Raak van je uitstelgedrag af in 5 stappen

Voor studenten: efficiënter studeren 3 min read

Bij BijlesHuis komen veel aanvragen binnen van panikerende studenten. Sommigen raken in tijdsnood voor hun thesis omdat ze hun schema niet kunnen volgen. Andere vragen dringende hulp voor een toets of examen dat de week erop al plaatsvindt. Heb jij ook last van uitstelgedrag? We sommen voor jou enkele praktische tips op om deze last-minute stress te vermijden. Zo wordt je volgende deadline halen een fluitje van een cent.

Je agenda: je nieuwe beste vriend

Beste vrienden vertrouwen elkaar blindelings en spenderen veel tijd samen. Dat is precies wat met je agenda moet gebeuren! Bekijk hem als een soort persoonlijke assistent die je leven organiseert. Probeer deadlines aan te duiden in je agenda in een opvallend kleurtje en check hem elke dag. Tegenwoordig vind je naast papieren versies diverse gratis online agenda’s die afspraken en deadlines bijhouden. Probeer te ontdekken wat voor jou het beste werkt, en hou je er dan dagelijks mee bezig om niet voor verrassingen te staan.

deadline schedule

Leer NEE te zeggen!

Voor sommige mensen kan een sociale uitnodiging afslaan een hele taak zijn. Natuurlijk is het gemakkelijk om even die thesis te vergeten en van het zonnetje gaan genieten met je vrienden. Maar op die manier plan je snel je agenda vol met afspraken die je niet verder helpen bij je academische doel. Probeer je zoveel mogelijk bewust te zijn van dat doel, en de nodige tijd ervoor uit te trekken. Dit wil zeggen dat je prioriteiten moet stellen, en soms uitnodigingen moet afslaan. Neem altijd voldoende tijd om een beslissing te nemen en kijk of het wel in je planning past.

Verdeel en heers

Stel je vaak grotere klussen uit tot op het laatste moment? Dit is heel herkenbaar voor veel studenten en komt omdat onze hersenen kleine taakjes voorrang geven boven uitgebreidere en moeilijkere taken. Deze uitdaging voorkom je door die uitgebreide taak op te delen in kleinere taakjes. Je begint gemakkelijker aan de kleine, instapklare taakjes waar je snel resultaat van ziet. Ze geven je de kans om verschillende dingen af te ronden in plaats van wekenlang aan die ene taak te werken. Iedere kleine behaalde deadline geeft jou een gevoel van trots en voldoening. Dat stimuleert en je bent weer een stukje dichter bij het halen van je grote deadline.

"A goal without a deadline is just a dream."- Robert Herjavec

Zet jezelf onder gezonde sociale druk

Als enkel jij en je agenda weten wanneer je deadline gepland staat, is het heel gemakkelijk om die deadline te gaan uitstellen. Je kan jezelf sussen met excuses en dat zwaard van Damocles boven je hoofd negeren. Beter is om te gaan vertellen aan vrienden en familie wanneer je eerste thesisopzet binnen moet, of hoeveel hoofdstukken je zal studeren volgend weekend. Op die manier komt er sociale druk bij kijken: je wil de mensen in je omgeving niet teleurstellen. Het is niet fijn om te moeten toegeven dat je de taak waarover je vorige week praatte gewoon niet gedaan hebt.

Give yourself a break!

Heb je goed gewerkt? Neem de tijd om even te ontspannen en jezelf te belonen. Eet een lekkere snack of leef je even lekker uit. Onze hersenen hebben tijdig rust nodig om te blijven presteren. En dat betekent niet dat je voor een hele middag mag weglopen van je taak met het smoesje 'ik heb ontspanning nodig!'. Je weet best wel wat een beloning is en wat gewoon uitstelgedrag is. Denk even aan je thesis of aankomend examen terwijl je je pauze neemt. Heb je een schuldgevoel en probeer je je taken zo snel mogelijk weg te denken? Dan ben je jezelf niet aan het belonen, maar ontwijk je je doelen. Een pauze na het afwerken van een hoofdstuk is natuurlijk wel verdiend. En daarna kan je met hernieuwde energie aan de slag.

Heb je last van zwaar uitstelgedrag of problemen met de juiste studiemethode? BijlesHuis biedt studiebegeleiding op maat. Wil je graag bijlesdocent worden om studenten te helpen? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

deadline time management agenda plannen planning
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter