Bijles geven als student: alles wat je moet weten

Voor bijlesdocenten 3 min read

Leuk dat jij zin hebt om je kennis, tijd en enthousiasme voor je favoriete vakken te delen met jongere leerlingen die dat nodig hebben! Hier lees je alles over bijles geven als student: hoe dat praktisch werkt, wat de vereisten zijn en hoe je eraan begint. Kriebelt het al om je eerste bijles te geven? Schrijf je in als bijlesdocent bij BijlesHuis!

Bijles geven als student

Kan ik bijles geven als student?

Vereisten

Wie wil bijles geven als student, hoeft niet per se ervaring hebben in het lesgeven. Een degelijke vakkennis, motivatie om die over te brengen op de student en een portie geduld zijn veel belangrijker. BijlesHuis blijft bereikbaar voor advies en vragen tijdens de bijlessen, en geeft je indien gewenst de nodige tips. In de volgende artikels lees je bijvoorbeeld hoe je de eerste bijles aanpakt, hoe je online bijles geeft en hoe je de juiste vragen stelt.

De topprioriteit van BijlesHuis is uiteraard om kwaliteitsvolle bijlessen aan te bieden. Daarom moet elke lesgever op zijn minst een diploma secundair onderwijs kunnen voorleggen. Kriebelt het al? Meld je aan als lesgever!

Belastingen

Een niet onbelangrijke vraag: hoe zit het met belastingen bij bijles geven als student? Wij hebben goed nieuws voor je: als bijlesdocent bij BijlesHuis werk je via het platform deeleconomie. Dat betekent dat je slechts 10% belastingen betaalt op je inkomsten, tot een maximumbedrag van €6390 per jaar. Die uren staan bovendien volledig los van een studentenjob en hoef je niet bij je maximum aantal uren te tellen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om het plafondbedrag dat je kan verdienen tot je ouders geen kinderbijslag meer krijgen. Als kers op de taart regelt BijlesHuis alle administratie voor je, zoals je uren doorgeven aan de belastingdienst. Zo kan jij je focussen op het leukste: het bijles geven zelf!

Praktisch: hoe bijles geven werkt

Flexibel tijd indelen

Het leuke aan bijles geven als studentenjob, is dat je geen vaste 9-to-5 werkuren hebt. Samen met de student en zijn/haar ouders beslis je op welk tijdstip de bijles doorgaat. Zo plan je het perfect in je agenda naast alle andere activiteiten. De bijles kan bijvoorbeeld op een vast moment in de week afgesproken worden, en jullie kunnen telkens overleggen wanneer hij verzet moet worden. Bovendien hoeft je geen bijlessen aan te nemen in de periode van de blok of vakantie, maar enkel wanneer jij er tijd voor kan maken. Handig toch?

Bijles geven als student in Gent, Leuven of Antwerpen

Studeer jij aan Ugent, KULeuven, Universiteit Antwerpen of de VUB? Dan breng je een groot deel van je tijd in die steden door en kan je daar bijles geven. De meeste studenten vinden het prettigst als een lesgever bij hen aan huis komt. Soms vraagt de student om de bijles in een bib te laten plaatsvinden, of bij jou thuis. Zit je op kot? Dan kan je tijdens het weekend bijles geven dichtbij je ouderlijke thuis, in plaats van je studentenstad (Gent, Leuven, Antwerpen,..)

Online bijles geven als student

Sinds de coronacrisis gaan steeds meer bijlessen online door. Dat is niet enkel veiliger om het risico op besmetting te voorkomen, het biedt ook nog een hoop andere voordelen voor de student en docent: niemand hoeft zich te verplaatsen, er is een hoge mate van flexibiliteit én jij kan studenten aan de andere kant van het land helpen. De beste online bijles gaat via een platform dat zowel videochat als een interactief digitaal schoolbord biedt. Meer gedetailleerde informatie lees je in dit artikel over hoe online bijles werkt.

Bijles geven als student bij BijlesHuis

Hoe begin je aan bijles geven als student? Simpel! Je meldt je aan via de site van BijlesHuis. Wij nodigen je uit op een (online) intakegesprek om je motivatie en cv te bespreken en onze hele werkwijze uit te leggen. Zodra je in onze ‘database’ van docenten zit, zie je alle openstaande opdrachten in jouw regio en online. Jij beslist dus zelf, op basis van wat de student nodig heeft, of je interesse hebt om een bepaalde opdracht aan te nemen. Doorheen het hele proces kan je bij BijlesHuis terecht voor vragen of advies. Succes!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles geven bijles geven als student studentenjob online bijles geven bijlesdocent student
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter