Gezonder eten tijdens het studeren: een stappenplan

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read
Gezonde snacks

Blok- en examenperiodes zijn de typische momenten waarbij studenten zich opsluiten om hele dagen tussen de boeken te zitten. Vaak vergeten ze dan het belang van gezonde voeding en kiezen ze voor een tijdsefficiënte maaltijd. Nochtans geeft correcte en gezonde voeding een positieve stimulans aan het studeer- en concentratievermogen. Maar wat eet je nu eigenlijk best wel en wat niet?

Je moeder vertelt je misschien soms: “voldoende groenten en fruit eten maakt je slimmer!”. Wel, op zich word je er niet slimmer van maar het helpt je wel om beter te kunnen studeren. Met drie evenwichtige maaltijden per dag en af en toe een gezond tussendoortje lukt het studeren beter. Wie minder eet, zal zich waarschijnlijk moeilijker kunnen concentreren omdat het lichaam een tekort aan energie heeft. Dieetplannen tijdens de examenperiode laat je dus best nog even achterwege. Wie dan weer te veel eet, zal zich loom en vermoeid voelen. Een goed evenwicht en gezonde voeding zijn dus uitermate belangrijk!

Voldoende energie de hele dag lang

Alles begint met een gezond ontbijt. Wie dit overslaat, zal de nodige energie missen om goed na te denken en geconcentreerd te werken. Het is aangeraden om graanproducten te eten, zoals volkorenbrood, muesli of havermout. In combinatie met wat fruit geeft dit je de nodige vitaminen en kracht om de dag te beginnen. Bij de andere maaltijden draait het vooral om evenwichtigheid. Vermijd vetrijke maaltijden zoals burgers met frieten of pizza’s en probeer een goede afwisseling te vinden tussen vis of vlees met groenten en eventueel nog pasta, aardappelen of rijst. Hierbij drink je best gewoon water of thee.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken (1,5 liter per dag). Een tekort aan vocht in het lichaam heeft een negatieve invloed op je studieprestaties. Gesuikerde dranken zorgen dan weer voor te grote spiegelingen in bloedsuikers waardoor je stemming te veel wisselt en je concentratie daalt. Opgepast met cafeïnerijke dranken! Hoewel die een positief effect kunnen hebben, werken ze verslavend. Hierdoor heb je na een tijd meer cafeïne nodig voor hetzelfde effect. Thee is het ideale alternatief voor cafeïnerijke dranken zoals koffie. Vanzelfsprekend vermijd je best alcoholische dranken.

Ontspanning en nachtrust

Maak van je eetmoment ook een ontspanningsmoment. Op die manier ben je ook even ergens anders met je gedachten en kan je je mentaal opladen om daarna terug verder te studeren. Ontspanning en een goede nachtrust zijn even belangrijk als het studeren zelf, ze helpen je lichaam rustig te maken zodat onnodige druk en stress wegblijven. Want zeg nu zelf, zo’n examenperiode is al stressvol genoeg.

Voor het slapengaan houd je het best op een lichte snack en een ontspannende handeling zodat je gedachten niet bij het examen zitten. Gesuikerde en cafeïnerijke dranken zijn geen goed idee vlak voor bedtijd. Deze zullen je lichaam meer energie geven waardoor je moeilijker in slaap valt.

De juiste gezonde voeding

Wat moet je nu juist eten om je concentratievermogen te verbeteren tijdens het studeren? Wie graag vis eet, moet zeker zalm, tonijn of makreel overwegen. Ze bevatten namelijk veel omega-3 en dit heeft een positieve werking op de concentratie. Voor de vleesliefhebbers is kip een goed alternatief. Kip bevat tryptofaan en dat is een stof die je rustig houdt, waardoor je betere beslissingen kan nemen. Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten dan weer veel magnesium. Magnesium zorgt voor een daling in het stressniveau en en stijging van de concentratie. Ook rode bieten hebben een positief effect, ze bevatten nitraten die meer bloed en zuurstof naar de hersenen laten pompen.

Een kleine snack tussen het studeren door kan zeker geen kwaad, het kan zelfs werken als motivatie. Maar gezonde voeding krijgt nog altijd de voorkeur. Wil je graag gezonde tussendoortjes? Overweeg dan om bessen of walnoten te eten. Bessen bevatten antioxidanten, deze hebben een positief effect op de hersenen. Walnoten bevatten dan weer omega-3, zink en vitamines die je creativiteit stimuleren. In dit filmpje geeft een professional nog enkele tips over gezonde voeding die de focus en het geheugen bevorderen. Neem gerust een kijkje!

Walnoten en blauwe bosbessen

Extra vitaminen nodig?

Denk je met extra vitaminen beter te scoren? Niet echt, als je voorgaande tips goed naleeft en vooral gevarieerd blijft eten tijdens de blokperiode. Extra supplementen hebben effect wanneer in het lichaam een tekort aan bepaalde stoffen is. Als je je lusteloos en slapjes voelt kan dat meestal vermeden worden door het naleven van voorgaande adviezen.

Denk alvast goed na wat je tijdens de blok- en examenperiode gaat eten. De correcte voeding verhoogt je concentratie voor langere periodes. Hierdoor kan je logischerwijs effectiever studeren en zo een beter resultaat behalen.

Heb je nog vragen over je eigen voedingspatroon tijdens de examenperiode of heb je individuele hulp nodig bij het studeren? Contacteer BijlesHuis voor studiebegeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

voedingstips studeervoeding eten tijdens examenperiode brainfood hersenvoeding
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter