Bijles nemen: hoe gaat dat?

Voor ouders 4 min read

Lukt het niet om bepaalde onderwerpen van Engelse grammatica of wiskunde te begrijpen? Verloopt het studeren voor een toets of examen moeilijk? Weet je niet hoe je grote brokken leerstof moet instuderen? Doe dan een beroep op een professioneel bijlesbedrijf zoals BijlesHuis dat voor jou op zoek gaat naar de meeste geschikte docent om jou extra te ondersteunen tijdens een individuele bijles.

Na het indienen van je aanvraag, neemt een accountmanager van BijlesHuis contact met je op om enkele vragen stellen. Zo toetsen jullie af waarom je juist persoonlijke begeleiding nodig hebt en wat jij ervan verwacht. Na dat gesprek gaat BijlesHuis op zoek naar de geknipte docent die je enerzijds vakinhoudelijk kan ondersteunen en die anderzijds jouw didactische noden beantwoordt. Zodra een goede match gevonden is, ontvang je een korte profielschets van de bijlesdocent. Welke ervaring en diploma heeft hij/zij? Wanneer kan hij de lessen inplannen? Zodra je bevestigt dat je de lessen met de docent in kwestie wil opstarten, neemt de docent rechtstreeks contact met je op om de eerste les af te spreken. Spannend! Sowieso is de eerste les eerder een kennismaking waarbij jullie elkaar leren kennen en samen een plan van aanpak opstellen.

Waar gaat de bijles door?

Het is belangrijk voor de concentratie om de begeleiding te laten doorgaan op een rustige plek. Een kot in een rumoerig studentenhuis is daarom niet ideaal en ook een koffiebar kan wel gezellig zijn maar is niet de beste leeromgeving. Heb je thuis een rustige kamer of zijn je kotgenoten ijverige studenten? Dan kan je de lessen bij jou aan huis volgen. Als je thuis echter snel afgeleid bent door de foto's op je muur of je kleine zusje, kan je ook naar de docent gaan of op een openbare plaats afspreken, zoals de bibliotheek of campus. Is de deadline kort dag en heb je geen tijd om je te verplaatsen? Dan is online bijles een uitstekend alternatief. De online leeromgeving van BijlesHuis werd speciaal door pedagogen ontwikkeld om de begeleiding heel persoonlijk te maken.

De eerste kennismaking

Tijdens de eerste les kunnen jullie je kort voorstellen. Je hebt al een idee van het profiel van de docent, maar de kennismaking is het geschikte moment om enkele vragen te stellen om elkaar beter te leren kennen. Als ouder kan je ervoor kiezen om jouw zoon/dochter na de kennismaking alleen te laten met de docent. Bij jongere kinderen kan het wel handig zijn om de docent toch enkele instructies mee te geven en om na iedere les samen met de docent de evolutie en werkpunten te bespreken.

bijles nemen

Jouw behoeftes analyseren

De docent wil graag weten waarom je bijlessen nodig hebt en met welke onderdelen of studietips hij kan helpen. Goed begonnen is half gewonnen:

  • Zit je in tijdnood? Bezorg de docent vooraf een ingescande cursus of inhoudstafel. Maak een overzicht van jouw vragen en moeilijkheden. Zo kan de docent zich goed voorbereiden.
  • Leg jouw cursus/lesmateriaal al klaar. Zorg ervoor dat het overzichtelijk gebundeld is en dat alles geordend is. Zo krijgt de docent meteen een duidelijk overzicht.
  • Bereid je goed voor door bijvoorbeeld bij de moeilijkste hoofdstukken/oefeningen een post-it te kleven. Welke onderdelen moeten zeker aan bod komen? Denk daar op voorhand over na!
  • Heb je volgende week een moeilijke toets en heb je daar nog hulp bij nodig? Geef het zeker mee zodat de docent een idee krijgt van wat prioritair is en wat jullie dus eerst moeten behandelen.
  • Heb je richtlijnen gekregen voor wat je juist moet kennen? Of heb je enkele voorbeeldvragen of een voorbeeldexamen? Overloop het zeker met de docent.
  • Toon enkele toetsen/taken/oefeningen waarmee jij het moeilijk had. Je kan die samen opnieuw maken zodat de docent weet hoe je de vragen oplost.

Praktische organisatie

Was er geen klik met de docent? BijlesHuis werkt met een fit-garantie; binnen de twee weken schakelen we een andere docent in die de lessen kan overnemen, zonder extra kosten.

Ben je tevreden na de eerste bijles? Vergeet zeker niet om nieuwe afspraken in te plannen en het verloop van de begeleiding te bespreken. Samen kunnen jullie afspreken om één of meerdere sessies per week in te plannen en afstemmen hoe lang iedere les zal duren (bijvoorbeeld 1u, 1u30, 2u).

Kan je een geplande afspraak toch niet laten doorgaan? Laat de docent dan minstens 24u op voorhand weten dat er iets is tussengekomen. Zo houdt hij niet onnodig zijn agenda vrij. Samen kunnen jullie dan een nieuwe afspraak inplannen.

Indien er nog vragen of problemen opduiken, kan je steeds bij je contactpersoon van BijlesHuis terecht.

Ga aan de slag!

Zo, nu is het verloop van die eerste bijles meteen helder en hoef je je daarover geen zorgen te maken. Heb jij zelf moeite met een bepaald vak of ben je op zoek naar individuele studiebegeleiding? BijlesHuis stelt je graag een docent voor met de nodige portie ervaring.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles online bijles bijles wiskunde eerste les studietips voorbereiden School planning ouder
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter