Hoe leer ik een examen in 1 dag?

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Niet iedere student met examenstress die dit artikel leest, begint door zijn/haar eigen fout te laat te leren. Soms heb je zo'n slecht examenrooster -bedankt unief- dat je te weinig tijd hebt om alles grondig te herhalen. Volgens de Universiteit Gent zijn er 4 fases tijdens een blokdag. Neen, we hebben het niet over liters koffie, Netflix als pauze, nog maar eens Ugent Confessions 2.0 bekijken en een mental breakdown. Wel over productieve uren, minder productieve uren, niet productieve uren en verloren uren. Uiteraard heb jij in een ideaal scenario het hele semester flink de lessen bijgehouden, en ben je tijdig begonnen aan het instuderen van de leerstof. Helaas is dat het geval niet, dus kunnen we enkel aan damage control doen. Een examen leren in 1 dag: enkele tips!

examenstress

1. Scan en structureer

De hele cursus vanbuiten leren in 1 dag en je verliezen in details zit er niet meer in wegens tijdsgebrek. Als allereerste stap structureer je de lesstof. Memoriseer de inhoudsopgave, baken de domeinen af met post-it's en noteer de hoofdlijnen (formules, namen, termen) in een mindmap. Neen, niet alles is belangrijk. Voor de echte brokken theorie maak je flashcards, een handige en snelle manier om de onderwerpen die je moeilijk vindt erin te stampen. Gebruik je tijd efficiënt en doe geen dubbel werk. Een samenvatting nog eens samenvatten is nutteloos, net als het overschrijven van rommelige notities.

2. Leer volgens het soort examen

Als je krap in tijd zit, hanteer je nog meer dan anders een strategie volgens het soort examen:

  • Multiplechoicevragen controleren of je het verschil kan maken met details.
  • Open vragen daarentegen toetsen of je het grotere geheel begrijpt. Voor zo'n examen moet je zelf verbanden leggen en eventueel ook een mening vormen over het onderwerp.
  • Heb je examen waarbij je oefeningen moet maken, zoals statistiek? Oefen, oefen en oefen! Theorie vanbuiten leren zal minder efficiënt zijn.

3. Een beredeneerde to do list

Eerlijk is eerlijk. Een planning doet je nog meer panikeren. Nu je alle lesstof in kaart hebt gebracht, maak je een overzicht van de hoofdstukken die je zeker geleerd wil hebben tegen het einde van de dag. Werk wel van A naar B en begin niet willekeurig theorie te herkauwen. Ook al voel je je een kip zonder kop, ga beredeneerd te werk.

Maak weloverwogen keuzes. Leer je een extra hoofdstuk of maak je een proefexamen? Los je een open vraag op of herhaal je het eerste hoofdstuk?

4. Powerpoints en voorbeeldexamens

Professoren zetten wat ze zelf belangrijk vinden in de powerpoint. Ze filteren de hoofdlijnen voor jou. De powerpoint is een goede samenvatting van het handboek. Bovendien verlies je zo geen tijd aan het doornemen van de cursus. Sla de oefeningen in de powerpoints zeker niet over.

Ook voorbeeldexamens representeren goed wat de professor van je verwacht. Ga daarom zeker over de vragen en bedenk hoe jij antwoord zou geven. Soms beloont een professor de ijverige studenten en komt een vraag van een voorbeeldexamen zelfs terug in het examen dat jij morgen voor je neus hebt! Neem de tijd om over de vragen na te denken. Leg je oor daarnaast eens te luister bij je studentenvereniging of medestudenten; soms circuleren er examenvragen van voorbije jaren die je ook kunnen helpen.

5. Herhaal in kleine brokjes

Het werkt beter om na ieder hoofdstuk in kernwoorden te herhalen wat je geleerd hebt. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Leg verbanden tussen de hoofdstukken als het examen uit open vragen bestaat. Houd bij het leren de vraag "Wat brengt dit bij tot wat we geleerd hebben?" in het achterhoofd. Afhankelijk van het vak, zijn concrete data niet relevant. Het contextualiseren van een casus is gewichtiger voor het vervolg van je antwoord.

6. Slaap is de ultieme remedie tegen examenstress

Later studeren dan gewoonlijk is waarschijnlijk nodig als je maar een dagje tijd hebt, maar trek zeker geen nachtje door. Fris en monter zijn voor het examen is belangrijk, en daarnaast heb je de slaap broodnodig. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hersenen wat je overdag gedaan en geleerd hebt 's nachts verwerken en automatiseren. Dat is de verwerkingstheorie. Studenten functioneren het best met 8 uur slaap achter de kiezen.

Denk daarnaast ook aan de rest van je examens. Een nacht onvoldoende slaap kan stevige gevolgen hebben voor de rest van je examenperiode.

Wat als je beter 's avonds studeert?

Zet nog steeds je wekker en las in de helft van je studiedag een goede powernap in. Blijf tijdens het studeren uit je bed. Je hersenen associeren je bed met slapen waardoor je concentratie minder groot is.

En dan nog alle kleine beetjes die maar kunnen helpen:

  • Eet brainfood.
  • Luister naar klassieke muziek. Het verscherpt je concentratie en je geheugen.
  • Hou powerbreaks met een maximum aan beweging. Een dansje placeren op kot? Touwtjespringen? Check!

Uitstellen is een gewoonte. Zorg dat je de volgende examenperiode beter voorbereid bent. BijlesHuis biedt ervaren studiebegeleiders die je kunnen helpen met plannen en leren leren. Een goed voornemen voor 2020?

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels. Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studietips examens tips studeren deadline blok examenstress tijdgebrek studietip
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter