Thuisonderwijs: tips & tricks

Voor ouders 5 min read

De coronacrisis had op iedere laag van de bevolking een enorme invloed, niet in het minst op leerlingen van de basis- en middelbare school. Plots zagen ze hun vriendjes of leerkrachten niet meer, en werden ze verplicht om hun schoolwerk volledig zelfstandig bij te houden. Liep jouw kind leerachterstand op, omdat het thuis onvoldoende gestimuleerd werd?

De grootste uitdaging is dat scholieren nu veel meer zelfstandig moeten werken. Dat is heel belangrijk omdat ze anders leerachterstand oplopen. Jammer genoeg zal het e-onderwijs bestaande verschillen in het niveau van studenten vergroten. Daarom is het belangrijk als ouder om je kind extra educatief materiaal aan te reiken. Ook wanneer je zoon of dochter digitaal les volgt, zal het cruciaal blijven om hen extra te stimuleren zodat ze niet vervallen in een vakantiegevoel. Pedagoog Pedro De Bruyckere kaartte in Knack de effecten van 5 weken geen les aan. Hij zegt daarover:

"Parallel met wat we weten over het leereffect van een lange zomervakantie - waarvan het leereffect bij Hattie -,02 is - kan je vermoeden dat het effect gemiddeld negatief kan zijn als er helemaal niks gebeurt rond leren."
thuisonderwijs

Hoe organiseer je thuisonderwijs?

Omdat het niet voor alle werkende mama's en papa's even evident is om naast hun fulltime baan - of dat nu in de zorg, in het onderwijs of ergens anders is- ook de rol van leraar op te nemen, geeft BijlesHuis praktische tips. Blijven leren is ons stokpaardje en elkaar helpen is waardevoller dan ooit tevoren. Door werk zelf te druk om met je kind bezig te zijn? Om je even te kunnen focussen op andere zaken én je kind van de nodige ondersteuning te voorzien, kan je steeds een beroep doen op individuele bijles via een veilige online omgeving.

Structuur + duidelijke afspraken

Behoud het dagelijkse ritme zodat je kinderen niet in vakantiegevoel vervallen. Laat hen zelf iedere avond een schema opstellen voor de volgende dag. Wissel de vakken voldoende af met vrije tijd en let op de schermtijd. Het is ook een goed idee om met je pubers af te spreken dat ze elke voormiddag voor school werken (lessen inhalen, taken maken, leren voor toetsen) zodat ze in de avonduren leuke dingen kunnen inplannen. Houd in de gaten dat je kind niet overspoeld wordt met schoolwerk.

Maar hoe houd je leerlingen educatief bezig als er nog niet veel taken zijn?

Wij hebben inspiratie genoeg!

1. Podcasts en luisterboeken

Op internet zijn er veel gratis podcasts en luisterboeken te vinden. De LuisterBieb heeft extra boeken online gezet, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Luisterboeken zijn vooral handig voor kleinere kinderen die je nog niet zelfstandig kan laten leren/spelen.

2. Televisie & iPad niet educatief?

De VRT heeft het TV-aanbod aangepast. Elke ochtend tussen 8u30 en 12u zendt de openbare omroep educatief verantwoorde programma's uit: tussen 8u30 en 10u komen basisschoolleerlingen aan hun trekken, tussen 10u en 12u entertainen onder meer Lieven Scheire en Danira Boukhriss de oudere leerlingen. Willen je kinderen koste wat kost Netflixen? Daag hen uit om Friends zonder ondertitels te kijken.

Er zijn een heleboel educatieve apps en websites. Ga niet meteen in overdrive en houd het bij 1 of 2 apps.

  • Xsnapda is een videoplatform waarop lesstof in leuke filmpjes gegoten worden.
  • Fundels brengt verhalen tot leven. Je kan oefenen per AVI-niveau en interactieve oefeningen maken om begrijpend lezen te oefenen.
  • Ketnet Junior App is volledig gratis.
  • LetterSchool om te leren lezen en schrijven
  • Math Loops om maaltafels en sommen te oefenen

3. Gezelschapsspelletjes

Zodra jij klaar bent met (thuis)werken kan je de tv-avond vervangen door een educatief gezelschapsspel. Trivial Pursuit of De Slimste Mens testen je algemene kennis, de spellen van Haba zijn worden speciaal ontwikkeld om de motorische en intellectuele vaardigheden te ontwikkelen van kleine kinderen. Andere denkspelletjes die jullie zeker in huis hebben zijn Rummikub, Scrabble, dobbelspellen voor de kleinsten, Yahtzee, memory games... Probeer het leren dus luchtig te houden. Kathleen Amant, auteur van de Anna-reeks, heeft op haar website heel veel kleurplaten staan die je gratis kan printen. Zowat alle kleuterjuffen gebruiken haar lesmateriaal in de klas.

4. Schakel online leerprogramma's in

Online leerplatformen als Bingel, Diddit en Kweetet hebben hun software gratis gemaakt zodat iedereen kan blijven leren. Je kinderen hebben hoogstwaarschijnlijk in de klas Bingel al gebruikt. Kies iedere dag samen voor welk vak ze die dag extra oefeningen willen maken op de computer of de iPad. GEWU geeft een volledig overzicht van welke uitgeverij welk lesmateriaal gratis ter beschikking stelt de komende weken. Klascement is een platform waarop leerkrachten hun lesmateriaal delen en Quizlet is een leuk programma voor leerlingen om zelf hun woordjes te testen. Zo kunnen ze zelfstandig aan de slag. Online 1-op-1 bijles met een docent is ook een optie om je kinderen te blijven uitdagen.

5. Lezen

Heel wat uitgeverijen en boekhandels bezorgen nu gratis je boeken aan huis. Als de school zelf geen extra werkbladen voorziet, kan je er dus bestellen. Aangezien de bibliotheken ook gesloten zijn en de tv na een week ook zal vervelen, kan je je kinderen zelf een leesboek laten kiezen. Hang er een leuke opdracht aan vast, bv. vertel in een vlog waarom je het boek zou aanraden aan je klasgenoten.

6. Samenwerken

Aangezien de meeste ouders (thuis)werken zullen je kinderen zelfstandiger aan de slag moeten. Schakel grote broers en zussen in om de jongere kinderen te helpen. Ze kunnen elkaar goed opvragen, voorlezen en helpen waar nodig.

7. Vragenuurtje

Je zal een deel de rol van de leraren moeten overnemen. Spreek met je kinderen af dat jullie elke avond, na de werkuren, een vragenuurtje kunnen inlassen waarin je hun belangrijkste vragen oplost. In het weekend is er uiteraard meer tijd. Om te controleren of ze ook daadwerkelijk geleerd hebben, kan je afspreken dat ze elke dag een leuke mindmap maken van wat ze geleerd hebben. Zo zitten ze ook niet de hele dag naar een scherm te staren.

Heb je zelf onvoldoende tijd om te helpen bij de vragen en opdrachten van je kinderen in deze periode? BijlesHuis stelt je graag vrijblijvend een ervaren lesgever voor 1-op-1 bijles via ons online platform. BijlesHuis is dé marktleider in kwalitatieve online bijlessen. Persoonlijk én verantwoord in tijden van corona.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van de nieuwste artikels van Bijleshuis! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

corona covid-19 thuisonderwijs digitaal leren zelfstudie studeren tips afstandsonderwijs
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter