Veel studies wijzen uit dat kinderen met betrokken ouders het significant beter doen op school. BijlesHuis krijgt dan ook vaak de vraag van mama’s en papa’s wat zij kunnen doen om hun kind te ondersteunen naast de bijlessen. In november 2024 brachten we samen met Mamabaas daar een boek over uit: “Ouders komen van Mars: je tiener komt er wel”. Het is een gids vol praktische tips rond hoe je kunt de motivatie verhogen, uitstelgedrag aanpakken, discussies over school aangaan, faalangst herkennen en voorkomen, je tiener ondersteunen bij leren leren, planningen maken...
In deze blog lichten we alvast een tipje van de sluier: op welke manier kan jij naast de bijles ondersteuning bieden aan je zoon of dochter?
1. De basis: help je tiener zorg dragen voor lichaam en geest
Hier is al veel over geschreven. Voldoende slaap, een gezond eetpatroon, voldoende bewegen en je goed in je vel voelen. Dat is de basis voor goed functioneren van het brein. Zowel voor kinderen, tieners als volwassenen! Een ideale studeeromgeving is dan een belangrijke nummer twee. Een eigen plek waar je zoon of dochter zonder afleidingen kan werken aan taken en toetsen. Als je deze zaken kan voorzien, ben je al halfweg!
2. Creëer een positieve leeromgeving die leren aanmoedigt
Blijf complimenten geven. Want ook al geeft je zoon of dochter het niet altijd toe, hij of zij heeft die positieve bekrachtiging hard nodig. Als motivatie, én om het zelfvertrouwen een blijvend duwtje te geven. Moedig je kind aan om te leren en niet op te geven.
Daarnaast is het belangrijk dat je jouw tiener ruimte geeft om te vallen. Fouten maken is een onderdeel van ons leerproces. Uit fouten leren we namelijk. Toon daarom geen negatieve emoties zoals boosheid of paniek na een slechte toets, maar focus je op het proces in plaats van het resultaat. Een slecht resultaat is een leermoment. Hoe kan je het volgende keer beter doen?
Focus op leren in plaats van op presteren. Het einddoel is uiteindelijk niet ‘goede punten halen voor mijn toets’ maar ‘dit onderdeel van wiskunde begrijpen en kunnen toepassen’. Dan leg je focus op de lange termijn in plaats van op de kortere termijn. Leerlingen die dat doen, zetten effectievere leerstrategieën in en zijn gemotiveerder.
3. Praat over effectief studeren
Een goede studiemethode komt niet vanzelf; de meeste jongeren moeten dat aanleren. En het is als ouder niet altijd eenvoudig om te weten hoe veel of hoe weinig je moet helpen. Het belangrijkste is dat je je kind bewust maakt van het belang van leerstrategieën. Vraag of zijn of haar studiemethode effectief is, en of de vooropgestelde doelen ermee behaald worden. Maakt hij een planning? Is hij zich bewust van het belang van gespreid studeren?
De grootste tip die we kunnen meegeven is proberen je tiener zelfbewust te maken rond zijn eigen leerproces zodat hij zelfstandig kan leren en daarbij de passende keuzes maken. Dat zal zorgen voor een betere planning, betere resultaten, hogere motivatie, minder ruzies… Leg je tiener uit wat een effectieve strategie inhoudt en waarom ze effectief is (te vinden in ons boek of andere boeken). Toon voor hoe ze de strategie kunnen inzetten. Dat doe je door hardop te redeneren en het ‘waarom’ en ‘hoe’ aan te halen.
4. Evalueer samen na toetsen
Opnieuw: met de focus op het leerproces! Je kan daarbij deze vragenlijst gebruiken:
- Hoe vond je het zelf gaan?
- Had je het gevoel dat je alle leerstof kende en beheerste?
- Ging het leren sneller of trager dan bij een vorige toets?
- Hoe succesvol was je leerstrategie? Ga je die in de toekomst weer gebruiken of gebruik je in de toekomst een andere?
- Wat ging goed tijdens de toets en welke vragen wist je niet? Waar stond dat in je handboek?
- ...
5. Sta in contact met de school
Dat is niet bij elke school evident, maar wel heel nuttig. Leerkrachten zijn professionals die je zoon of dochter goed kennen, dus het is waardevol om er persoonlijk advies van in te winnen bij probleemsituaties. Misschien kunnen leerkrachten of het zorgteam zelfs bronnen aanbieden voor ondersteuning op maat?
Hier nog enkele tips:
- Leer de (klas)leerkracht van je zoon of dochter persoonlijk kennen en hou hem of haar op de hoogte van moeilijke situaties thuis.
- Ga naar oudercontacten. Het is dé plek om vragen te stellen en een overzicht te krijgen van hoe het gaat op school.
- Kijk de agenda van je kind na en lees wat er op Smartschool staat.
Conclusie
Door aandacht te geven aan het mentale en fysieke welzijn, een positieve leeromgeving te creëren, te praten over effectieve leerstrategieën, samen te evalueren en contact te houden met de school, geef je je kind de best mogelijke basis voor succes. Het boek "Ouders komen van Mars: je tiener komt er wel" gaat hier dieper op in, met concrete handvatten voor elke ouder die zijn of haar kind door deze uitdagende periode wil helpen.
Heeft je kind studiebegeleiding nodig, of inhoudelijke bijles voor één of meerdere vakken? Met meer dan 10 jaar ervaring en talloze hoogopgeleide bijlesdocenten is BijlesHuis de beste keuze!
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe didactische artikelen? Schrijf je hieronder in voor onze -spamvrije- maandelijkse newsletter.