Hoe werkt bijles nemen?

Voor ouders 4 min read

Kan jij of je kind bijles gebruiken, maar ben je benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? BijlesHuis legt hieronder uit hoe je een geschikte docent vindt, waar en wanneer de bijles doorgaat, wat er gebeurt tijdens de eerste les, hoe je de bijlesbehoeftes kan analyseren en andere praktische zaken.

Hoe werkt bijles nemen, bijleshuis, docent, bijles

De beste bijlesdocent voor jouw situatie vinden

Via www.bijleshuis.be kan je je gegevens achterlaten via een inschrijfformulier. Binnen 24 uur neemt een accountmanager van BijlesHuis dan contact met je op om enkele vragen stellen. Waar ben je precies naar op zoek en wat zijn je verwachtingen? En praktisch: waar en wanneer kan je bijles plaatsvinden?

Na dat gesprek gaat BijlesHuis op zoek naar een docent die enerzijds aan je inhoudelijke en didactische noden beantwoordt en die anderzijds begeleiding kan geven op de tijdstippen en locatie van jouw wensen. Zodra een goede match gevonden is, ontvang je een korte profielschets van de bijlesdocent. BijlesHuis stelt je de ervaring, het profiel, de beschikbaarheden en de diploma’s van de docent voor.

Sowieso moet elke docent ook een uittreksel uit het strafregister voorleggen om bijles te mogen geven aan minderjarigen. Daarnaast interviewt BijlesHuis elke docent persoonlijk en worden diploma’s en puntenlijsten gecheckt. Tenslotte blijft BijlesHuis de bijlesdocenten constant opvolgen en feedback vragen aan de studenten. Op die manier worden enkel bijlessen van de hoogste kwaliteit gegarandeerd.

Zodra jij via een overeenkomst bevestigt dat je de lessen met de docent in kwestie wil opstarten, neemt de docent rechtstreeks contact met je op om de eerste les in te plannen. Spannend!

Waar gaat de bijles door?

Het is belangrijk voor de concentratie om de begeleiding te laten doorgaan op een rustige plek. Een kot in een rumoerig studentenhuis is daarom niet ideaal en ook een huiskamer vol gillende broertjes en zusjes is niet de beste leeromgeving. Hebben jullie thuis een geschikte plek? Dan kan je de lessen bij jou aan huis volgen. Als dat niet gaat, kunnen de bijlessen ook bij de docent thuis plaatsvinden, of op een openbare plaats zoals de bibliotheek of campus. Voor wie extra flexibel en extra snel wil opstarten is online bijles een uitstekende optie. De online leeromgeving van BijlesHuis werd speciaal door pedagogen ontwikkeld om de begeleiding heel persoonlijk te maken.

De eerste les

Je hebt al een idee van het profiel van de docent, maar de eerste bijles is het geschikte moment om enkele vragen te stellen om elkaar beter te leren kennen. Als ouder kan je ervoor kiezen om jouw zoon/dochter na de kennismaking alleen te laten met de docent. Bij jongere kinderen kan het wel handig zijn om de docent enkele instructies mee te geven en om geregeld na de les samen met de docent de evolutie en werkpunten te bespreken. Daarnaast identificeren jullie de leerdoelen en de pijnpunten waar aan gewerkt moet worden, en stellen jullie samen een plan van aanpak op.

Je bijles zelf voorbereiden

De docent wil uiteraard graag weten waarom jij of je kind bijlessen nodig hebt en met welke onderdelen of studietips hij kan helpen. Je kan voorafgaand de bijles wat voorbereidingen treffen om je behoeften en verwachtingen duidelijk te maken. Zo ligt in de bijles zelf vooral de nadruk op werken aan de pijnpunten.

    • Bezorg de docent vooraf een ingescande cursus of inhoudstafel. Maak een overzicht van jouw vragen en moeilijkheden. Zo kan de docent zich goed voorbereiden.
    • Kleef bij de moeilijkste hoofdstukken of oefeningen een post-it. Welke onderdelen moeten zeker aan bod komen tijdens de bijles?
    • Leg jouw cursus/lesmateriaal al klaar. Zorg ervoor dat het overzichtelijk gebundeld is en dat alles geordend is voor een duidelijk overzict.
    • Is er volgende week een moeilijke toets gepland? Geef het zeker mee zodat de docent een idee krijgt van wat prioritair is en wat jullie dus eerst moeten behandelen.
    • Heb je richtlijnen gekregen voor wat je juist moet kennen? Of heb je enkele voorbeeldvragen of een voorbeeldexamen? Overloop het zeker met de docent.
    • Toon enkele toetsen/taken/oefeningen waarmee jij het moeilijk had. Je kan die samen opnieuw maken zodat de docent weet hoe je de vragen oplost.

Praktische organisatie

Tevreden met de docent

Ben je tevreden na de eerste bijles? Vergeet niet om nieuwe afspraken in te plannen met je docent. Samen overleggen jullie om één of meerdere sessies per week in te plannen en stemmen jullie af hoe lang iedere les zal duren (bijvoorbeeld 1u, 1u30, 2u).

Kan een geplande afspraak eens toch niet doorgaan? Laat de docent dan minstens 24u op voorhand weten dat er iets is tussengekomen. Zo houdt hij niet onnodig zijn agenda vrij. Samen kunnen jullie dan een nieuwe afspraak inplannen.

Geen klik met de docent

Was er geen klik met de docent? Neem dan meteen contact op met BijlesHuis. BijlesHuis werkt namelijk met een fit-garantie; we regelen een andere geschikte docent die de lessen overneemt en stoppen niet tot je tevreden bent. Zonder extra kosten, uiteraard.

Indien er nog vragen of problemen opduiken, kan je steeds bij je contactpersoon van BijlesHuis terecht.

Betalingen

De betaling voor je bijlessen kan in één keer worden overgeschreven, of je kiest voor betaling via domiciliering. Dan betaal je aan het begin van je lessenreeks oor 8 lesuren, en zodra die lesuren zijn opgebruikt, betaal je maandelijks voor het aantal gebruikte lesuren. Flexibel dus!

Ga aan de slag!

Zo, hopelijk is het verloop van je bijlessenreeks duidelijk. Ben je op zoek naar individuele studiebegeleiding voor je kind of voor jezelf? Doe een vrijblijvende aanvraag via de site van BijlesHuis en we stellen je graag een gepaste docent voor. Je kan ons ook op werkdagen bereiken via 09 298 08 18 om al je vragen te beantwoorden.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles online bijles bijles wiskunde eerste les studietips voorbereiden School planning ouder
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter