Mind wat?
Een mindmap is een diagram opgebouwd uit woorden, zinnen en afbeeldingen die in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema zijn opgesteld. Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden.
Mindmaps kunnen voor verschillende redenen gebruikt worden. Zo werken veel bedrijven een mindmap uit tijdens brainstorms om creatieve ideeën te verzamelen. Je kan er ook overzicht mee creëren over informatie en het helpt om presentaties voor te bereiden. Mindmaps tonen een duidelijke structuur en scheiden belangrijke van minder belangrijke zaken.
Ook voor studenten zijn mindmaps een nuttig hulpmiddel om overzicht te creeëren in grote hoeveelheden leerstof. De student krijgt een duidelijke structuur van de onderwerpen in je cursus; hij noteert een aantal belangrijke kernwoorden en werkt ze telkens iets dieper uit. Wie bij het herhalen dan even de kluts kwijt is, hoeft niet in zijn boek te gaan zoeken maar heeft een handig overzicht met de mindmap.
Zelf een mindmap maken
Je maakt een mindmap elektronisch of op een blad papier. Als je voor de old school versie gaat, zorg dan zeker dat je blad groot genoeg is. Neem enkele kleurpotloden of stiften en denk op voorhand na hoe je de structuur gaat aanpakken. Welke onderwerpen komen waar en wat hoort bij elkaar? Het nadeel van papier is dat aanpassingen moeilijk zijn achteraf. Wie veel wil bewerken en aanpassen, gebruikt beter een online tool.
Je schrijft het onderwerp in het centrum van het blad. Van daaruit vertrek je in verschillende richtingen om zo verschillende subcategorieën te creëren. Per categorie gebruik je je best een andere kleur. Zo wordt het makkelijker om dingen te onthouden en achteraf connecties te maken. Ook tekeningen, figuren of symbolen helpen je geheugen. Dan activeer je namelijk je rechterhersenhelft, terwijl je bij tekst enkel je linkerhersenhelft aan het werk is.
Enkele tips:
- Schrijf je woorden niet achter de lijnen maar er bovenop. Op die manier bespaar je veel plaats en oogt het ook mooier.
- Schrijf geen volzinnen maar duidelijke kernwoorden! De belangrijkste kernwoorden maak je best groter of specialer dan de gewone woorden. Zo springen ze in het oog bij het studeren van je leerstof.
- Gebruik geen lat om rechte lijnen te maken maar maak kromme, vloeiende lijnen! Zo zet je opnieuw je rechterhersenhelft in werking.
- Zet afbeeldingen en tekeningen in je mindmap die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar het helpt bij moeilijk te onthouden onderwerpen.
Handige online tools
Hieronder vind je enkele tools die helpen om mindmaps te maken. Daar kan je ook gemakkelijk dingen gaan uitproberen en achteraf wissen, wat op papier niet lukt.
- Met Lucidchart creëer je eenvoudige mindmaps. Het online programma heeft een heleboel extra functies zoals fotobewerking of tekstverwerking. Voor studenten bestaat er een gratis studentenversie. Zeker een aanrader!
- Mindmup is een gratis open source mindmapping-programma geïntegreerd met Google Drive. Je hebt geen login of account nodig, al biedt de premium versie een aantal extra voordelen. Het grootste nadeel aan Mindmup is de beperkte documentgrootte (100kb) en de bewaartijd van de map, maximum 6 maanden.
- Freemind is net als Mindmup gratis en heeft ook een open source licentie. Het verschil is dat Freemind gedownload moet worden. Hiervoor heb je de Java runtime environment nodig. Dat is ook gratis! De mindmaps zijn niet de visueel aantrekkelijkste maar wel erg overzichtelijk.
- Met Imindmap maak je esthetische en kleurrijke mindmaps. Het invoegen van afbeeldingen en symbolen gaat ook heel vlot. Als je mindmap klaar is, kan je hem exporteren als een afbeelding.
- Mindomo is een gebruiksvriendelijk programma om overzichtelijke en visueel aantrekkelijke mindmaps te maken. De makers hebben duidelijk de kaart van het onderwijs getrokken. Zo is het programma integreerbaar in de typische schoolportalen zoals blackboard of canvas. Mindomo heeft ook een presentatiemodus en biedt de mogelijkheid om filmpjes en audio toe te voegen. Het programma is betalend; per account maak je maximum 3 mindmaps gratis.
Heb je hulp nodig bij je studies? Contacteer onze ervaren studiebegeleiders om je individueel op weg te zetten.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.