written by
Ankie V.

De 4 beste methodes om notities te nemen

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Notities nemen tijdens en na de les is een belangrijke activiteit om efficiënt te studeren. Sommige studenten hebben al een eigen methode gevonden die voor hen goed werkt, maar niet iedereen. Heb jij gestructureerde notities nemen nog niet volledig onder de knie? Of vraag jij je af welke notitiemethodes het meest effectief zijn? Geen paniek! Wij hebben de efficiëntste opgelijst voor jou.

methodes om notities te nemen

1. Cornell

Bij de Cornell-methode neem je een blad papier en verdeel je het in 4 stukken:

  • Titel
  • Vragen
  • Notities
  • Samenvatting

Bovenaan plaats je telkens het onderwerp of thema in een korte titel. Aan de linkerkant van het blad schrijf je vragen of kernwoorden die tijdens de les worden besproken. Dit dient als basis voor de notities die je ernaast, in de grootste kolom schrijft. Achteraf schrijf je aan de onderkant van je blad een korte samenvatting van wat je hebt genoteerd.

Deze methode stimuleert je om je notities in je eigen woorden te noteren. Dit is goed voor je langetermijngeheugen waardoor je het beter en langer onthoudt. Bovendien is het mogelijk om jezelf makkelijk te ondervragen door het notitiegebied te bedekken en de vragen aan de linkerkant te beantwoorden.

2. Blurting

De blurtingmethode is een voorbeeld van active recall (actieve herhaling). Hoe zit dat nu precies in elkaar? Volg onderstaande stappen:

  1. Bekijk de leerstof en onthou zo veel mogelijk.
  2. Bedek je schrift of leg het uit je gezichtsveld.
  3. Noteer op een ander blad per hoofdstuk wat je hebt onthouden .
  4. Leg dat blad en de leerstof naast elkaar en bekijk wat je niet hebt genoteerd.
  5. De leerstof die ontbreekt, schrijf je op in een andere kleur of in een aparte kolom. Kies zelf wat je het gemakkelijkst vindt!
  6. Noteer indien nodig extra vragen op het blad.

Deze methode om notities te nemen is zeer effectief omdat je actief bezig bent met de leerstof. Studenten herhalen vaak op een passieve manier, door bijvoorbeeld enkel gemaakte samenvattingen te lezen of video’s te bekijken. Dan herkennen ze wel de leerstof, maar is het moeilijk om zelf toe te passen. Daarom is het belangrijk om actief bezig te zijn met de leerstof. Het is bovendien een goede manier om te achterhalen waar je het nog moeilijk mee hebt en waar je extra aandacht moet aan besteden.

3. Mindmapping

Als je het goed doet, zijn mindmaps een zeer krachtig hulpmiddel! Je kiest er zelf voor om een mindmap digitaal te maken of op een blad papier. Hoe begin je daar nu precies aan? Je begint simpelweg met een kerngedachte/thema in het midden te noteren. Hierna werk je naar de buiten toe door kernwoorden of -zinnen op te schrijven. In ons artikel over mindmaps maken gaan we dieper in op handige apps, tips en meer om ermee aan de slag te gaan.

Mindmaps zijn nuttig om overzicht te creëren in grote hoeveelheden leerstof. Omdat je enkel de kern noteert, krijg je een handig overzicht zonder een overload aan details. Een ideale manier om notities te nemen dus!

notities nemen mindmap

4. Vraag & antwoord

De vraag-en-antwoordmethode is opnieuw een simpele, maar heel efficiënte methode! Je overloopt de leerstof en haalt er de kern uit door vragen te stellen per alinea.

Neem deze blog als voorbeeld. Op een blad noteer je “Wat zijn 4 goede methodes om notities te nemen?” Hierna schrijf je de 4 methodes op in puntjes. Zorg ervoor dat je de puntjes goed begrijpt. Als dit nog te moeilijk is, schrijf je er extra uitleg bij.

notities nemen

Ga daarna dieper in op de leerstof: wat is de Cornell-methode? Hoe werkt blurting? Deze methode is efficiënt omdat je jezelf hierna kan ondervragen. Dit kan de dag voor het examen of enkele weken na het nemen van je notities. Wie weet stelt de leerkracht een vraag die je zelf ook bedacht!

Nog enkele belangrijke tips:

  • Herhaling is zéér belangrijk. Je kent de leerstof nog niet nadat je notities hebt gemaakt. Actieve herhaling is daarom essentieel!
  • Begin op tijd aan je notities. Het is belangrijk dat je tijdens de les al voldoende aandacht besteedt aan je notities. Na de les mag je ook niet vergeten om je notities aan te vullen.
  • Zorg dat je alles begrijpt in de les zelf. Hou je hoofd erbij tijdens het noteren en stel jezelf telkens de vraag of je het wel begrijpt.
  • Hou al je notities goed bij. Er is niets frustrerender dan notities nemen en ze achteraf niet meer terugvinden. Je kan zowel digitaal als op papier mappen bijhouden om alles goed te structureren per vak.
  • Wees niet bang om vragen te stellen aan je leerkracht. Soms gaan lessen snel en begrijp je niet alles. Stel voldoende vragen aan de leerkracht. Wacht niet met vragen stellen voor het te laat is in de examenperiode.

Download de templates om direct aan de slag te gaan met bovenstaande methodes om notities te nemen!

Begrijp je toch niet alles uit de lessen of heb je hulp nodig met notities nemen? Dien een vrijblijvende aanvraag in bij BijlesHuis voor individuele bijles op maat, aan huis of online.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste artikels? Schrijf je dan hieronder in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

methodes notities
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter