Examenstress verminderen: tips om een student met examenstress te ondersteunen

Voor ouders 3 min read

Nu de examens begonnen zijn, loopt de spanning bij heel wat gezinnen wat hoger op. Studenten krijgen examenstress, maar ook hun ouders voelen de druk toenemen doorheen de blokperiode. Zij willen hun kind uiteraard zo goed mogelijk helpen en steunen, maar evident is dat niet. Volgens een enquête van Teleblok, een initiatief van de CM en MNM, heeft driekwart van de ouders het ook moeilijker en voelt zich angstiger of vermoeider tijdens de examens. Het is dan fijn te horen dat studenten de hulp en steun die ze van hun ouders krijgen erg appreciëren. Volgens dezelfde enquête scoren ouders namelijk gemiddeld 6,7/10 voor hun ondersteuning!

Wat is gezonde examenstress en wat niet?

Hoe weet je of jouw kind te veel examenstress heeft? Een gezonde dosis extra spanning voor de examens kan helemaal geen kwaad. Het motiveert de student om grondig te studeren en het examen voor te bereiden. Wanneer helt de weegschaal over naar ongezonde stress? Het is normaal dat je student wat prikkelbaarder is dan gewoonlijk of soms klaagt over pijntjes en/of slaaptekort. Als hij of zij echter ineens ook concentratieproblemen of black-outs krijgt, kan er meer aan de hand zijn. Ook veranderingen in eetpatronen, moeite met ontspannen of heuse paniekaanvallen wijzen op te veel stress. Uit de enquête van Teleblok bleek al dat veel ouders goed met hun student omgaan. Voor wie extra tips kan gebruiken, zetten we er een paar op een rijtje hieronder.

Wie student is, krijgt lekkers

De examenperiode is het ideale moment om de lievelingskost van je student op tafel te toveren. Studenten hebben uiteraard nood aan gezonde voeding, zoals veel groenten en vers fruit. Af en toe frietjes of pizza op het menu kan evenwel geen kwaad en vormt een rustmoment voor de student om naar uit te kijken. Een ander idee is hem of haar met gezonde tussendoortjes verwennen. Voorzie een smoothie of snij wat fruit voor een lekkere fruitsla. Een mix van één banaan en twee eieren vormt het perfecte beslag voor een gezonde pannenkoek. Met een beetje energie kan de student er weer tegen aan!

Verwennerij mag!

Je kind moet zich tijdens de examenperiode concentreren op zijn of haar studies, dus ontsla hem of haar even van huishoudelijke taakjes. Een klein beetje extra verwennerij mag nu wel. Zeg dat jij de afwas de komende dagen wel zult doen of maak even geen opmerkingen over haar rondslingerende sokken als je de was ophaalt. Je student zal je erg dankbaar zijn!

Geef de student ruimte

Kinderen studeren het best op een rustige plek zonder te veel afleiding. Zorg dus samen met je kind voor een nette werkplek en waak erover dat er voldoende licht en lucht is. Vraag ook van andere gezinsleden dat zij respect hebben voor die rustige omgeving en dus je student niet om de haverklap gaan storen. Ook in de rest van het huis is het tijdens de examens beter wat stiller dan gewoonlijk.

Neem bovendien ook figuurlijk wat afstand van je kind. Toon dat je hem vertrouwt door niet elke keer naar huis te komen als hij moet studeren. En je hoeft je dochter echt niet tijdens elke pauze te vragen hoe het gaat en hoeveel ze al geblokt heeft. 'Zit je op schema?' is de meest gehate vraag voor elke student. Praat ook eens over andere dingen dan examens. Vraag ook hoe het met je kind zelf gaat i.p.v. met het studeren.

Time-out!

Niet alleen studenten hebben nood aan pauze en ontspanning, ook voor ouders is het belangrijk op tijd een time-out in te lassen. Loopt de examenstress te hoog op thuis en zorgt het voor conflicten? Ga dan even te rade bij vrienden of familie, kruip weg met een goed boek of maak je hoofd leeg tijdens het sporten. Je student kan het heus wel even zonder je stellen. Bovendien heeft hij sowieso meer aan een ontspannen ouder die op de achtergrond aanwezig is dan aan een gestreste ouder die te veel vragen stelt.

Lukken die herexamens echt niet? We helpen je graag op weg met een ervaren studiebegeleider.


Laat hieronder je gegevens achter en
blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter