Hoe geef je initiatielessen Frans aan kleine kinderen?

Voor bijlesdocenten 6 min read

Steeds meer ouders doen een beroep op een docent die aan huis initiatielessen Frans geeft. Dat doen ze omdat ze vinden dat het Vlaamse onderwijs te laat aan taaleducatie begint. Door je kinderen vroeg bloot te stellen aan een andere taal, zullen ze later meer durf tonen om Frans te spreken. De ouders willen vermijden dat hun kinderen een aversie van de taal ontwikkelen. Uit cijfers van het Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen blijkt dat slechts 45% de eindtermen voor Frans begrijpend lezen haalt. Sta jij ervoor open als docent maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? BijlesHuis to the rescue!

les Frans geven aan kinderen

Welke doeleinden?

Allereerst definieer je duidelijk de doelen van de bijles. Hoe oud is het kind en wat is zijn voorkennis van het Frans? Op basis hiervan kan je een begeleiding op maat opstellen met 4 belangrijke ingrediënten. Een zevenjarig kind na een jaar bijles vloeiend Frans laten spreken is niet realistisch maar na enkele lessen zou hij

  • een mondelinge opdracht begrijpen, ondersteund door gebaren en het herhalen van kernwoorden;
  • woordjes herkennen en nabootsen;
  • een oefening zelfstandig invullen met behulp van duidelijke visuele en auditieve instructies;
  • een luisteroefening tot een goed einde brengen.

De lessen luchtig en speels houden is key. Volgens professor Laurence Mettewie, gespecialiseerd in meertaligheid, leren kinderen een taal het best als ze het leuk vinden. Laat dat net het probleem zijn... We zijn onze interesse in het Frans verloren. Dat ligt deels aan de toenemende verengelsing van ons dagelijkse leven. Frans is niet meer très cool. Engels wordt meer en meer de voertaal in het onderwijs en het bedrijfsleven en op de radio horen we niet langer de nieuwste Franstalige hits, op Angèle na.

Pak de Franse bijles dus creatief aan

Bijlesdocente Ellen geeft Engels, Nederlands & Frans:

"Wat ik zo leuk vind aan de initiatielessen met jonge kinderen is hun enthousiasme. De zucht van teleurstelling als de les voorbij is, maar ook de kleine onderbrekingen: ‘Juf! Ik weet wat ... is in het Engels of Frans!’ Soms is het wat lastiger om de aandacht van de kinderen er een uur bij te houden, maar door afwisseling lukt dat vaak wel. Een spelletje of een filmpje tussendoor doet heel veel! Een goede methode helpt ook, maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Dan moet je creatief zijn."

1 Leer elkaar kennen

Bij jonge kinderen is het belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen. Maak tijdens de eerste les tijd om je voor te stellen, en français bien sûr. Zo maken ze sneller de klik om de lessen in het Frans te volgen.

Frans leren
Bron

2 Totale immersie

Wist je dat slechts 2% van de leerkrachten volledig in het Frans lesgeeft? Dat is nochtans cruciaal voor het taalbegrip en taalgevoel. Wees consequent en bouw de hulp af. De eerste lessen kan je zeker sommige richtlijnen vertalen, herhalen, in andere woorden uitleggen of onderbouwen met handgebaren. Vertaal zeker niet systematisch elke zin. Hoe vaker ze 'Ecoute' horen, hoe beter ze begrijpen dat er een luisteroefening volgt. Na drie lessen weten ze wat 'Qu'est-ce que ça veut dire?' wil zeggen en doen ze wat er van hen verwacht wordt. Daardoor focus je meer op taalvaardigheden. Pas je taalgebruik aan. Hier en daar een subjonctif gebruiken is overbodig.

Sigrid van Liedekerke is lector aan de HoGent: "In goede taalinitiatie zit een leerlijn en zou er heel fel moeten gehamerd worden op herhaling. Het is meer dan losse woordjes aanreiken. Die lessen moeten ook grotendeels in het Frans gegeven worden. Een kind heeft heel veel uren nodig qua luisteren voor het effectief de taal zal beginnen spreken."

3 Herhaling

Herhaal nieuwe woorden eindeloos. Het is nuttiger om per les acht nieuwe woorden grondig te oefenen dan de leerling te overspoelen met veertig dierensoorten. Als je iedere les begint met een 'Bonjour, comment ça va?' dialoog blijft het beter hangen. Houd aan het begin van de les een kleine herhaling of stel een kleine begrijpend lezen oefening op waarbij ze moeten doen wat er in de tekst staat.

Frans leren, begrijpend lezen,
Bron

4 Spelletjes

Verwacht niet dat je tijdens de tweede les de vervoeging van être en avoir erin kan stampen. Wees creatief. Speel bingo om de cijfers te oefenen, 'Qui-est ce' leent zich goed tot de kleuren leren, iemands uiterlijk beschrijven en het stellen van vragen. Andere ideeën zijn:

  • Memory game om het correcte Franse woord aan het correcte prentje te koppelen
  • Domino
  • Jeu du Pendu
  • Pictionary voor dieren, sporten, beroepen

De spelregels zijn makkelijk: wie Nederlands spreekt ligt eruit!

Frans leren
Bron

5 Maak het competitief

Geef geen toets, wel een quiz om de lesstof van de afgelopen weken te herhalen. Begeleid je twee kinderen van hetzelfde gezin? Laat hen een oefening op internet tegen de tijd invullen.

6 Varieer

Op Pinterest vind je leuke printables om woordjes te leren. Per thema zijn er woordzoekers, invuloefeningen, raadsels en kleuroefeningen. Door de woorden op meerdere manieren aan te bieden blijven ze goed hangen. Enkele voorbeelden:

7 Muziek & interactie

Muzische stimulering is handig om nieuwe woorden te onthouden en ze te kaderen. Let op, Tête, épaules, genoux, pieds is een oorwurm, net als de liedjes van Alain Le Lait. Alain heeft werkelijk alles in een lied gegoten. Van de dagen van de week tot de vocabulaire van les fruits et la famille tot de vervoeging van être en avoir.

8 Een leuk werkboek

Als je je zelfverzekerder wil voelen is het een goed idee om een handboek aan te schaffen. Les Loustics werkt in thema's en wisselt af tussen luistervaardigheden, kleuroefeningen, stickers plakken en invuloefeningen. Zo blijven de lessen luchtig en gestructureerd.

9 Filmpjes, luisterboeken en verhalen

Een verhaal is een goede lesopener. De sprookjes van De La Fontaine staan op YouTube en worden visueel goed ondersteund. Geef hen vooraf een bingo. Iedere keer als de verteller 'la tortue' zegt, trekken ze een streepje. Zo oefen je hun luistervaardigheid en toon je ook dat ze televisie in het Frans kunnen kijken als jij er niet bent. Een subtiele poging om Frans te integreren in hun dagelijkse leven... The French Experiment heeft enkele gratis luisterverhalen. Beluister hier Les Trois Petits Cochons voor een potje nostalgie. Wat het niveau betreft voorzie je beter materiaal dat een jongere doelgroep heeft. 'Mijn bijleskindjes' keken graag naar Peppa Pig en français. Hoewel het baby-tv is, begrepen ze goed wat Peppa zei en deed.

10 Betrek de ouders

Geef de ouders na elke les een update zodat ze weten welke woorden hun kind geleerd heeft. Zo kunnen ze ook oefenen als jij er niet bent. Reik hen extra materiaal aan om thuis te oefenen: een app, een leesboek of een kinderprogamma. Durf te denken! Waarom bakken ze geen cake aan de hand van een Franstalig recept?

Nog een paar handige websites

  • KlasCement is een platform waarop leerkrachten het door hun gemaakte materiaal uploaden. Als je een profiel aanmaakt kan je alles downloaden.
  • Het Youtubekanaal van BijlesHuis heeft vrolijke filmpjes om Frans te leren.
  • De Franse juf deelt leertips en lesmateriaal.
  • TV5MONDE heeft gratis oefenmateriaal ter beschikking voor de meer gevorderde sprekers (volgens de normen van FLE). Je kan er bovendien honderden Franse romans gratis downloaden. Geen excuus meer om Voltaire, Proust of Hugo niet gelezen te hebben. Als docent kan je er hele werkfiches downloaden en de actualiteit verwerken in de les.

Hebben jouw kinderen dringend nood aan een bijlesdocent die Frans très cool maakt? BijlesHuis stelt jullie een docent voor met de nodige portie ervaring. Ben jij zelf docent Frans en kriebelt het om studenten te begeleiden? Registreer je dan als lesgever!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

basisschool frans basisonderwijs initiatieles Frans leren bijles geven docent bijlesdocent taal spelen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter