Wanneer moet je beginnen met studeren voor de examens?

Voor studenten: efficiënter studeren 3 min read

Het is een vraag die veel studenten aan BijlesHuis stellen: wanneer moet je beginnen met studeren voor de examens? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, omdat het afhangt van verschillende factoren. In dit artikel geven we een aantal richtlijnen die je kunnen helpen om te bepalen wanneer je het beste kunt beginnen met studeren voor je examens.

examens, leren, wanneer beginnen met studeren voor de examens, richtlijnen, studeren

Je kan nooit te vroeg beginnen studeren voor de examens

Het klinkt als een cliché... maar het is belangrijk om te weten dat je niet te vroeg kunt beginnen met studeren. Het is beter om ruim op tijd te beginnen, zodat je voldoende tijd hebt om de stof te leren en te oefenen. Als je te laat begint met studeren, loop je het risico dat je in tijdsnood komt om de stof te begrijpen en oefeningen te doen.

Probeer daarom in de mate van het mogelijke je lessen bij te houden tijdens het academiejaar (of schooljaar, indien je nog in het middelbaar zit). Af en toe een hoofdstuk samenvatten, flashcards maken en jezelf tussendoor overhoren, een moeilijk concept uitleggen aan de spiegel als het om een mondeling examen gaat,... Alle beetjes helpen. 😉

De hoeveelheid en de moeilijkheidsgraad van leerstof is de grootste factor

Bij het bepalen van wanneer je moet beginnen met studeren voor de examens is het vooral cruciaal om te kijken naar de hoeveelheid stof die je moet leren. In het hoger onderwijs staat één studiepunt volgens je opleiding voor 25-30 uur werk. Deze uren omvatten je lessen, zelfstudie, taken en examenvoorbereiding. Voor een vak van 5 studiepunten trek je dus je lesuren en uren werk die je tijdens het schooljaar hebt gehad af van 125-150. De uren die overblijven geven je een indicatie van wanneer je moet beginnen studeren voor je examens. De meeste studenten beginnen met studeren voor hun examens wanneer ze veel vrije tijd hebben wegens het wegvallen van de lessen. In de inhaalweken voor de kerstvakantie en voor de paasvakantie

In het middelbaar onderwijs bepalen jouw sterktes en interesses de moeilijkheidsgraad van een vak. Heb jij een wiskundebrein en vind je Frans vreselijk? Dan begin je best lang op voorhand aan studeren voor Frans, maar heb je misschien met één week studeren voor wiskunde al genoeg. Een goede richtlijn is om ongeveer twee tot drie weken voor het examen te beginnen met studeren. Maar kijk dus vooral naar jouw sterktes en maak voor jezelf een inschatting voor welke vakken er een extra inspanning nodig is.

Maak zeker gebruik van een haalbare planning

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar je eigen planning. Als je weet dat je in de weken voor het examen weinig tijd hebt om te studeren, bijvoorbeeld omdat je andere verplichtingen of nog meer examens hebt, dan is het verstandig om eerder te beginnen met studeren. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt en dat je niet voldoende tijd hebt om de stof te leren.

Of je nu nog op de middelbare school zit of al verder studeert, het is essentieel om een examenplanning te hebben die voor jou werkt. Een zorgvuldig opgestelde studeerplanning kan je motiveren en helpen je doelen te bereiken. Het voorkomt uitstelgedrag en zorgt ervoor dat je nog tijd over hebt voor andere activiteiten. Ontdek in dit artikel hoe je een geschikte examenplanning maakt!

Conclusie: wanneer moet je beginnen met studeren voor de examens?

Het is belangrijk om te kijken naar verschillende factoren, zoals de studiepunten of hoeveelheid stof die je moet leren, je sterktes en je eigen planning. De gouden regels zijn: 1) het beste tijdstip om te beginnen is enorm individueel en 2) je kan nooit te vroeg beginnen met studeren voor de examens, maar wel te laat. 😉

Heb je het lastig met een bepaald vak en wil je extra uitleg vragen? Dien een vrijblijvende aanvraag in bij BijlesHuis voor individuele bijles op maat, aan huis of online.

Maandelijks onze adviezen ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

studeren examens examenplanning
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter