Veelgestelde vragen over bijles

Voor ouders 4 min read

Bijles is tegenwoordig een veelgebruikte term in het onderwijs én de media. Het is een persoonlijke vorm van onderwijs waarbij een student extra hulp krijgt van een bijlesdocent om zijn of haar academische prestaties (en/of zelfvertrouwen) te verbeteren. Bij BijlesHuis krijgen we vaak vragen over bijles, en in dit artikel beantwoorden we de meest gestelde!

vragen bijles

Wat is bijles?

Bijles is een vorm van persoonlijke ondersteuning waarbij een leerling uit het lager, middelbaar of hoger onderwijs extra 1-op-1 hulp krijgt. Het kan worden gegeven voor verschillende vakken en houdt meestal ook een ‘leren leren’-component in.

Wanneer is bijles nodig?

Bijles is nodig wanneer een leerling moeite heeft met een bepaald vak of onderwerp, of juist meer uitdaging nodig heeft dan wat in de klas wordt aangeboden. Daarnaast is bijles ook een goed idee wanneer de student niet goed is in studeren en plannen; dan leert hij of zij studeercompetenties aan.

Hoe werkt bijles?

Bijles wordt meestal één-op-één gegeven, aan huis of online. De bijlesleerkracht helpt de leerling met het begrijpen van de stof door het op een andere manier uit te leggen, op vragen te antwoorden en te oefenen voor een toets/examen. (Samen) extra oefeningen maken vormt ook een belangrijk onderdeel.

Hoe vind ik een bijlesdocent?

Je kan een goede bijlesdocent vinden door contact met BijlesHuis op te nemen op www.bijleshuis.be. Dan selecteren wij vrijblijvend de bijlesdocent die het best bij je behoeften past.

Wat zijn de kosten van bijles?

De kosten van bijles variëren afhankelijk van je locatie, het benodigde vak en het niveau van de student. Bij BijlesHuis bieden we betaalbare tarieven; de kosten van bijles starten aan €25/u.

Is bijles alleen voor slechte studenten?

Nee, bijles is niet alleen voor slechte studenten. Het kan ook nuttig zijn voor studenten die een klein duwtje in de rug kunnen gebruiken, meer uitdaging nodig hebben of die hun studievaardigheden willen verbeteren.

Kan bijles online worden gegeven?

Ja, bijles kan online worden gegeven. Bij BijlesHuis bieden we online bijles aan via ons eigen platform. Het verschil met Zoom of Google Meet is dat je ook documenten kan uploaden en bewerken, oefeningen kan maken, en gebruik kan maken van een whiteboard.

Kan ik bijles krijgen voor meerdere vakken?

Ja, je kan bijles krijgen voor meerdere vakken. Bij BijlesHuis hebben we docenten die verschillende vakken en niveaus kunnen onderwijzen. Bijvoorbeeld wiskunde en fysica worden vaak samen gegeven.

Hoe lang duurt een bijles?

Een bijles duurt meestal 1 of anderhalf uur, maar kan korter of langer duren afhankelijk van de leeftijd en behoeften van de student.

Kan ik mijn bijles annuleren?

Ja, je kan je bijles annuleren. Bij BijlesHuis hebben we een flexibel annuleringsbeleid waarbij je de bijles tot 24 uur van tevoren kunt annuleren zonder extra kosten.

Hoe duur is bijles per uur?

De kosten van bijles kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kost een uur bijles tussen de €25 en €35 per uur. De prijs is afhankelijk van de ervaring van de bijlesdocent, het vak dat wordt gedoceerd en de locatie van de bijles.

Biedt BijlesHuis gratis bijles aan?

Wij begrijpen dat een privé-bijlesdocent niet haalbaar is voor ieder gezin. Daarom hebben we samenwerkingen met verschillende scholen om hun leerlingen bijles met korting, en één op de tien leerlingen gratis bijles te laten volgen. Op de website vind je meer informatie over gratis bijles via je school.

Hoe effectief is bijles?

Uit onderzoek blijkt dat bijles heel effectief kan zijn voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Bijles helpt om de leerstof beter te begrijpen, toe te kunnen passen en om beter te scoren op toetsen en examens. Een enquête die BijlesHuis afnam, toonde een stijging van 37% aan op de vlakken van zelfvertrouwen, motivatie, concentratie en kennis.

Is er veel vraag naar bijles?

Ja, er is tegenwoordig heel veel vraag naar bijles. Veel leerlingen hebben behoefte aan extra ondersteuning, zeker wegens het lerarentekort. BijlesHuis ziet in 2023 een stijging van 30% meer bijlessen vergeleken met 2022.

Wat doe je tijdens bijles?

Tijdens bijles werk je aan het begrip en de toepassing van de leerstof door middel van uitleg, oefeningen en opdrachten. De bijlesdocent richt zich op de specifieke behoeften van de leerling en brengt de leerstof op een begrijpelijke manier over. Studiebegeleiding, zoals leren plannen en de juiste studiemethode vinden, kan ook tijdens de bijles.

Hoeveel uur bijles per week?

Het aantal uren bijles dat een leerling nodig heeft, varieert. Gemiddeld wordt er één tot twee uur per week bijles gegeven. Dit is volledig afhankelijk van de wensen en educatieve behoeften van de leerling.

Wat houdt huiswerkbegeleiding in?

Huiswerkbegeleiding is een vorm van bijles waarbij de leerling wordt geholpen bij het maken van huiswerk en het leren van toetsen. De bijlesdocent zal de leerling helpen bij het plannen van het huiswerk en zal ervoor zorgen dat de leerling het huiswerk begrijpt en op tijd af heeft.

Moet ik zelf studiemateriaal meenemen naar de bijles?

Meestal werkt de bijlesdocent met jouw lesboek of syllabus tijdens de bijles, omdat dat ook precies de leerstof is die je moet kennen. Hij kan ook zelf materiaal meenemen om mee te werken. Je communiceert hier dus best over met jouw bijlesdocent.

Bijles kan een geweldige manier zijn om de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen van een kind te ontwikkelen. Bij BijlesHuis helpen we je graag bij het vinden van de juiste bijlesdocent voor je behoeften (of die van je kind). Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen je leerdoelen te bereiken. Naast bijles ontvang je bij HelloProf subsidie voor een opleiding, bijvoorbeeld een opleiding via de kmo-portefeuille.

Inschrijven voor onze newsletter met maandelijks de nieuwste artikels? Dat doe je hier!

bijles online bijles vragen bijles aan huis bijleshuis
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter