7 tips om bij de online les te blijven

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Je kent het wel: je zit in de online les en plots besef je dat je al vijf minuten aan het scrollen bent op Instagram. Of opeens zegt de docent je naam en je merkt dat je de vraag niet hebt gehoord.

Intussen volgen we al een jaar de lessen vanop afstand. Dat lukt niet altijd even goed en we zijn het allemaal beu. Daarom geeft BijlesHuis graag tips om met hernieuwde energie de online lessen te volgen!

Hoe blijf ik bij de online les

1. Kies voor een efficiënte studeerplaats

In een eerder artikel vertelden we al hoe belangrijk het is om een opgeruimde studeerplaats te hebben. Ook is het van groot belang dat je de ontspanningsruimte en de leerruimte van elkaar scheidt.

Stream de lessen niet terwijl je in je bed ligt. Je lichaam linkt je bed namelijk aan slapen. In je bed de lessen volgen maakt je slaperig waardoor je veel mist.

Wil je helemaal geen afleiding? Bekijk dan de apps in dit artikel waarmee je de meldingen op je laptop of smartphone tijdelijk blokkeert. Zo blijf je beter bij de les.

2. Bereid je voor

Niets frustrerender dan een haperende verbinding en wegvallende woorden tijdens online lessen. Snel internet is daarom essentieel. Problemen met je verbinding tijdens de les? Probeer dit:

  • Zit dichter bij de modem.
  • Sluit alle tabbladen en programma’s die je niet nodig hebt.
  • Sluit je internetkabel aan op je laptop.

Heb je vaker problemen met je internet? Kijk dan voor een tweede modem, een hoger internetplan of een nieuwe provider.

Download of print de presentatie op voorhand zodat je gemakkelijker notities maakt tijdens de les. Neem er een notitieboekje bij om ook met pen en papier notities te nemen. Als je typt, noteer je alles wat de docenten zeggen. Je neemt de tijd niet om na te denken. Wanneer je schrijft is dat geen optie, want dat gaat een stuk trager. Als je schrijft, moet je tijd nemen om de inhoud goed te interpreteren en enkel de belangrijkste zaken te noteren.

Bereid je grondig voor

Er zitten veel studenten in de online les. Mocht iedereen de microfoon aanzetten, zou het één grote chaos zijn. Schakel je microfoon dus uit. Je helpt niet alleen je klasgenoten, maar ook jezelf. Zo is er minder afleiding, is de concentratie beter en voorkom je gênante momenten. ;)

3. Volg de lessen in real time, ook als het opnames zijn

Sommige online lessen zijn enkel live te volgen, maar soms nemen docenten ook de lessen op. Zo bekijk je de lessen wanneer je zelf wil. Waarom zou je dan de les bekijken om 8u30 ’s morgens?

Wel: om structuur in je dag te brengen. Dat betekent dat je best de lessen volgt zoals ze op je uurrooster staan. De opnames herbekijk je dan wanneer je iets niet goed snapt en het nog eens opnieuw wil horen.

Laat je niet vangen. Je zal jezelf dankbaar zijn als je je aan de dagstructuur houdt. Zo slaap je beter, heb je meer energie en dus ook meer motivatie en concentratie.

4. Durf vragen te stellen

Het is soms eng om vragen te stellen tijdens een online les, maar het is erg belangrijk.

Door vragen te stellen, verwerk je de leerstof op een actieve manier. Docenten vinden het niet erg om vragen te beantwoorden, integendeel. Zo merken ze dat je aandachtig meevolgt én onthouden ze je naam. Handig voor tijdens een mondeling examen. ;-)

Durf je de microfoon niet aan te zetten om een vraag te stellen? Typ de vraag dan in de chat!

5. Take a break

Het gebrek aan sociaal contact is een grote domper op de motivatie. Je zit de hele dag naar een scherm te staren en als de les gedaan is, begin je met sociale media of Netflix.

Take a break.

Laat de schermen links liggen en ga eens naar buiten. Kom samen met vrienden om in de tuin een pintje te drinken. Bezoek een museum, ga wandelen met de hond of spreek af met je knuffelcontact.

Pauzeren met vrienden

6. Maak goede afspraken met vrienden en familie

Vertel je vrienden en familie wanneer je les hebt. Zo storen ze je niet tijdens de les. Voor ieder moment dat voor afleiding zorgt, heb je tot 25 minuten nodig voordat je concentratie weer op het hoogtepunt is. Je ziet hoe belangrijk het is om geen afleiding te hebben.

Ook heb je sociale controle. Wanneer je familie weet wanneer je les hebt, valt het op als je niet achter je laptop zit. Zo zal je minder geneigd zijn om de les te skippen.

Win-win situatie!

7. Zorg voor jezelf

Het is aanlokkelijk om langer in je bed te liggen wanneer je online les hebt. Vijf minuten voor de start van de les uit je bed rollen, is nochtans niet aan te raden.

Sta wat vroeger op. Zo heb je tijd om een wandeling te maken of aan yoga doen. Neem een goede douche en ontbijt op je gemak. Trek kleren aan die je normaal ook zou aandoen en zit aan een bureau of aan een tafel. Zo begin je de les met een fris hoofd.

Met deze tips vind je zeker je motivatie terug. Yes, you can!

Heb je hulp nodig om de lessen te verwerken? Vind je het moeilijk om te plannen? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. Zij zorgen voor een ervaren bijlesdocent die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde verder helpt.

Blijf je graag op de hoogte van onze didactische tips? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Don’t worry. Wij houden ook niet van spam en reclame. We sturen er dus geen naar jou.

motivatie concentratie efficiënt studeren tips online les
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter