Onbelast bijverdienen: hoe werkt dat als bijlesgever?

Voor bijlesdocenten 1 min read

Sinds 15 juli 2018 is een nieuwe wet actief die meer regelgeving brengt rond ‘bijklussen’ in het algemeen, en waar ook de bijlessen onder vallen die via een erkend platform verlopen zoals BijlesHuis. Deze wetgeving is van toepassing op verenigingswerk, diensten van burger aan burger en diensten via de deeleconomie. Als erkend platform voor de deeleconomie lichten we enkele van de belangrijkste zaken toe rond deze nieuwe regeling:

1. De vergoeding die docenten ontvangen voor de gegeven bijlessen is volledig netto en geeft BijlesHuis voor jou aan bij de overheid. We verzorgen alle aangiftes en administratie hiervoor zodat jij je kan focussen op het lesgeven. Een fiche wordt hiervoor jaarlijks opgemaakt in het eerste kwartaal van het volgende jaar.

2. Voor inkomsten via een deeleconomieplatform is er geen maandelijkse limiet vastgelegd. De overheid kijkt enkel naar het jaarlijkse totaalbedrag.

3. Het maximale jaarlijkse totaalbedrag dat je kan verdienen via bijklussen is vastgelegd op €6.130 (geïndexeerd bedrag). We brengen je op de hoogte indien je het plafondbedrag nadert.

4. Let op: indien je actief bent via verschillende deeleconomieplatformen of nog bijklust op een andere manier, tellen al je inkomsten mee voor het jaarlijks plafond. Zodra je het plafond overschrijdt, worden alle inkomsten via de personenbelasting belast. Opletten dus!

5. Deze regeling geldt voor iedereen, tenzij je reeds als zelfstandige dezelfde activiteit uitoefent. Deze regeling is dus vooral bedoeld om te "proeven" van het lesgeven als je reeds een andere hoofdactiviteit hebt. Als het lesgeven steeds professioneler wordt en de verdiensten overstijgen bovengenoemde bedragen, dan is het aan te raden om over te schakelen op een zelfstandig statuut.

6. De overheid lanceerde een site waar je bijkomende informatie over het deeleconomie en onbelast bijverdienen kan terugvinden: https://bijklussen.be/nl/deeleconomie.html

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

deeleconomie bijverdienste bijverdienen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter