Weet je niet hoe je het best wiskunde studeert? Ben jij misschien iemand die de dag voor het examen begint te studeren? Dan weet je zelf dat jouw situatie niet de meest ideale is. Er bestaat jammer genoeg geen wondermiddeltje om jou in no time een wiskundekrak te maken of te laten slagen voor je examen. Belangrijk om te weten is dat wiskunde altijd verder bouwt op zichzelf. Was je vorig jaar al slecht in de theorie of het inzicht in wiskunde? Grote kans dat je dit jaar hetzelfde probleem hebt. Volg onderstaand stappenplan om je uren in te delen en verandering te brengen in je complicated relationship met wiskunde.
1. Voorbereiding
Bereid de wiskundeles voor
De beste studenten zijn de studenten die de les voorbereiden. Op die manier heb je al een kleine voorsprong en voor je de leerstof in klas behandelt.. Natuurlijk vragen we niet van jou om de theorie vooraf te studeren. Wat wij wél aanraden, is een blogpost of een video op te zoeken ter inleiding voor je een een nieuw hoofdstuk begint. Video’s duren een 5-10 minuten. Zo heb je een voorsprong op de rest en ben je zelfzekerder. Het onderwerp oogt ook interessanter. Begint de wiskundedocent het hoofdstuk met een moeilijke vraag? Dan verbaas jij iedereen met jouw kennis. En dat door gewoon 10 minuten een filmpje te bekijken, leuk toch?
Trek genoeg tijd uit voor wiskunde
Vaak onderschatten studenten hoeveel tijd er nodig is om wiskunde te leren, en houden daar geen rekening mee in hun planning. Stel: je plant enkele uren in om alle vraagstukken te maken van drie hoofdstukken. Je loopt vast op een oefening en vindt de oplossing niet. Door tijdgebrek ga je door naar de volgende oefening, waar je misschien ook vast zit. Je begint te stressen en je verliest zelfvertrouwen, waardoor je nog meer moeite hebt met de oefeningen. Uiteindelijk heb je de geplande uren gewerkt zonder iets te bereiken! Heel vervelend en demotiverend.
Is wiskunde je struikelvak? Dan wil je absoluut niet met stress studeren. Zorg dus altijd dat je voldoende tijd inplant voor wiskunde zodat je op je gemak elke opdracht goed kan bestuderen. Hoeveel tijd je moet inplannen hangt af van je persoonlijke situatie: studeer je voor een toets of een examen? In welk middelbaar zit je? Studeer je veel tijdens het jaar of enkel tijdens de examens? Het is een proces van trial en error, maar voorzie voldoende tijd met eventuele inhaaluurtjes. Een complete gids om een planning te maken vind je hier.
Voorzie voldoende materiaal
Zorg ervoor dat je genoeg oefeningen ter beschikking hebt. Daar gaat het uiteindelijk om tijdens een toets of examen: oefeningen maken! Je werkt tijdens de les een bepaald aantal oefeningen uit met hulp van de leerkracht, en als huiswerk. Er staan dan in je boek sowieso nog een aantal oefeningen waar je eerder nooit naar gekeken hebt. Vraag aan je docent een uitwerking. Of vraag aan hem om extra oefeningen. Zo maak je niet telkens dezelfde oefeningen en vergroot je je inzicht. Bovendien is er een grote kans dat een van de ‘extra’ vraagstukken in je boek voorkomt op je toets of examen!
2. Theorie
Eerst theorie, dan oefeningen
Wiskunde bestaat uit theorie en praktijk. De theorie is de bouwsteen van de praktijk, de oefeningen. Wie de theorie niet voldoende beheerst, kan oefeningen niet in de praktijk oplossen. Begin nooit aan de oefeningen zonder de theorie te studeren. Maak een schema of samenvatting waar je trots op bent: met alle formules, regels en definities van de onderwerpen.
Enkele tips om de theorie van wiskunde te leren
Zorg dat je wiskunde begrijpt
Wiskundeformules bevatten vreemde tekens waarvan je niet weet wat ze betekenen. Of je denkt het half te begrijpen. Kijk naar de formule en kijk naar elk element. Wat begrijp je? Wat begrijp je niet? Probeer wiskunde in woorden te zeggen in plaats van tekens.
Hierboven zie je de oppervlakte van een cirkel. In eerste instantie ziet dit er Chinees uit. Allemaal vreemde tekens. A is gelijk aan pi vermenigvuldigd met r in het kwadraat. Wat wil dit zeggen?
We splitsen elk element op:
A is de oppervlakte van de cirkel
pi is 3,141592
r is de straal van de cirkel
Nu begrijpen we de formule beter: we lezen dat de oppervlakte van de cirkel gelijk is aan pi vermenigvuldigd met het kwadraat van de straal van die cirkel.
Het helpt ook om bewijzen op te zoeken van nieuwe formules. Hoe is de formule ontstaan? Waarom gebruiken we hem? Hoe meer details je weet over een formule, hoe beter je het begrijpt en hoe logischer het is voor jou. En hoe logischer, hoe gemakkelijker je hem onthoudt!
Vergeet de voorbeelden niet
Wees actief met je notities en werkboek en sla de voorbeelden niet over. De voorbeelden zijn verdere uitbouw van de theorie die je nodig hebt om alles te begrijpen. De tekst uit je boek geeft eerst een ‘gemakkelijke’ versie van de theorie en bouwt die verder uit met voorbeelden of toepassingen. Velen slaan dit over en missen daardoor een stuk inzicht.
Leer je over pi? Je boek geeft de theorie weer: de grootte van pi, de formule van de omtrek van een cirkel, de formule van de oppervlakte van een cirkel, etc. Erna komt er een voorbeeld. Bijvoorbeeld de uitwerking om de oppervlakte van een bepaalde cirkel te vinden.
Het is aan jou om alle missende stapjes samen te brengen. Die stapjes zijn de sleutel om de technieken onder de knie te krijgen. Soms klagen studenten gefrustreerd: “hoe ben je in godsnaam tot het juiste antwoord gekomen?” Verwerk de voorbeelden naar theorie om tot de juiste oplossing te komen.
Maak wiskunde minder abstract
Een van de grootste redenen waarom wiskunde bij de minst favoriete vakken zit, is omdat het onbegrijpelijk en abstract oogt: al die x’en, y’en en andere vreemde tekens. Dat maakt het ook moeilijk om wiskunde te studeren. Wat wil alles zeggen? Zoek praktische voorbeelden op om de wiskundeonderwerpen minder abstract te maken.
Terug naar pi. We hebben geleerd hoe we de omtrek en oppervlaktes moeten berekenen. Jammer genoeg rent er niemand juichend naar huis dat ze over pi hebben geleerd. Het klinkt niet leuk of uitdagend. Maar als we het nu eens toepassen op een pizza? Plots is het al veel interessanter!
Door wiskunde praktisch te maken, maak je het leuker. Je hersens zullen de theorie meer begrijpen en langer onthouden. Verschillende wiskundecursussen hebben extra delen met praktische toepassingen. Je kan ook altijd praktische voorbeelden vragen aan je lesgever. Niet alleen begrijp je de theorie dan beter, je scoort ook extra punten bij je docent. Wie wil dat nu niet? ;-)
3. Praktijk
Oefenen, oefenen, oefenen
Nu je de theorie onder de knie hebt, begin je aan de oefeningen. Examens of testen bestaan merendeels uit oefeningen. Door enkele oefeningen te maken, heb je niet genoeg inzicht. Hoe meer oefeningen je maakt, hoe makkelijker alles is.
Zie het zoals een huis bouwen in de Sims. Herinner je je nog het allereerste huis dat je bouwde? Het bouwen lukt wel, maar je eerste huis was niet zo nice: een veel te grote woonkamer, geen daken, een platte tuin zonder groen, etc. Het was niets vergeleken met wat je nu maakt. Je kreeg inzicht en oefende. Hetzelfde geldt bij wiskunde. Hoe meer je oefent, hoe sneller en gemakkelijker het gaat.
De oefeningen oplossen, niet lezen
Los het probleem stap voor stap op. Denk tijdens het proces na over hoe je tot het juiste antwoord raakt. Lees niet enkel de oefeningen om te zien hoe ze het antwoord bereiken. Zeggen “Oh ja, ik weet hoe ik dat moet doen!” is niet goed genoeg. Begrijpen hoe je iets zou moeten oplossen en het daadwerkelijk het oplossen zijn twee verschillende dingen. Enkel als je zelf oefeningen maakt, ontdek je waar jij vastloopt, waar jij een andere methode zou gebruiken, wanneer jij de haakjes weg werkt, etc. Je kan jezelf niet verbeteren als je niet zelf aan de slag gaat.
Tip: Tijd tekort? Dan kan je wel de extra uitgeschreven oefeningen nemen en kijken welke stappen ze nemen. Let op! Dit werkt enkel als je al zelf enkele oefeningen hebt gemaakt.
4. Schakel hulp in
Wiskunde op YouTube en blogs
Het internet staat vol met wiskunde! Door de theorie eens op een andere manier uitgelegd te krijgen, krijg je meer inzicht. Er bestaan veel websites waar docenten wiskundige zaken op een leuke manier uitleggen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op onze pagina vol wiskundeblogs met een leuke twist. Vergeet ook YouTube niet wanneer je op zoek gaat naar wiskunde-uitleg. BijlesHuis ontwikkelde een reeks wiskundevideo’s waar we jullie enkele onderwerpen op een leuke manier uitleggen.
Tip: Ben je goed in Engels? Probeer het onderwerp dan eens in Engels op te zoeken. Het aantal zoekresultaten is namelijk veel groter.
Individuele hulp
Online uitlegvideo’s en -blogs zijn een fantastisch hulpmiddel, maar ze geven niet op alles een antwoord. Zeker bij individuele vragen heb je daar niet veel aan. Heb je al langer moeite met wiskunde en wordt het steeds moeilijker? Dan is bijles wiskunde een goede oplossing. Een wekelijkse afspraak met een bijlesdocent doet wonderen, omdat hij of zij naar je onderliggende probleem kijkt. Jullie besteden extra veel aandacht aan de onderwerpen waarop je vastloopt, en je inzicht en zelfvertrouwen in wiskunde groeit.
Vraag bij BijlesHuis vrijblijvend naar bijles wiskunde op maat om voorbereid je examen tegemoet te gaan! Succes!
Word je graag maandelijks op de hoogte gehouden van de nieuwste artikels van onze blog? Schrijf je dan hieronder in. Je ontvangt verder geen reclame of andere mails, beloofd. ;-)