Wat doe ik als mijn kind te veel gamet?

Voor ouders 6 min read

Het kan verontrustend zijn om te merken dat je kind steeds meer tijd achter het scherm doorbrengt met te veel gamen en zich lijkt terug te trekken in de wereld van videogames. Als ouder vraag je je wellicht af: "Waarom gamet mijn kind zoveel?" en "Wat kan ik er tegen doen?" In deze blogpost bespreken de experts van GameChangers waarom kinderen vaak naar games grijpen, hoe je kunt ingrijpen en hen kunt helpen om terug een gezonde balans te vinden tussen online en offline activiteiten.

Waarom gamet je kind zo veel?

De redenen waarom kinderen veel gamen, kunnen sterk uiteenlopen. Het is belangrijk om eerst te begrijpen wat de onderliggende motieven kunnen zijn voordat je actie onderneemt. Het is cruciaal om open communicatie met je kind te bevorderen, zodat je kunt achterhalen wat er speelt.

Een aantal voorbeelden van mogelijke redenen:

  • Ze zoeken een uitdaging: Ze krijgen opdrachten die niet te makkelijk en niet te moeilijk zijn. Zo ervaren ze voortdurend uitdaging. Bijvoorbeeld in het begin spelen ze tegen makkelijke tegenstanders en wanneer ze beter worden, laat het spel hen spelen tegen moeilijkere tegenstanders. Games bieden vaak een gevoel van voldoening dat moeilijk elders te vinden is. Ze dagen spelers uit, bieden duidelijke doelen en beloningen, en geven een gevoel van prestatie. Als school of andere activiteiten deze elementen missen, kan een kind zich meer aangetrokken voelen tot gamen.
  • Ze zoeken rust: Games kunnen zorgen voor structuur, een gekende en consistente omgeving, duidelijke doelen, geen pestkoppen (als ze alleen spelen) of het vinden van een groep gelijkgezinde kinderen waarbij ze zich goed voelen en waarmee ze makkelijk contact kunnen leggen.
  • Ze vluchten ergens voor: Voor sommige kinderen dienen games als een ontsnappingsmechanisme. Zo gebruiken ze games om moeilijke emoties of problemen in hun leven te ontwijken. Dit kan variëren van pesterijen op school tot spanningen binnen het gezin. De digitale wereld kan een veilige haven zijn waar ze even kunnen ontsnappen aan stressvolle situaties thuis of op school.
  • Ze hebben moeite met studeren: als een kind moeite heeft met studeren of zich op schoolwerk te concentreren. Of het gaat te makkelijk en ze vervelen zich. In beide gevallen kan gamen een aantrekkelijke afleiding worden gezien ze onmiddellijke stimulatie, feedback en beloningen ontvangen. Dit zien we vaak bij bijvoorbeeld kinderen met ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, ...

Hoe kun je ingrijpen als ouder tegen te veel gamen?

Zodra je begrijpt waarom je kind zoveel gamet, kun je stappen ondernemen om hen te helpen een gezondere balans te vinden.

1. Toon interesse

Het is belangrijk om interesse te tonen, ook als je zelf niet geïnteresseerd bent in videospelletjes. Probeer betrokkenheid bij de gaming wereld van je kind te tonen door vragen te stellen over de spellen die ze spelen en waarom ze deze leuk vinden. Dit helpt bij het openen van communicatielijnen, en het laat ook zien dat je hun interesses waardeert. Speel als dat lukt ook eens een spel samen met je kind. Idealiter begin je daar al op jonge leeftijd mee.

Het gaat erom de band met je kind zo sterk mogelijk te houden. Anders dreigt de afstand tussen jou als ouder en je kind te vergroten, vergroot de weerstand van je kind en vermindert ook je invloed op hen. Waardoor het alleen maar moeilijk wordt om in te grijpen en hen te helpen.

2. Stel grenzen

Voor jongeren is het een grote uitdaging om weg te blijven van het scherm. Het is moeilijk om even niet te scrollen op sociale media, videospelletjes te spelen of filmpjes te bekijken. Dit is begrijpelijk: als volwassenen vinden we het ook moeilijk om onze smartphone, tv of pc weg te leggen wanneer we ons vervelen of moe zijn na een lange werkdag.

Het verschil met de huidige jongeren is dat ze nooit een wereld zonder schermen of internet hebben gekend. Ze hebben geen referentiekader om de virtuele wereld in te plaatsen. Veel van hun sociale leven en hobby’s zijn nauw verbonden met internetapplicaties. De meesten leren hier min of meer mee omgaan, maar soms is die online wereld zo leuk en spannend dat ze niets anders meer willen.

Het is belangrijk om thuis de schermtijd te beperken en regelmatig schermvrije momenten in te lassen. Het beperken van de schermtijd helpt hen om tijd te besteden aan het echte, offline leven en laat hen nadenken over leuke offline activiteiten. Leg uit waarom deze grenzen nodig zijn en wees consequent in het handhaven ervan.

3. Help hen groeien

Kinderen zijn nieuwsgierig en houden van uitdagingen, maar als de uitdaging te groot is, verliezen ze snel de moed. Stel haalbare dagelijkse of wekelijkse doelen op die hen helpen om aan deze activiteiten te werken. Als het helpt, kun je deze belonen met extra schermtijd.

Naast het stellen van haalbare doelen helpt het ook enorm om samen de eerste stap te zetten. Je kunt hen uitnodigen om mee te gaan lopen, samen het huiswerk te overzien, of online naar studentenjobs te zoeken. Ze zullen hier niet altijd voor openstaan, dus je kunt dit niet afdwingen, maar het opent wel de deur om hen te helpen vooruitgang te boeken in hun leven.

Ondersteun je kind ook om alternatieve hobby's te proberen die net zo uitdagend en lonend kunnen zijn als gamen. Denk aan sporten, muzieklessen of kunstprojecten waarin ze hun energie kwijt kunnen en nieuwe vaardigheden leren ontwikkelen.

Je hoeft ook gamen niet volledig te verbieden, hier krijg je alleen maar meer weerstand door. Het kan soms lijken dat de gamewereld oppervlakkig en zinloos is, en dat je kind hun tijd verspilt met gamen. Toch zorgt gamen ook voor de ontwikkeling van een aantal belangrijke vaardigheden als je het met mate doet, zoals probleemoplossend denken, reflexen en coördinatie verbeteren, nieuwe vrienden maken, leren samenwerken en talen aanleren.

4. Geef zelf het goede voorbeeld

Heb je al eens stilgestaan bij je eigen schermgebruik? Kinderen leren veel door observatie. Zorg ervoor dat je ook gezonde gewoontes hebt rondom schermtijd en vrijetijdsbesteding zodat ze dit gedrag kunnen nadoen.

Wees je er ook van bewust dat kinderen weinig verschil zien tussen werk en privé en welke toestellen je gebruikt. Zit je iedere avond lang voor tv? Dan is het niet verwonderlijk dat zij ook kiezen om iedere avond achter een scherm door te brengen.

Enkele tips om een goed rolmodel te zijn:

  • Zet je meldingen uit.
  • Bekijk je mail op vaste tijdstippen.
  • Hou geen digitale toestellen bij de hand tijdens schermvrije tijdstippen.
  • Zorg zelf voor een rijk gevuld leven met een variatie aan hobby’s en sociale contacten.

Ook als ouder ben je niet perfect. Er zijn altijd momenten waar andere prioriteiten, stress en obstakels het onmogelijk maken om de afspraken na te komen. Indien dit gebeurt, praat er dan eerlijk over met je kind, zodat deze de situatie begrijpt. Jezelf kwetsbaar opstellen helpt hun ervaringen relativeren.

Conclusie

Het is begrijpelijk dat je je als ouder zorgen maakt wanneer je kind te veel tijd besteedt aan gamen. Door eerst de redenen achter dit gedrag beter te begrijpen, kun je effectiever ingrijpen met empathie en steun. Vergeet niet dat jouw rol als ouder cruciaal is in het begeleiden van je kind naar een gebalanceerd leven waarin zowel online als offline activiteiten vervullend kunnen zijn.

Op zoek naar coaching en ondersteuning bij een kind dat (te) veel gamet? GameChangers helpt je graag verder! Samen werken we aan gezonde gewoontes die bijdragen aan een mooi leven, on- en offline!

GameChangers is een Belgische coöperatie van psychologen, coaches en ervaringsdeskundigen die persoonlijke begeleiding bieden aan gezinnen omtrent evenwichtig game- en schermgebruik.

We hopen dat jullie hiermee al een heel stuk verder geholpen zijn. Wil je meer weten over gameverslaving dan kan je ook info vinden op deze sites:

Op zoek naar ondersteuning rond school, studiebegeleiding, huiswerkbegeleiding? Dan ben je bij BijlesHuis aan het juiste adres.

Ontvang onze maandelijkse -spamvrije- newsletter met de nieuwste artikels:

gamen ouders
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter