen. Maar het werkt uitstekend. Ignace legt het zo duidelijk uit, dat ze na het eerste uur al een enorme opluchting voelde richting de toets. Ze is best zenuwachtig voor de toetsweek en dat is door de bijles ook echt minder. Vol lof dus!" - Sofie, moeder van Lana
Ook online bijles voor talen en wetenschappelijke vakken is van dezelfde hoge kwaliteit als bijles aan huis. Het digitale schoolbord waarmee gewerkt wordt, valt te omschrijven als een geüpdate combinatie van Microsoft Word en de oude Microsoft Paint. Zowel jij als je lesgever kunnen kiezen uit een breed scala aan letters, groottes, kleuren, vormen, markeerstiften en zelfs wiskundige formules om op hetzelfde bord te schrijven en tekenen. Dat kan tegelijkertijd - zo verbetert de docent jouw oefeningen of foutjes in real-time.
Kortom, veel verschillen tussen online bijles en bijles op locatie bestaan er niet. Beiden zijn gepersonaliseerde 1-op-1 lessen met een gekwalificeerde docent. De kans is zelfs groter dat je de perfecte match vindt voor een online bijles, aangezien je kan putten uit het hele netwerk van mogelijke lesgevers uit Vlaanderen en Nederland. Daarnaast zijn online lessen flexibeler in te plannen en zowel tijd- als kostendrukkend aangezien er geen verplaatsing plaatsvindt. Voor studenten met tijdsgebrek of een mobiele beperking kan dit een goede oplossing zijn.
'Maar mijn schoolboek dan?'
Een van de grootste vragen waarmee studenten zitten is: 'Maar tijdens online bijles kan de docent toch helemaal niet meekijken in mijn schoolboeken?'. Daarvoor hebben online docenten gelukkig innovatieve oplossingen. De eenvoudigste is natuurlijk met een digitale versie van het handboek werken, als dat bestaat. Dan kan je het bestand uploaden en er samen doorheen bladeren, moeilijke woorden aanduiden, extra informatie opschrijven, erop tekenen, samen oefeningen maken en corrigeren...
Als je je handboek of syllabus niet digitaal hebt, kan je op voorhand foto’s nemen van de pagina’s waarmee je moeite hebt. Die foto's kan je even gemakkelijk uploaden op het online platform en ermee aan de slag gaan. Handig is dat je een onbeperkt aantal bestanden en schoolborden aan de rechterkant van je scherm kan houden, om snel te schakelen tussen de informatie die je nodig hebt. Elk digitaal whiteboard en bestand kan je achteraf als pdf downloaden om thuis uit te printen. De bestanden blijven ongewijzigd staan zodat je de volgende les weer kan oppikken waar je gebleven bent. Docente Henrieke vraagt de studenten om foto's te nemen van hun handboek, om samen de Latijnse teksten te kunnen vertalen. Aan de rechterkant behoudt ze de overzichten van de naamvallen en werkwoordsvormen om die snel erbij te kunnen halen als de student met twijfels zit.
Eerste hulp voor digibeten
Wie in paniek slaat bij de woorden 'online' en 'technologie' hoeft niet te wanhopen; je hoeft geen digitaal wonder te zijn voor online bijles. Dit digitale klaslokaal werkt gewoon in je internetbrowser dus je hoeft er niets voor te downloaden. Naar de unieke link surfen waar jij en je docent toegang tot hebben is voldoende.
Enkele tips:
- Check je internetsnelheid via Speedtest. Minimale snelheden zijn 10Mbps download en 3 Mbps upload.
- Gebruik als internetbrowser Google Chrome of Mozilla Firefox.
- Dubbelcheck voorafgaand aan de eerste les even of jouw audio en video goed werken.
Denk jij erover om online bijles te proberen? Het eerste uur bij BijlesHuis is sowieso een proefuur om te kijken of het iets voor jou is. Vraag nu vrijblijvend naar een docent die jou kan helpen!
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.