written by
Norah D

Hoe maak ik een mooie PowerPoint? Scoor met jouw presentatie!

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Herinner jij je nog de veelbesproken PowerPoint van het overlegcomité op vrijdag 24 april 2020? Er kwam een storm van kritiek op de duidelijkheid en layout van de slides. Een mooie presentatie is dan ook erg belangrijk om geloofwaardig en professioneel over te komen. Wil jij ook niet eindigen met een sombere PowerPoint volgepropt met informatie, net zoals die van onze regering? Zoek niet verder, hier zijn enkele tips om een mooie presentatie te maken met Microsoft PowerPoint, Canva en Prezi!

mooie powerpoint maken

1. Kies een geschikte lay-out

Het is altijd leuk om je lay-out passend te maken bij het onderwerp. Wanneer het thema bijvoorbeeld ‘planeten’ is, maak dan een presentatie waarin afbeeldingen van planeten zijn verwerkt. Overdrijf niet, anders wordt het een chaos.

Het eenvoudigste (en meest tijdsbesparende) voor een mooie presentatie, is vooraf een geschikt sjabloon kiezen. Zowel PowerPoint, Prezi als Canva bieden sjablonen aan met slides die tabellen, foto’s, grafieken,... bevatten. Dan begin je niet van scratch maar heb je al een goede basis voor een mooie presentatie. Wanneer je in een sjabloon van PowerPoint werkt, stelt het programma soms leuke ontwerpideeën voor.

2. Fleur je PowerPoint op met foto’s en iconen

Fleur je PowerPoint of andere presentatie op met afbeeldingen. Deze houden de aandacht van de luisteraar erbij, en zorgen voor visuele ondersteuning van je boodschap. Afbeeldingen kan je halen bij Google afbeeldingen. Via ‘tools’ kan je bij ‘kleur’ ervoor kiezen om afbeeldingen of iconen weer te geven met een transparante achtergrond. Zo’n afbeeldingen komen professioneler over. Het is wel aangewezen om enkel rechtenvrije foto’s te gebruiken, dat kan door in Google ‘geavanceerd te zoeken’ en ‘commercieel gebruik’ aan te klikken.

Daarnaast zijn er ook tal van ‘stockphoto’-sites zoals Pexels, Pixabay, Unsplash, Stocksnap,... waar je makkelijk en snel gratis rechtenvrije foto’s terugvindt. Wanneer je deze gebruikt, zorg er dan voor dat de afbeeldingen bij elkaar passen en in dezelfde stijl zijn. Dan wordt jouw presentatie pas echt mooi!

3. Gebruik passende kleuren en duidelijke lettertypes

Wees consistent in het gebruik van lettertypes en kleuren in je presentatie. Gebruik altijd dezelfde lettertypes en kleuren in je PowerPoint. Beperk je ook tot een à twee lettertypes en maximum drie verschillende kleuren. Mocht je er meer nodig hebben, leid dan een aantal kleurtinten van de hoofdkleur af.

Hiervoor bestaan er verschillende sites die aan de hand van een colorwheel kleuren combineren. Canva heeft er bijvoorbeeld zo eentje, maar op het web vind je ook verschillende sites zoals Flat ui colors en Sessions College die je zeker zullen verder helpen.

Daarnaast heeft de professionele Adobe software ook zijn eigen colorwheel, daarin is het ook mogelijk om kleuren samen te stellen en te combineren.

4. Gebruik alternatieve websites zoals Canva & Prezi.

Bij BijlesHuis zijn we fan van de website Canva. Je vindt er tal van sjablonen voor verschillende doeleinden, alsook ‘presentaties’. Je kan hierin makkelijk dingen aanpassen zoals het lettertype, de kleuren, de elementen,…

Een ander alternatief voor PowerPoint is Prezi. Het is een online presentatietool waarmee je online of offline dynamische presentaties maakt. Je zoomt in voor detail en uit voor overzicht. Deze tool kan je in de meeste gevallen gratis gebruiken wanneer je je slides deelt met ‘anyone on the web’.

In Prezi kan je ook elementen aanpassen door zelf afbeeldingen te uploaden of te kiezen uit de ontwerpen die al bestaan. Wanneer je op een element klikt, kan je automatisch dingen aanpassen. Het volledige geheel aanpassen? Doe je onder ‘style’.

Er zijn tal van gratis mogelijkheden bij deze twee websites. Je kan er ook voor kiezen om een premium account te nemen, deze biedt leuke extraatjes voor weinig geld.

5. Hou je slides simpel en duidelijk

Tot slot geven we je graag nog enkele tips mee om tot een mooi geheel in je presentatie te komen.

  • Gebruik zo weinig mogelijk tekst. Het is niet de bedoeling dat je de slides voorleest. Hanteer de 7x7 regel: gebruik maximum zeven regels met maximum zeven woorden per slide.
  • Geef één boodschap mee per slide.
  • Gebruik foto’s en illustraties maar overdrijf niet.
  • Zorg dat je tekst en illustraties mooi zijn uitgelijnd, dat er evenveel plaats tussen staat en groepeer de dingen die samenhoren.
  • Vertrek vanuit een tekst om een presentatie te maken. Je tekst is nog altijd ‘key’. Zorg dat je weet waarover je spreekt en verdwaal niet in de PowerPoint. (Dat was nog een foutje dat het overlegcomité maakte.)

Een mooie PowerPoint maken? Check! Nu over naar de volgende stap, presenteren voor een publiek. Nu al stress bij de gedachte alleen al? Geen nood, check zeker onze tips om goed te presenteren.

Vergelijk zeker de drie verschillende presentaties over planeten hieronder. Wij maakten ze aan in alle programma’s: PowerPoint, Canva en Prezi. Nu ben je helemaal klaar om je medestudenten en leerkracht in te palmen met je presentatie. Succes!

Lukt het je niet om een vlotte tekst voor je presentatie te schrijven of heb je moeite met een ander vak? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. Zij zorgen voor een ervaren bijlesdocent die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde verder helpt.

Blijf je graag op de hoogte van onze didactische tips? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Don’t worry., wij houden ook niet van spam en reclame. We sturen er dus geen naar jou.

presentatie powerpoint canva prezi presenteren mondelinge presentatie
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter