6 signalen dat je kind nood heeft aan bijles

Voor ouders 4 min read

Nu school in volle gang is en de eerste rapporten uitgedeeld zijn, stijgt de spanning in heel wat gezinnen. Het lijkt nog verre toekomstmuziek maar naar jaarlijkse gewoonte brengt Sinterklaas naast mandarijntjes en chocolade ook de herinnering aan de examens met zich mee. Als jouw zoon of dochter geen goede resultaten haalde en dringend een tandje bij moet steken, is een bijlesdocent zeker een goede zet. Weten jullie niet goed hoe het verder moet? Hieronder vind je 6 situaties waaraan je merkt of bijles nodig is.

nood aan bijles

1. Je kind heeft het moeilijk met een specifiek vak

"Het is te moeilijk!"
“Ik snap er echt niets van.”
“Ik heb een slechte toets gemaakt.”

Je hebt de leerstof meermaals uitgelegd, maar hij heeft het nog steeds niet onder de knie? Of krijg je vragen over onderwerpen waar je zelf niet bij kan helpen? Dan wordt het tijd om de hulp van een deskundige in te schakelen. Een kleine daling van de punten op het rapport kan er op wijzen dat jouw kind een nieuw thema van chemie niet snapt of de imparfait niet kan vervoegen. Het hoeft daarom geen onvoldoende te zijn. Een daling van 80% naar 60% doet ook een belletje rinkelen.

Een bijlesdocent gaat intensief aan de slag met een bepaald vak of een bepaalde valkuil uit de cursus. Samen schaven ze de basiskennis bij of trainen ze extra hard op de stelling van Pythagoras. Door op tijd hulp in te schakelen, zorg je ervoor dat jouw kind niet achter raakt op zijn klasgenoten.

2. Je kind heeft meer uitdaging nodig

"Het is te gemakkelijk!"
”Ik verveel me in de les.”
”Ik hoef niet te studeren.”

Een bijlesdocent biedt niet enkel hulp wanneer jouw kind het moeilijk heeft op school, maar ook wanneer het net té makkelijk wordt. Zijn interesse daalt wanneer hij zich verveelt op school. Een bijlesdocent kan aan de slag gaan om de leerstof uit te diepen, extra oefeningen te voorzien en jouw kind uit te dagen met nieuwe onderwerpen. Heb je al eens nagedacht over initiatielessen Spaans of examentraining wiskunde om een hoger niveau te halen?

3. Je kind heeft geen goede studiemethode

"Ik weet niet hoe ik het moet studeren."
”Ik heb zoveel gestudeerd en het lukt nog altijd niet.”
”Ik heb slechte punten maar ik heb echt het hele weekend geleerd!”

Weet jouw kind niet hoe hij iets moet instuderen? Lukt het niet om grote hoeveelheden te overzien? Begrijpt hij de theorie wel maar vult hij de oefeningen telkens fout in? Een bijlesdocent kan hem bijstaan. Samen gaan ze op zoek naar de meest geschikte studiemethode terwijl ze de lesstof herhalen. Sowieso bevat iedere begeleiding ook een deel leren leren. Zo kan je kind de tips toepassen bij nieuwe taken, toetsen en examens.

4. Je kind heeft geen motivatie meer

"Ik ga het nooit kunnen..."
”Het maakt niet uit of ik studeer of niet, ik ben er te dom voor.”

Jouw kind werkt hard, maar wordt er niet voor beloond? Na het behalen van een aantal slechte cijfers, daalt de motivatie logischerwijs. Kinderen in zo'n positie kunnen zich hulpeloos of waardeloos voelen. Door het inschakelen van een bijlesdocent, krijgt het zelfvertrouwen een duwtje in de rug.

5. Je kind vertoont uitstelgedrag

"Ik doe het later wel!"
”De leerkracht trok punten af omdat ik de taak te laat indiende.”

Dient jouw zoon of dochter zelden een taak tijdig in? Haalt hij afgesproken deadlines niet of begint hij laattijdig te studeren voor een toets? Samen met de bijlesdocent kan hij een planning opmaken en de lesstof behapbaar maken. Houd de planning zo realistisch mogelijk: een combinatie van ontspannen en werken voor school is perfect en motiverend.

6. Je kind heeft een leerstoornis

"Het is niet eerlijk..."
"Ik kan niet volgen in de les door mijn ADHD.”
”De les Nederlands is extra moeilijk met dyslexie.”

Bijlessen zijn zeer nuttig voor studenten met een specifieke leerstoornis, zoals ADHD en dyscalculie. Ondanks dat ze al harder moeten werken dan hun studiegenoten, betekent het niet altijd dat ze het klassikale tempo aankunnen. Een ervaren bijlesdocent kan jouw kind de aandacht en tijd geven die het nodig heeft. Door de leerstof te herkauwen met specifieke aandacht op maat, wordt het voor jouw kind aangenamer op school.

Tweerichtingsverkeer tussen bijlesdocent en student

Onthoud dat door het inzetten van een bijlesdocent niet meteen alle problemen plots verdwijnen. De bijlesdocent zal jouw kind ondersteunen, maar de begeleiding blijft nog steeds een wisselwerking tussen de student en de bijlesdocent. Daarvoor is er dus ook inzet van de student nodig!

Denk je dat jouw zoon of dochter extra ondersteuning nodig heeft? BijlesHuis helpt je graag op weg met een ervaren studiebegeleider.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles bijles nodig bijlesdocent kind signalen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter