Een openboekexamen voorbereiden en maken: 5 tips!

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Nu de coronacrisis nog niet voorbij is, schakelen veel universiteiten en hogescholen over naar een openboekexamen voor de vakken waar dat mogelijk is. Is dat ook nieuw voor jou? Weet je niet waar te beginnen bij het voorbereiden? Met deze tips blijf je niet meer bij de pakken zitten, ontdek je welke soort vragen jou te wachten staat en kan je onmiddelijk van start gaan!

openboekexamen tips

1. Hou rekening met het soort vragen in een openboekexamen

Goed voorbereid is natuurlijk het halve werk; wie zelf mogelijke examenvragen kan bedenken over zijn leerstof, kan daarmee aan de slag tijdens het studeren. Hier vind je daarom een vijftal mogelijke vragen van een openboekexamen. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de vragen bijna altijd toepassingsvragen zullen zijn. Je zult de de leerstof die je hebt gezien dus moeten toepassen op een nieuwe situatie om zo te bewijzen dat je de leerstof snapt. De prof zal je misschien ook vragen om theorieën die apart besproken werden in de les aan elkaar te linken.

  • Pas theorie X toe op situatie Y
  • Link theorie X aan theorie Y
  • Leg X uit in je eigen woorden
  • Geef je eigen mening over X
  • Geef 2 voorbeelden van X

2. Breng structuur aan in je cursus

Maak je cursus zo overzichtelijk mogelijk zodat je alle nodige informatie in een handomdraai terugvindt tijdens het openboekexamen zelf. Je kan dit doen door post-its aan te brengen bij de belangrijkste hoofdstukken en door een inhoudstafel met alle subtitels met bijhorend paginanummer te maken. Een mindmap kan je helpen om de essentie van je syllabus in beeld te brengen. Laat blaadjes niet rondslingeren maar zorg dat ze vast zitten in een map. The key is om op tijd te beginnen met het organiseren van je cursusmateriaal, zodat je nog voldoende tijd hebt om de structuur van je syllabus te begrijpen.

3. Lees je cursus grondig

Zorg dat je alles begrijpt wat in je lesboek staat. Lees je syllabus dus grondig en begin hiermee op tijd! Het is verleidelijk om te denken: “Mijn handboek ligt vlak naast mij, ik zal het wel even snel opzoeken tijdens het openboekexamen en niet te veel voorbereiden.” Onzin! Opzoeken is erg tijdrovend. Als je alles daarentegen intensief hebt gelezen en perfect weet waar je welk informatie kan terugvinden, vind je wél direct wat je nodig hebt. Proffen vragen daarenboven niet naar wat letterlijk in de cursus staat, maar laten je de leerstof toepassen op nieuwe situaties. Je hoeft dus minder vanbuiten te blokken, maar je moet wel de essentie van je cursus snappen. Probeer verbanden te vinden in de leerstof, grote kans dat je ze zal kunnen gebruiken in je antwoorden!

4. Maak zo veel mogelijk oefeningen en voorbeeldvragen

Als je tijdens de les oefeningen hebt gemaakt, maak die dan zeker opnieuw om na te gaan of je alles begrijpt. Check of er voorbeeldvragen bestaan van het vak op het internet. Heel wat studentenkringen verzamelen examenvragen van voorbije jaren op hun website. Zeker de moeite waard om dus eens te checken dus! Af en toe durven proffen hun examenvragen van vorige jaren zelfs te recycleren, dus dan ben je tijdens de voorbereiding van je openboekexamen al bezig met de vragen die komen. Zoals we hierboven aanhaalden, kan je ook zelf vragen proberen opstellen en jezelf op die manier ondervragen.

5. Tips voor tijdens het openboekexamen

  • Schrijf tijdens je examen bij elke vraag in welk hoofdstuk je op zoek moet gaan, of waar je meer informatie kan vinden, zodat je het overzicht niet verliest. Als je niet onmiddellijk het antwoord vindt, kan je er later naar terugkijken en weet je exact waar je in je syllabus op zoek moet gaan.
  • Neem tijdens je examen niet letterlijk over wat in je cursus staat. Als je iets in je eigen woorden kan uitleggen, bewijs je dat je diep hebt nagedacht over de leerstof en dat je het begrijpt. Je valt door de mand door letterlijk over te schrijven!
  • Als je tijdens je examen door je cursus bladert, laat je blaadjes dan niet rondslingeren, maar berg alles mooi op als je klaar bent met een vraag. Want: rommel op je werkplek = rommel in je hoofd!

Voila, laat dat openboekexamen maar komen! Als je al deze tips toepast, ben je uitstekend voorbereid. Veel succes!

Vind je het moeilijk om je voor te bereiden op een openboekexamen of ben je op zoek naar bijles voor een bepaald vak? De docenten van BijlesHuis staan voor je klaar om de examenstof samen met jou te overlopen en in te oefenen. Ze helpen je graag met 1-op-1 online bijles of aan huis.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

openboekexamen studietips voorbereiden voorbereiding open boek examen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter