Bijles geven als student: alles wat je moet weten

Voor bijlesdocenten 4 min read

Leuk dat jij zin hebt om je kennis, tijd en enthousiasme voor je favoriete vakken te delen met jongere leerlingen die dat nodig hebben! Hier lees je alles over bijles geven als student: hoe dat praktisch werkt, wat de vereisten zijn, hoe het in elkaar zit met belastingen en hoe je eraan begint. Kriebelt het al om je eerste bijles te geven? Schrijf je in als bijlesdocent bij BijlesHuis!

Bijles geven als student

Kan ik bijles geven als student?

Vereisten

Wie wil bijles geven als student, hoeft niet per se ervaring hebben in het lesgeven. Een degelijke vakkennis, motivatie om die over te brengen op de student en een portie geduld zijn veel belangrijker. BijlesHuis blijft bereikbaar voor advies en vragen tijdens de bijlessen, en geeft je indien gewenst de nodige tips. In de volgende artikels lees je bijvoorbeeld hoe je de eerste bijles aanpakt, hoe je online bijles geeft en hoe je de juiste vragen stelt.

De topprioriteit van BijlesHuis is uiteraard om kwaliteitsvolle bijlessen aan te bieden. Daarom moet elke lesgever op zijn minst een diploma secundair onderwijs kunnen voorleggen. Kriebelt het al? Meld je aan als lesgever!

Bijles geven als student en belastingen

Een niet onbelangrijke vraag: hoe zit het met belastingen bij bijles geven als student? Wij hebben goed nieuws voor je: als bijlesdocent bij BijlesHuis werk je via het platform deeleconomie. Dat betekent dat je slechts 10% belastingen betaalt op je inkomsten, tot een maximumbedrag van €7170 per jaar (bedrag in 2023; wordt jaarlijks geïndexeerd). Deeleconomie is niet hetzelfde als jobstudent zijn, en de uren bijles die je geeft, tellen dus ook niet mee bij het plafond van 600 uur als jobstudent werken. Als kers op de taart regelt BijlesHuis alle administratie voor je, zoals je uren doorgeven aan de belastingdienst. Zo kan jij je focussen op het leukste: het bijles geven zelf!

Fiscaal ten laste zijn

Bijles geven als student kan wel invloed hebben op het ‘ten laste zijn’. Als je ten laste bent, krijgen je ouders of voogd een fiscaal voordeel. Of je ten laste bent of niet, wordt bepaald door je “netto bestaansmiddelen”. Het maximumbedrag om ten laste te blijven in 2023 is €3.820 voor het kind van ouders die samen belast worden, €5.520 indien ze alleen belast worden en €7.010 als je als fiscaal gehandicapt wordt beschouwd. Hiervan wordt afgeweken voor de aanslagjaren 2024 en 2025. Voor die twee aanslagjaren zullen we voor alle kinderen de ‘hoogste’ grens toepassen: 7.010 euro voor aanslagjaar 2024, inkomsten 2023 en 7.290 euro voor aanslagjaar 2025, inkomsten 2024. Meer info hierover lees je op de site van de belastingdienst.

Je kan je “netto bestaansmiddelen” hier berekenen. Voor de inkomsten via deeleconomie moet je het bruto bedrag gebruiken (voor inhouding van 10,70% bedrijfsvoorheffing), min 20% forfaitaire kosten (minimaal €480).

Rekenvoorbeeld:
Bruto €3000 verdiend met bijles geven als student
- 20% forfaitaire kosten (€600)
= €2400 netto bestaansmiddelen

Bijles geven en kindergeld

Bijles geven als student via BijlesHuis heeft helemaal geen invloed op het groeipakket (kindergeld) dat je ouders ontvangen. Dat wordt namelijk bepaald door het aantal uren dat je werkt als jobstudent (maximaal 600 per jaar), niet via deeleconomie. Meer info hierover lees je hier.

Praktisch: hoe bijles geven werkt

Flexibel tijd indelen

Het leuke aan bijles geven als studentenjob, is dat je geen vaste 9-to-5 werkuren hebt. Samen met de student en zijn/haar ouders beslis je op welk tijdstip de bijles doorgaat. Zo plan je het perfect in je agenda naast alle andere activiteiten. De bijles kan bijvoorbeeld op een vast moment in de week afgesproken worden, en jullie kunnen telkens overleggen wanneer hij verzet moet worden. Bovendien hoeft je geen bijlessen aan te nemen in de periode van de blok of vakantie, maar enkel wanneer jij er tijd voor kan maken. Handig toch?

Bijles geven als student in Gent, Leuven of Antwerpen

Studeer jij aan Ugent, KULeuven, Universiteit Antwerpen of de VUB? Dan breng je een groot deel van je tijd in die steden door en kan je daar bijles geven. De meeste studenten vinden het prettigst als een lesgever bij hen aan huis komt. Soms vraagt de student om de bijles in een bib te laten plaatsvinden, of bij jou thuis. Zit je op kot? Dan kan je tijdens het weekend bijles geven dichtbij je ouderlijke thuis, in plaats van je studentenstad (Gent, Leuven, Antwerpen,..)

Online bijles geven als student

Sinds de coronacrisis gaan steeds meer bijlessen online door. Dat is niet enkel veiliger om het risico op besmetting te voorkomen, het biedt ook nog een hoop andere voordelen voor de student en docent: niemand hoeft zich te verplaatsen, er is een hoge mate van flexibiliteit én jij kan studenten aan de andere kant van het land helpen. De beste online bijles gaat via een platform dat zowel videochat als een interactief digitaal schoolbord biedt. Meer gedetailleerde informatie lees je in dit artikel over hoe online bijles werkt.

Bijles geven als student bij BijlesHuis

Hoe begin je aan bijles geven als student? Simpel! Je meldt je aan via de site van BijlesHuis. Wij nodigen je uit op een (online) intakegesprek om je motivatie en cv te bespreken en onze hele werkwijze uit te leggen. Zodra je in onze ‘database’ van docenten zit, zie je alle openstaande opdrachten in jouw regio en online. Jij beslist dus zelf, op basis van wat de student nodig heeft, of je interesse hebt om een bepaalde opdracht aan te nemen. Doorheen het hele proces kan je bij BijlesHuis terecht voor vragen of advies. Succes!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles geven bijles geven als student studentenjob online bijles geven bijlesdocent student
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter