ChatGPT & onderwijs: 7 manieren om ChatGPT te gebruiken bij je schoolwerk

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Heb jij ChatGPT wel eens gebruikt bij je schoolwerk? Of vind je het maar niets? Sommige mensen zijn huiverig voor de nieuwe chatbot, die je kan assisteren met bijna al je vragen. Ook voor je huiswerk en andere schoolopdrachten. Op 19 februari 2024 argumenteerde VRT NWS echter dat het gebruik van ChatGPT in het onderwijs geen slechte zaak hoeft te zijn. Integendeel: je kunt er zelfs heel handig gebruik van maken. Je moet alleen wel weten wanneer, waarvoor en op welke manier je ChatGPT kan inzetten om jouw schoolwerk ietsje te vergemakkelijken. Vergeet nooit dat ChatGPT niet altijd betrouwbaar is. Je kunt de tool enkel gebruiken als hulpmiddel als je er kritisch bij blijft nadenken en geen volledige stukken tekst overneemt. In deze blog zullen we je 7 manieren geven om ChatGPT op een correcte manier te gebruiken voor jouw schoolwerk.

ChatGPT onderwijs

1. Samenvattingen maken met ChatGPT

Een samenvatting maken is een heel efficiënte leerstrategie, omdat je actief bezig bent met de leerstof structureren en memoriseren. We raden dus nooit aan om je leerstof samen te vatten met ChatGPT. Als je voor een schoolopdracht verschillende lange teksten moet lezen, kan ChatGPT je wel veel tijd besparen door de kernpunten samen te vatten. Heb je zelf een digitale samenvatting gemaakt en wil je controleren of je de kernpunten eruit hebt gehaald? Zet dan ChatGPT in om ook een samenvatting te maken en te dubbelchecken of je de belangrijkste punten genoemd hebt.

2. Jezelf opvragen met ChatGPT

Vanaf nu hoef je geen gezinsleden meer lastig te vallen om je op te vragen voor toetsen. ChatGPT doet dat voor jou! Bij woordenschat geef je ChatGPT alle woorden door die je moet leren, of de woorden die je nog lastig vindt. Vervolgens kan ChatGPT een taakje meegeven. Bijvoorbeeld:

‘Vraag me deze woordjes van het Frans naar het Nederlands op.’ Of: ‘Vraag de woorden die ik fout beantwoord later opnieuw.’

Voor theorie stuur je je digitale cursus in en vraag je de bot om quizzen te creëren voor bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde. Zo kun je op een leukere manier je kennis van leerstof op laten vragen.

3. Inspiratie opdoen met ChatGPT

Soms loop je nu eenmaal vast bij het maken van een creatieve schoolopdracht. Gelukkig is ChatGPT een ideale tool om een beetje inspiratie op te doen. Of het nu gaat om een brainstormsessie voor een onderwerp, synoniemen geven, een stukje tekst mooier of vlotter laten klinken of wat steun voor een aankomende presentatie: allemaal ideaal om ChatGPT eens te vragen. Soms weet de chatbot je net het juiste te vertellen of je creatieve geest te prikkelen, zodat je met geniale ideeën komt. Dan kun je weer met vertrouwen verder met je schoolwerk.

4. Vragen stellen aan ChatGPT

Heb je les gehad over een onderwerp dat je maar niet kan begrijpen? Of lees je iets in je cursusboek dat onduidelijk is? Vraag het aan ChatGPT. Vraag de AI-tool om de bepaalde stof of term op een andere manier uit te leggen, of voorbeelden te geven. Soms zorgt ChatGPT ervoor dat je aan de hand van een iets verschillende aanpak de stof kan begrijpen. Bijvoorbeeld:

‘Leg de stelling van Thales zo eenvoudig mogelijk uit.’ Of: ‘Geef voorbeelden van Franse zinnen met de imparfait.’

5. Controleer jezelf met ChatGPT

Beoordeel je eigen werk met behulp van ChatGPT: kopieer bijvoorbeeld je schrijfopdracht en vraag de chatbot om je te controleren op grammaticale fouten, hoe duidelijk je ideeën zijn uitgedrukt en of de structuur logisch in elkaar zit. Onthoud echter wel dat het laten controleren van je werk door ChatGPT niet betekent dat het daarna 100% foutloos is. Het is een extra hulpmiddel. Laat je ouders of een klasgenoot er ook eens naar kijken.

6. Bronnen vermelden met ChatGPT

Gebruik ChatGPT nooit om bronnen te citeren. Deze zijn vaak fout of nog erger, zelf verzonnen. Bij het vermelden van bronnen zet je je digitale maatje wel gemakkelijk in: geef aan op wat voor manier jouw school graag wil dat je bronnen vermeldt (bijvoorbeeld APA), noteer de bijbehorende bron en ChatGPT helpt je bij het vermelden van de bron. Supermakkelijk om zo’n saai werkje aan AI te laten. Let er wel altijd op dat je de bronvermelding nogmaals controleert. Want opnieuw: ChatGPT is een hulpmiddel en niet altijd betrouwbaar. Wil je meer leren over het vermelden van bronnen? Lees dan onze blog over bronvermelding met APA-regels.

7. Een studieplanning maken met ChatGPT

Geef ChatGPT je examenplanning, een schatting van hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt om te studeren per examen en je studievoorkeuren. Bijvoorbeeld ‘ik studeer tussen 9u en 20u en neem telkens een uur pauze om 12u30 en 18u30 om te eten. Na elke 50 minuten neem ik 10 minuten pauze. Ik wissel graag vakken af in de voor- en namiddag.’ Vraag ChatGPT dan om een volledig gepersonaliseerde studieplanning voor je te maken, op maat! Je kan de bot altijd bijsturen achteraf.

ChatGPT in het onderwijs: dat is toch iets goeds?

Deze 7 manieren om ChatGPT te gebruiken zijn erg handig om je schoolwerk iets te vergemakkelijken. Onthoud altijd goed dat je nooit ChatGPT klakkeloos kan overnemen of letterlijk teksten kan kopiëren die AI-gegenereerd zijn. Je leert hier niets van, de informatie is niet altijd betrouwbaar en docenten kunnen vrij makkelijk zien en achterhalen of een tekst is geschreven door ChatGPT. Als je deze 7 tips toepast, kan zelfs je docent met de grootste afkeer tegen de chatbot er niet omheen dat ChatGPT in het onderwijs enorm nuttig kan zijn. Op een correcte manier natuurlijk!

Loop je vast met een bepaald onderwerp of vak waar je docent of ChatGPT je ook niet bij kan helpen? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte individuele bijles aan bij BijlesHuis, aan huis of online.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste didactische artikelen? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!

chatGPT AI
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter