Moet jij je kind steeds uit bed sleuren om naar school te gaan? Hoor je niets dan klachten over de lessen, of krijgt je kind spontaan buikpijn van het vele huiswerk? Dan is je zoon of dochter niet alleen: Een op de drie jongeren ging in 2016 met tegenzin naar school. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe erger het zelfs met hun motivatie gesteld is. Schoolmoeheid heeft een negatieve invloed op zowel het welzijn als op de schoolprestaties van je kind. Hoe herken je een schoolmoe kind? En hoe kun je daar als ouder het best mee omgaan? In dit artikel vind je enkele gouden tips.
Wat is schoolmoeheid?
'Ik heb echt geen zin in huiswerk, ik wil eerst nog even gamen!'
Menig ouder klinkt dit ongetwijfeld bekend in de oren. Het is normaal dat kinderen al eens zeuren over het vele huiswerk, of over die ene les fysica die maar niet vooruitgaat. Betekent dat ook meteen dat je kind schoolmoe is? Verre van. We spreken pas van schoolmoeheid als een kind opziet tegen alles wat met school te maken heeft. Dat klinkt bijvoorbeeld zo:
'Ik kan het echt niet meer opbrengen. Ik krijg zelfs buikpijn als ik al aan schoolwerk denk!'
Een schoolmoe kind heeft grote moeite om op te staan voor school, of om op tijd te gaan slapen. Huiswerk en leren voor toetsen vragen erg veel inspanning. In sommige gevallen leidt het zelfs tot fysieke klachten, zoals hoofd- of buikpijn, gedragsproblemen of spijbelen.
Oorzaken van schoolmoeheid?
Er valt niet een specifieke oorzaak van schoolmoeheid te noemen: bij elk kind is de situatie anders. Deze factoren kunnen een rol spelen:
- gedrags- of leerstoornissen, want leren is voor deze leerlingen sowieso al een grotere uitdaging
- hoogbegaafdheid
- faalangst, want hierdoor gaan ze overcompenseren
- pestgedrag
- thuis te weinig stimulans of ondersteuning krijgen
- geen studeervaardigheden
- geen structuur met deadlines kunnen naleven
Wat kun je doen?
Een kind straffen omdat het schoolmoe is, werkt enkel averechts. Maar dat geldt evenzeer als je beloningen belooft bij betere resultaten. Wat kun je beter doen? Ervoor zorgen dat je kind voldoet aan zijn behoeftes aan Autonomie, verBinding en Competentie: het ABC van motivatie!
- Autonomie: Dit houdt in dat je kind de vrijheid voelt om zelf keuzes te maken. Laat je kind doelen voor zichzelf stellen, en laat het vrij in hoe het zich daaraan zal houden.
- Verbinding: Om motivatie te vinden voor school, moet je kind zich ook goed voelen bij de leerkracht en de medeleerlingen.
- Competentie: Je kind moet zich ook bekwaam voelen om op school te presteren. Het moet zich bewust zijn van zijn of haar kwaliteiten en kennis, en hoe ze die op school kunnen inzetten.
Hoe zorg je er nu voor dat jouw kind vrijheid, verbinding en bekwaamheid voelt?
Hier vind je enkele gouden tips:
- Kies een school waar je kind zich goed voelt.
- Overweeg thuisonderwijs.
- Kijk samen naar de agenda van je kind en vraag of je kan helpen.
- Merk je veranderingen? Maak het bespreekbaar en praat erover.
- Raadpleeg bij twijfels de zorgverantwoordelijke van de school.
- Beloon je kind naar inzet en niet naar resultaten.
Heeft jouw kind last van schoolmoeheid door een gebrek aan structuur of inzicht in bepaalde struikelvakken? Dan kan individuele bijles je kind een zetje in de goede richting geven.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.