Heeft jouw kind moeite met zich te concentreren in de klas? Krijg je van de leraar te horen dat je kind wegdwaalt in zijn of haar gedachten of eindeloos naar buiten staart? Het is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend om continu geconcentreerd achter de schoolbanken te zitten. Dromen in de klas is vervelend, vooral als de cijfers hieronder lijden. Maar waardoor droomt je kind en wat kun je doen om te helpen? Laten we kijken naar de oorzaken en preventie van dagdromen in de klas.
Oorzaken waarom je kind droomt in de klas
Er zijn veel mogelijke verklaringen waarom je kind droomt in de klas. De meest voor de hand liggende oorzaak van dromerigheid is slaaptekort. In de puberteit maakt het lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat je kind minder goed in slaap valt.
Dromen in de klas kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem zoals slapeloosheid of slaapapneu. Of van een concentratiestoornis zoals ADHD of ADD. Weinig concentratie in de klas kan ook een teken zijn dat je kind onvoldoende voedzame maaltijden eet.
Of wie weet is de leerstof op school wel te makkelijk voor je kind. De hersenen van je kind kunnen al verder ontwikkeld zijn dan die van leeftijdsgenootjes of misschien is je kind wel hoogbegaafd. In dit geval is de leerstof in de les vaak niet uitdagend of prikkelend genoeg.
Tips concentratie in de klas
Als je bezorgd bent dat je kind te veel droomt in de klas, dan zijn er een paar dingen die je kan ondernemen. Volg deze tips en voorkom zo het dagdromen!
Stel vragen aan je kind
Om dagdromen te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak van het dromen in de klas te achterhalen. Hoe doe je dit? Praat erover met je kind! Door je kind gerichte vragen te stellen sluit je al enkele redenen uit en kan je meer focussen op de overige mogelijke oorzaken. Probeer er dus achter te komen hoe je kind het dromen zelf ervaart. Vragen die je kan stellen zijn bijvoorbeeld:
- Vind je de leerstof te moeilijk?
- Vind je de leerstof te makkelijk?
- Voel je je moe in de les?
- Word je vaak wakker ‘s nachts of val je moeilijk in slaap?
- Word je snel afgeleid door klasgenootjes/de omgeving?
- Waaraan denk je als je wegdroomt in de klas?
Praat met de leerkracht
Plan een gesprek in met de leerkracht van je kind. Die kan jou wellicht meer vertellen over wat er gebeurt in de lessen, in welke mate je kind droomt en waar het misloopt. Misschien kan het een oplossing zijn om je kind tussen de lessen door meer te laten bewegen. Of misschien droomt je kind in de klas omdat het zich verveelt met de leerstof, dan is het belangrijk om met de leraar te praten over manieren om de stof uitdagender te maken.
Voldoende slaap
Zorg ervoor dat je kind 's nachts voldoende slaapt. Een tiener zou gemiddeld zo’n 8 à 10 uur moeten slapen, maar dat lukt vaak niet. Stel een bedtijdroutine op waarbij je de schermtijd voor het slapengaan beperkt. Vermijd ook zeer intensief sporten en frisdrank drinken vlak voor het slapengaan. Door de adrenaline en cafeïne valt je kind namelijk minder snel in slaap. Heeft je kind nog steeds moeite met slapen? Probeer zeker eens deze 5 tips om in slaap te vallen. Slaaptekort kan niet alleen leiden tot concentratieproblemen, maar ook tot verminderde eetlust, spanning en druk gedrag.
Gezond eten
Zorg dat je kind s’ morgens een gezond ontbijt eet. Heeft jouw kind geen honger? Probeer ze op zijn minst iets kleins en voedzaams te laten eten. Concentratie vraagt namelijk veel energie van je lichaam. Energie die je kind uit voeding haalt. Gezonde voeding is niet alleen ‘s morgens, maar ook overdag van groot belang. Het eten van voedzame maaltijden en snacks helpt om de hersenen van je kind optimaal te laten functioneren. Lees meer over het belang van gezonde voeding voor studenten.
Droedelen voorkomt dagdromen
Droedelen is een effectieve manier om dagdromen te voorkomen. Wat is droedelen precies? Droedelen is het tekenen van vormen zonder doel, terwijl je gedachten ergens anders zijn. Het zijn eigenlijk krabbels gecreëerd vanuit ons onderbewustzijn.
Als je denkt dat doodling (Engels voor droedelen) niet veel beter is dan dagdromen, dan ben je fout! Droedelen activeert namelijk verschillende delen van ons brein. Doordat onze hersenen actiever zijn, kunnen we ons beter focussen en informatie verwerken. De hersenactiviteit is precies voldoende om niet afgeleid te raken van je taak en om andere gedachtes te blokkeren.
Professionele hulp
Zoek professionele hulp als je vermoedt dat je kind aan een onderliggende gezondheids- of concentratieaandoening lijdt. Plan een gesprek in bij het CLB of bij je huisarts. Op die manier weet je exact wat er aan de hand is met je kind en hoe je dit het beste aanpakt. Via de handleiding van BijlesHuis leer je hoe je omgaat met concentratieproblemen bij je kind.
Langetermijneffecten van dromen in de klas
Als je kind regelmatig droomt in de klas en moeite heeft om zich te concentreren, kan dat op lange termijn negatieve gevolgen met zich meebrengen. Ongeconcentreerd de les volgen kan leiden tot slechte cijfers of in het ergste geval tot een studieachterstand. Het is dus van groot belang om de oorzaak van het dromen te achterhalen en tijdig in te grijpen.
Heeft jouw zoon of dochter hulp nodig om zijn of haar slechte cijfers op te halen, om te leren leren of om samen met een bijlesdocent de gemaakte studieachterstand in te halen? Stuur vrijblijvend een verzoek naar BijlesHuis en bekijk samen de opties.
Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste artikels? Schrijf je dan hieronder in op onze maandelijkse nieuwsbrief!
Bronnen
- Droedelen: de ideale fitness voor je brein. (2021, 12 juli). Let’s Go Visual. Geraadpleegd op 2 februari 2023, van https://letsgovisual.be/droedelen-de-ideale-fitness-voor-je-brein/
- Dromerigheid bij hoogbegaafde kinderen. (2019, 28 december). Praktijk De Blik. Geraadpleegd op 3 februari 2023, van https://praktijkdeblik.nl/hoogbegaafdheid/dromerigheid-bij-hoogbegaafde-kinderen/
- Nws, V. (2022, 19 januari). KLAAR: Slaaptekort bij tieners. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/18/slapen/
- Wouda, M. (2022, 16 november). Concentratieproblemen bij jouw kind op de basisschool? Wijzer over de Basisschool. https://wijzeroverdebasisschool.nl/uitleg/concentratieproblemen
- UZ Antwerpen. (z.d.). De ontwikkeling van slaap bij kinderen | UZA. https://www.uza.be/behandeling/de-ontwikkeling-van-slaap-bij-kinderen