Wat is bionisch lezen en hoe kan je het toepassen op je teksten?

Voor studenten: efficiënter studeren 3 min read

In de moderne wereld van vandaag is aan een vlot tempo lezen een essentiële vaardigheid. Of het nu gaat om het lezen van een e-mail, een nieuwsartikel of een academisch artikel, we hebben allemaal de mogelijkheid nodig om snel en effectief te kunnen lezen. Maar wat als er een manier was om deze vaardigheid te verbeteren en te optimaliseren? Dat is waar bionisch lezen om de hoek komt kijken.

bionisch lezen, aangepaste tekst, leesmethode, leessnelheid

Wat is bionisch lezen?

Bionisch lezen is een leesmethode die ontwikkeld is om de leessnelheid en het begrip van teksten te verhogen door de manier waarop we lezen te veranderen. Het is gebaseerd op het idee dat ons brein in staat is om informatie veel sneller te verwerken dan we normaal gesproken doen tijdens het lezen. Door gebruik te maken van bepaalde technieken kunnen we ons brein trainen om sneller en efficiënter te lezen.

Oorsprong

De term bionisch lezen werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse wetenschapper Paul Scheele in de jaren '80 van de vorige eeuw. Scheele ontwikkelde een methode om de leessnelheid van studenten te verhogen door gebruik te maken van specifieke technieken. Deze technieken waren gebaseerd op de manier waarop ons brein informatie verwerkt.

Hoe werkt bionisch lezen?

Bionisch lezen is gebaseerd op het idee dat we onze ogen en hersenen op een andere manier kunnen gebruiken om informatie te verwerken. In plaats van elk woord afzonderlijk te lezen, gebruiken we onze ogen om meerdere woorden tegelijk te scannen.

Voorbeeldtekst bionisch lezen

bionisch lezen

Hoe kan je bionisch lezen zelf toepassen?

Bionisch lezen kan worden toegepast op elk type tekst, van e-mails en nieuwsartikelen tot academische artikelen en boeken. Het begint allemaal met het trainen van de ogen om snel en efficiënt te bewegen.

Een eenvoudige manier om te beginnen met het trainen van de ogen is door gebruik te maken van een bionische leesapp. Deze apps zijn ontworpen om de ogen te trainen om snel en efficiënt te bewegen terwijl ze informatie verwerken. Ze werken door de eerste letters, of woorden op het scherm vetjes te zetten of te laten knipperen, waardoor de ogen snel van links naar rechts bewegen terwijl ze lezen.

De gratis app & site Bionic reading zet elke tekst in .docx, .epub of .txt om in een downloadbare aangepaste tekst. Heb je je studiemateriaal niet in digitaal formaat? Maak een foto van je notities of handboek en gebruik een app die je teksten om naar een .docx formaat, zoals OCR Image to Text Converter.

Welke voordelen heeft bionisch lezen voor studenten?

Bionisch lezen heeft verschillende voordelen voor studenten. Ten eerste kan het de leessnelheid verhogen, waardoor studenten meer informatie in minder tijd kunnen verwerken. Dit kan vooral handig zijn voor wie veel moet lezen voor zijn of haar studie, zoals bijvoorbeeld bij het schrijven van een scriptie.

Ten tweede kan bionisch lezen het begrip van de tekst verbeteren. Door de ogen te trainen om snel en efficiënt te bewegen, kunnen studenten meer informatie tegelijkertijd verwerken, waardoor ze beter in staat zijn om verbanden te leggen tussen verschillende stukken informatie en het grotere geheel te begrijpen.

Ten derde kan het studenten helpen om meer gefocust te blijven tijdens het lezen. Door de ogen snel te bewegen en informatie efficiënt te verwerken, kunnen studenten zich beter concentreren op de tekst en minder snel afgeleid raken. Met andere woorden: het concentratievermogen ligt hoger dan bij het lezen van een ‘klassieke’ tekst.

Tot slot helpt het studenten om hun tijd beter te beheren. Door informatie sneller te verwerken, kan je nu eenmaal meer tijd besteden aan andere taken en activiteiten, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een paper of het voorbereiden van een presentatie.

Conclusie

Bionisch lezen is een techniek die is ontworpen om de leessnelheid en het begrip te verbeteren door de manier waarop we lezen te veranderen. Door de ogen snel en efficiënt te bewegen, kunnen we meer informatie tegelijkertijd verwerken en beter begrijpen wat we lezen. Voor studenten kan bionisch lezen een waardevolle vaardigheid zijn, omdat het hen kan helpen meer informatie in minder tijd te verwerken, het begrip van de tekst te verbeteren, gefocust te blijven en hun tijd beter te beheren. Met oefening en training kan bionisch lezen een effectieve manier zijn om de leesvaardigheid te verbeteren en de academische prestaties te verbeteren.

Ben jij op zoek naar hulp bij je scriptie of andere begeleiding, zoals bijles statistiek of bijles wiskunde? Vraag vrijblijvend naar een bijlesdocent in je buurt via BijlesHuis.

Maandelijks een overzicht van onze didactische artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

bionisch lezen efficiënt studeren begrijpend lezen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter