Het ideale recept tegen examenstress

Voor studenten: efficiënter studeren 3 min read

Examens
1 hevig kloppend hart
1 pak slapeloze nachten
0,5 l zoute tranen
Een snuifje angstzweet

Klinken deze ingrediënten jou bekend in de oren rond deze tijd van het jaar? Dan heb jij last van examenstress. Lees snel verder want we hebben vijf ingrediënten voor je verzameld om dat examenrecept heel wat verteerbaarder te maken!

1. Eén planning

Voorbereiding is natuurlijk de helft van het werk. Ook tijdens het schooljaar kreeg je geregeld toetsen, overhoringen of huiswerk waarmee je de leerstof al zelfstandig hebt verwerkt. Je leerkrachten geven je die opdrachten heus niet zomaar. Ze weten natuurlijk dat herhaling de beste studiemethode is en hebben je zo al vaak van de materie laten proeven. Toch is het belangrijk ook voor de examens een planning te maken zodat je alle vakken op het menu kunt voorbereiden en voldoende tijd hebt om de grote hoeveelheden leerstof te verwerken.

examenstress

2. Kant-en-klare studeerplek

Afleiding is je grootste vijand tijdens de examenperiode. Verbrand je er niet aan! Zorg ervoor dat je op een rustige plek kunt studeren waar het bovendien netjes is. Ruim je bureau voor de start van de examens op zodat je je tijdens het studeren niet laat afleiden door een slingerend tijdschrift of boek. Zo’n opruimsessie is daarnaast ook een mooi ritueel om de examenweken in te luiden. Nu alles is opgeruimd, kun je aan de slag. Bovendien zorgt rust in je omgeving ook voor rust in je hoofd, net wat je nodig hebt dus!

3. Een vleugje ontspanning

Aan een stuk door studeren tot je gaar bent, heeft helemaal geen zin. Ontspanning is erg belangrijk omdat je hersenen op die manier tijd krijgen om de leerstof te verwerken. Je wil er uiteraard voor zorgen dat je de materie voor langere tijd kunt onthouden, waarvoor je je hersenen even rust moet gunnen. Houd dus in je planning rekening met af en toe een korte pauze om je studieplekje te verlaten. Geen betere ontspanning tegen examenstress dan een frisse neus halen met de hond of even een balletje trappen in de tuin. Een langere lunchpauze met gezonde lunch hoort daar ook bij.

4. 1/3 slaap

Je krijgt elke dag 24 uur, te verdelen over studeren, ontspannen én slaap. Een nachtje doorstuderen kan je zuur opbreken omdat, zoals eerder vermeld, rust broodnodig is om leerstof te verwerken. Houd je grijze massa zoet met voldoende nachtrust zodat je er de volgende dag weer helemaal tegenaan kunt. Als je je toch onzeker voelt over een vak, is het beter om de dag voor het examen wat vroeger op te staan en de moeilijkheden te herhalen, dan de hele nacht door te werken zonder rust. Idealiter slaap je 8 uur per nacht. Als je dan ook nog eens een goede planning maakt waarin je 8 uur per dag studeert, dan blijft er nog 8 uur over voor ontspanning! Klinkt beter dan je had verwacht, toch?

tips tegen examenstress

5. Groenten en fruit naar smaak

Een goed recept is niet volledig zonder een flinke portie groenten of fruit. Wat je eet, heeft een impact op het functioneren van je hersenen. Je kunt dus maar beter voor voldoende vitamines zorgen. Verwen jezelf met je lievelingsfruit of maak een verse fruitsalade. Verwerk ook voldoende groenten in je lunch of avondmaal. Uiteraard mag je jezelf na een lastige dag of een moeilijk hoofdstuk ook wel even belonen met een stukje taart of een reep chocolade, maar houd die beloningen beperkt. De hele dag door water drinken is dan weer wel een absolute aanrader!

Probeer deze nieuwe nieuwe ingrediënten even uit in jouw recept tegen examenstress. Je zult merken dat de examenperiode een stuk minder stressvol verloopt en je concentratievermogen hoger ligt. Daarna kun je daarna dubbel en dik van een welverdiende vakantie genieten. Veel succes!

Heb je individuele hulp nodig bij de voorbereiding op je examens? Contacteer BijlesHuis voor studiebegeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

examenstress examens studietips studeren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter