Hoe herhaal je leerstof het best? Onze handleiding voor actief herhalen

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Heb je soms black-outs tijdens een examen? Liggen antwoorden vaak op het puntje van je tong, maar kan je ze niet herinneren? Soms laat ons geheugen ons in de steek, zelfs na uren studeren. Maar hoe komt dat? Studenten herhalen vaak op een passieve manier, door bijvoorbeeld enkel gemaakte samenvattingen te lezen of video’s te bekijken. Dan herkennen ze wel de leerstof, maar is het moeilijk om zelf toe te passen. Het is geen geheim dat herhalen belangrijk is. Hoe herhaal je nu je leerstof het best? Lees hier onze tips zodat je de leerstof beter onthoudt tegen de volgende test.

hoe herhaal je

1. Planning is winning

De eerste tip is er eentje die voor de hand ligt: herhaal je leerstof aan de hand van een planning die werkt. Wie actief wil herhalen, heeft tijd nodig. Een week voor de examens in gang schieten, is dus geen goed idee. Gun jezelf de tijd om de leerstof op te nemen.

Weet je niet goed hoe te beginnen? Leer nu plannen met deze gids!

2. Herhaal in intervallen

Wanneer we iets leren, is er zoiets als ‘de vergeetcurve’. Als we iets niet herhalen, vergeten we alles heel snel. Maar er is een manier om die vergeetcurve te slim af te zijn: herhaal in intervallen!

Zoals je ziet op de afbeelding hieronder, onderbreken we de vergeetcurve wanneer we herhalen. Hoe meer we die vergeetcurve onderbreken, hoe gemakkelijker je iets blijft onthouden.

Wie iets nieuws leert, herhaalt de leerstof dus eerst en vooral de dag erna. Daarna laat je 3 dagen tussen, een week, 2 weken, een maand… Wie een maand na de laatste studiesessie de leerstof nog altijd kent, zal er zeker van zijn dat die de leerstof ook zal kennen op het examen!

vergeetcurve herhalen

3. Maak oefeningen

Nu we weten hoe we moeten plannen, vliegen we erin met de manier bij uitstek om actief met de leerstof bezig te zijn: oefeningen maken. Lees gemaakte oefeningen niet gewoon opnieuw, maar probeer ze nog een keer te maken. Zo komt de leerstof gemakkelijker in je langetermijngeheugen terecht. Begin met gemakkelijke oefeningen met de theorie naast je en verhoog langzaamaan het niveau. Na een tijdje gaat het zo vlot dat je de theorie niet meer nodig hebt om de oefeningen te maken!

Zijn er voorbeeldexamens voor handen? Maak die dan zeker. Zo heb je een idee hoe de leerkracht of docent vragen stelt op het examen en zie je meteen wat nog eens moet herhaald worden.

4. Herhaal met flashcards

Waarom zou je geen lijst gebruiken om woordenschat te leren? Simpel: wanneer je woorden leert met een lijst, bestaat het gevaar dat je de volgorde van de woorden leert. Op die manier kan je de woorden niet herproduceren in een andere context.

Met flashcards ‘gooi’ je de woorden als het ware door elkaar. Zo studeer je gemakkelijk verschillende soorten theorie: begrippen, woordenschat, lijstjes… Zet aan de ene kant de vraag en aan de andere kant het antwoord. Zo is spieken niet meer mogelijk.

Sommige studenten werken niet graag met papieren flashcards. Dat is geen enkel probleem! Er zijn verschillende apps beschikbaar die als flashcards dienstdoen. Quizlet bijvoorbeeld is een gratis app die beschikbaar is op zowel Android, Apple en desktop waarmee je met op een leuke manier de theorie instudeert.

5. Stel examenvragen op

Begrijp je iets niet meteen? Geen paniek! Neem een blad papier en schrijf vragen op over de leerstof. Als een hoofdstuk ten einde is, zoek je de antwoorden op de vragen in het handboek en schrijf je ze op de achterkant van het blad.

Vind je het moeilijk om vragen op te stellen voor jezelf? Studeer dan samen met je klasgenoten. Maak er iets leuks van en stel examenvragen op voor elkaar. Bekijk de vragen opnieuw wanneer je de leerstof herhaalt. Door actief met de leerstof bezig te zijn, zijn de verbanden en de inhoud duidelijker dan wanneer je het gewoon leest.

6. Leg de leerstof uit

Begrijp je de leerstof? Geef dan eens een uiteenzetting tijdens het herhalen! Geef les over een specifiek hoofdstuk aan je klasgenoten of huisgenoten. Door luidop duiding te geven, merk je sneller verbanden op en zal je alles gemakkelijker onthouden. Is er niemand met interesse in je leerstof om je heen? Leg dan de leerstof uit aan jezelf in de spiegel of tijdens een wandeling.

Wil je nog meer tips om op een actieve manier te herhalen? Bekijk dan zeker het volgende YouTubefilmpje. Ali Abdaal legt heel wat tips uit aan de hand van wetenschap.

Met deze tips ben je goed voorbereid voor de volgende test. Veel succes!

Heb je hulp nodig om de leerstof te verwerken? Wil je begeleiding om je werk beter te plannen? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. BijlesHuis heeft een groot netwerk van bijlesdocenten die jou met alle plezier helpen bij het leren leren.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikels? Registreer je hieronder voor onze spamloze maandelijkse nieuwsbrief.

zelfstudie studeren tips examens voorbereiden herhalen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter