Kennismakingsspelletjes voor de bijles Frans, Engels, Spaans of Duits

Voor bijlesdocenten 5 min read

De eerste bijles is altijd spannend. Je hebt even tijd nodig om te kijken wie er naast je zit, wat de precieze hulpvraag is en hoe je de begeleiding op maat kan aanpakken. Uiteraard krijg je van de BijlesHuis-accountmanager achtergrondinformatie mee, maar tijdens de eerste les leren jullie elkaar pas kennen.

BijlesHuis raadt daarom een eerste informele kennismaking aan voor jullie écht aan de slag gaan. Bij taallessen kan je bijvoorbeeld een halfuurtje voor de inhoudelijke start informeel kennismaken via een spel. Zo is het ijs meteen gebroken. In dit artikel vind je het enige echte BijlesHuis-kennismakingsdobbelspel, en enkele andere bruikbare spelletjes.

kennismakingsspel, kennismakingsspelletjes, bijles, Frans, Engels, Duits, Spaans, Nederlands, talen

1 De voordelen van kennismakingsspelletjes

Soms moet een leerling wennen aan nieuwe dingen en personen of aan het idee dat ze bijles krijgen. Met een spelletje leer je elkaar kennen in een informele sfeer en valt de stress snel weg. Zo’n spel hoeft natuurlijk niet enkel leuk te zijn. Een goed spel is pedagogisch verantwoord en educatief. Zo leert je leerling meteen dingen bij over de taal waarvoor hij bijles volgt.

Met het BijlesHuis-dobbelspel kan je bovendien als docent spelenderwijs het taalniveau bepalen van de leerling. Kan hij/zij vlot een zin vormen? Beheerst hij/zij de basiswoordenschat en grammatica? Tegelijkertijd check je de uitspraak van woorden en klanken. Komt de ‘bonjour’ er uit als ‘bonsjoeeer’? Dan is er werk aan de winkel en kan je na het spel een plan van aanpak opstellen.

2 Het BijlesHuis-dobbelspel

Dit kennismakingsspel is handig omdat je niet veel nodig hebt en je het net zo lang of zo kort kan spelen als je wil. Zo kan het ook de laatste tien minuten van een bijles opvangen indien er geen vragen meer zijn. Het dobbelspel is beschikbaar in het Frans, Engels, Nederlands (NT2), Duits (dankzij bijlesdocente Melanie) en Spaans (dankzij collega en bijlesdocente Beau). Qua leeftijdscategorie zouden we aanraden het te gebruiken bij leerlingen uit het 4e middelbaar en jonger.

2.1 Benodigdheden

  • 2 dobbelstenen
  • het BijlesHuis-bordspel dat je hieronder in PDF-versie kan downloaden. Druk het document af op A4 of A3-formaat. Je kan het ook lamineren als je het graag hergebruikt.

Download hier:

2.2 Spelregels

1. Je gooit om de beurt de 2 dobbelstenen. De combinatie die je gooit, zoek je op het spelbord.

Als je eerst 3 gooit en dan 6 zoek je deze combinatie. Als je eerst 6 gooit en dan 3 krijg je namelijk een andere vraag. Bij het Franse kennismakingsspel geeft dat deze 2 vragen: ‘Quel super pouvoir aimerais-tu avoir?’ en ‘Quelle est ta couleur préférée?’

2. Daarna lees je de vraag luidop.

3. Je beantwoordt de vraag in de taal van de bijles. Bijvoorbeeld: ‘Rouge est ma couleur préférée.’

Zo krijg je als docent ook een beeld van het taalniveau en hoe het gesteld is met de woordenschat/zinsopbouw en uitspraak. Geef je leerling de tijd om even na te denken over de vraag en een antwoord te formuleren. Indien zinnen maken moeizaam gaat, kan je kleine korte bijvragen stellen om het zelfvertrouwen wat te vergroten. Vaak begrijpen leerlingen een vreemde taal beter dan dat ze het spreken.

3 Enkele andere ideeën voor een kennismakingsspel

  • Een kennismakingsbingo waarbij je bingokaarten voorbereidt van 5 vakjes op 5 vakjes. In de 25 vakjes noteer je leuke feitjes om elkaar te leren kennen, in de taal van de bijles. Van ‘Is al in Parijs geweest’, ‘speelt tennis’ tot ‘is jong’, ‘eet graag dame blanche’ en ‘heeft thuis 2 katten’. Je kan hier heel creatief mee verder.
  • Een kennismakingskwartet waarbij de docent niets hoeft voor te bereiden. Hierbij zet je de leerling zelf aan het werk tijdens de les. Iedereen krijgt enkele papiertjes (kaartjes) waarop die enkele series over zichzelf maakt (4 per onderwerp). Beslis samen over de onderwerpen: een schoolkaart, een kaart over hobby’s, je lievelingseten,...
  • Een online kennismakingsspel: het rad der vragen. Leerkracht Karen Smits deelde deze link via Klascement: Coucou, c’est moi!. De leerling deelt zijn scherm en draait aan het rad. Hij of zij leest en beantwoordt een kennismakingsvraag. De ingevulde vragen op dit rad zijn in het Frans, maar je kan vragen in eender welke taal toevoegen, bijvoorbeeld de vragen uit het BijlesHuis-dobbelspel.
Welkom in mijn bijlesspelletjeskast!

4 Nog enkele makkelijke spelletjes voor tijdens de bijles

Onderstaande spelletjes zijn niet per se voor bij de kennismaking, maar kan je kan ze gebruiken om de bijlessen luchtig te houden en je student zo gemotiveerd te houden. Bovendien vragen ze zero voorbereiding van jouw kant zodra je ze in huis hebt! Schuim Marketplace, Tweedehands.be of Vinted af. Je scoort deze spelletjes al snel voor enkele euro’s.

  • ‘Wie is het?’ in de taal van de bijles. Een ideale combinatie om vragen te leren stellen en een persoon te beschrijven (woordenschat). Op Klascement vind je een leuke Franse downloadbare versie.
  • Pim Pam Pet, ook in de taal van de bijles. Dient vooral om de woordenschat te oefenen.
  • Pictionary, waarbij jullie zelf woordjes kiezen die dit schooljaar gekend moeten zijn. Ook dit spel wordt vaak gespeeld om woordjes te oefenen.
  • Bingo om cijfers en getallen te oefenen. Dit kan je perfect op het einde van de bijles spelen ter herhaling.
  • Taboe om woorden en spreekvaardigheid te testen
  • Boggle om zoveel mogelijk woorden te maken met de gegeven letters
  • Storytelling dobbelstenen om spreekvaardigheid te stimuleren
  • Memory om woorden te visualiseren en te automatiseren. Waarom visueel leren belangrijk is, werd in deze blog uitgelegd.
  • ‘Ik ga op reis en ik neem mee’... om de bezittelijke voornaamwoorden te herhalen. In het Frans wordt dat Je pars en vacances et j'emmène...

Bonne chance! Good game! Veel plezier! Viel Spaß! Suerte!

Ben jij enthousiast geworden om bijles te geven en zelf creatief aan de slag te gaan? BijlesHuis zoekt steeds extra gemotiveerde bijlesdocenten! Meld je aan via bijleshuis.be en we nodigen je graag uit op een intakegesprek om alles in detail te bespreken.

Maandelijks onze nieuwe didactische artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je hieronder in voor de spamvrije newsletter!

frans Duits Engels Nederlands spaans eerste les voorbereiding spelen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter