Studiepauze: ideale groene pauzeplekjes in jouw studentenstad

Voor studenten: efficiënter studeren 5 min read

Hey studenten! We weten allemaal hoe belangrijk het is om af en toe een studiepauze te nemen tijdens de blok. Maar wist je ook dat een studiepauze buiten veel beter voor je hersenen is dan binnen blijven? Frisse buitenlucht doet wonderen! Door te wandelen in het groen nemen je hersenen nieuwe zuurstof op. Die zuurstof vermindert je stresssymptomen om nadien je aandacht terug bij de leerstof te houden. Wissel mentale en lichamelijke inspanning af, dat is goed voor je concentratie. Niet zeker waar je heen kan? Laat je inspireren door onze lijst van ideale groene pauzeplekjes in studentensteden!

studiepauze

1. Groene studiepauze in Gent

Het Citadelpark, gelegen in het hart van de stad, is een van de grootste parken van Gent. Je vindt er talloze pittoreske ruimtes en bouwwerken. Daarnaast heeft het Citadelpark een bijzondere bomencollectie. Van de 100 verschillende boomsoorten zijn er 38 zeldzaam!

Aan de rand van het Citadelpark bevindt dé botanische tuin van Gent: de Plantentuin van de Universiteit Gent. Verdwaal in de vele serres en maak kennis met meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld. De plantentuin is bovendien niet alleen een geliefde pauzeplek onder de studenten, maar ook een gewaardeerde studeerplek.

Achter de indrukwekkende gevels van de Sint-Pietersabdij, een van de topmonumenten van Gent, schuilt een verborgen abdijtuin. Veel mensen kennen de verscholen groene oppervlakte niet, wat de tuin een écht juweeltje maakt. Je wandelt er door een wijngaard, een kruidentuin, fruitbomen en zelfs enkele ruïnes. Ooit dwaalden er monniken, vandaag is het een open tuin waar je tot rust kan komen, picknicken, studeren of gewoonweg genieten.

Het Muinkpark is een klein maar charmant parkje bij Artevelde Leeuwstraat. Er is een vijver en eendjes waggelen naast je op het grasveld. Wanneer de zon schijnt, vullen studenten het grasveld.

Fun fact: het park is het laatste overblijfsel van een 19de-eeuwse dierentuin. De straten in de buurt zijn allemaal vernoemd naar dieren!
studiepauze
Sint-Pietersabdij Gent (©Stad Gent)

2. Groene studiepauze in Antwerpen

Den Botaniek in Antwerpen is een van de best bewaarde geheimen van de stad. Terwijl je wandelt langs de bloemenperken vergeet je de drukte van de stad. Daarnaast leer je aan de hand van bordjes meer over verschillende plantensoorten. De tuin is ook hier opnieuw erg populair onder de studenten, die er een studiepauze nemen of samen met hun boeken in het gras liggen.

Het Nachtegalenpark is een verzamelnaam van de parken Vogelzang, Den Brandt en Middelheim. Met prachtige wandelpaden, mooie vijvers en weelderige bossen zijn ze ideaal voor een ontspannen wandeling of picknick.

Fun fact: De vijver in park Vogelzang is in de vorm van een walvis. 🐳

Park Spoor Noord is een modern stadspark gelegen op een voormalig rangeerterrein en biedt ruime groene zones, speelplaatsen, sportfaciliteiten en zelfs een skatepark. Het is een levendige ontmoetingsplek voor studenten, perfect voor een sociale studiepauze.

Is Park Spoor Noord iets te druk voor jou? Domein Hertoghe is hét bos in Antwerpen om even tot rust te komen. Doe jij soms yoga in je studiepauze? Dat kan hier ook! Het pad loopt door een dichtbegroeid bos naar een centrale open plek. Doordat het grasveld zo besloten ligt, is dit een ideale plek om je even af te zonderen.

Vogelenzang, Antwerpen (B)
Vogelzangpark (©F. De Heel)

3. Groene studiepauze in Leuven

Het Arenbergpark ligt rondom het Arenbergkasteel. Dit groene domein aan de rand van Leuven is in handen van de KU Leuven als campus voor Wetenschap en Technologie. Leg je uitgestrekt op het groene grasplein in de zon of leun naar achter op een bankje met zicht op het kasteel en jouw studiepauze kan niet meer stuk!

De Abdij van Park, aan de rand van Leuven, is een groene plek vol geschiedenis en rust. Dit oude klooster, gebouwd in de 12e eeuw, is nu een serene plek met mooie tuinen en vijvers waar je even kunt ontsnappen aan je boeken. Daarnaast is er kunst te bezichtigen en zie je ambachtslieden aan het werk. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, wilt studeren op een unieke plaats of gewoon even wilt relaxen, de Abdij van Park biedt voor ieder wat wils.

Het Provinciedomein Kessel-Lo biedt studenten diverse mogelijkheden om te genieten van de natuurlijke omgeving. Wandelen langs eindeloze paden, genieten van een picknick op het gras of ontspannen aan de rand van een vijver.

Met hoge grasvelden, kwakende kikkers en een romantisch bruggetje is het Dijlepark één van de verborgen parels van Leuven. Het kleine maar fijne parkje is moeilijk te traceren. Kan jij het vinden?

studiepauze
Provinciedomein Kessel-Lo (©Provincie Vlaams-Brabant)

4. Groene studiepauze in Brugge

De Vesten rondom het historische centrum van Brugge zijn perfect voor een ontspannen wandeling of fietstocht. Je hebt er een mooi uitzicht op de stadsmuren en omgeving. De groene gordel is ruim zeven kilometer lang! Je passeert langs het Minnewater, de molens, de Conzettbrug en nog veel meer andere bezienswaardigheden.

Rond het idyllische Minnewater ligt het charmante Minnewaterpark. Je kan er wandelen langs het water, genieten van de rustige sfeer en zwanen bewonderen.

Het Koning Albert I-Park is een prachtig groen park dat zijn naam draagt ter ere van de voormalige Belgische koning. Bijna honderd jaar lang was deze plek de ingang van de stad, waar treinen Brugge binnenreden. Nu is het een park dat bezoekers uitnodigt om de stad binnen te komen.

Van een sierlijke vijver met fontein tot een kleurrijke romantische kiosk. Het Koningin Astridpark is de moeite waard. Overal vind je bankjes en stoelen om te genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft.

De Vesten (©PAS(S) Groepen)

5. Groene studiepauze in Brussel

Het Egmontpark is een moeilijk te vinden tuin in het hartje van Brussel, ideaal voor studenten met een kot in het centrum. Met zicht op de zijkant van het Egmontpaleis luier je samen met Peter Pan en Tinkerbel in de zon. Het beeld van Peter Pan benadrukt de vriendschap tussen de Britse en Belgische kinderen die in het park speelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wat een mooie betekenis!

Het Warandepark heeft een neoklassieke stijl. Het centrale punt is een groot dok, waaruit brede paden en symmetrische lijnen vertrekken. Talrijke standbeelden van Grieks-Romeinse mythologie zijn hier te vinden. Een aanrader!

Het Josaphatpark in Schaarbeek staat bekend als een van de favoriete groene pauzeplekjes van de Brusselse studenten. Volgens de legende kreeg het park zijn naam van een reiziger uit de 16e eeuw, die de omgeving vergeleek met de Josafatvallei in Jeruzalem. Als je een studiepauze neemt met je partner, wandel dan zeker eens langs de liefdesfontein. ;)

In de Kleine Zavelsquare staat een groep beeldhouwwerken van de grootste Belgische kunstenaars uit de 19e eeuw. De negen perken met gesnoeide buxus vertegenwoordigen de negen provincies die België in die tijd telde. Dit schilderachtige pleintje zit bomvol symboliek en is de tijd van jouw studiepauze zeker waard!

studiepauze
Josaphatpark (©Visit Brussels)

Neem je soms een groene studiepauze, maar verloopt studeren nog steeds moeizaam? Stuur vrijblijvend een verzoek naar BijlesHuis voor individuele bijles op maat, aan huis of online!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studiepauze studietips
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter