“Ik gaf voor de coronacrisis bijles aan huis. Toen de nieuwe maatregelen werden aangekondigd, moesten we overschakelen naar online bijles, maar dat was geen enkel probleem. Zowel de leerling zelf als zijn ouders vonden het onmiddellijk een heel goed idee.” -Bijlesdocent Rico
Niet elke student vindt online bijles onmiddelijk een even goed idee als Rico’s leerling. Heb jij ook twijfels of het even effectief is als bijles aan huis? We zetten in een eerder artikel al uiteen hoe online bijles precies werkt. De afgelopen weken tijdens de coronacrisis vroegen we onze docenten en studenten naar hun ervaringen met deze (speciaal voor bijles ontwikkelde) online leeromgeving. Hier vind je een overzicht van de voordelen volgens hen!
Snelle opstart en maximum flexibiliteit
Online bijles kan in de regel een stuk sneller opstarten dan bijles aan huis. Ten eerste omdat er een enorm aantal docenten beschikbaar is, en ten tweede omdat er minder praktisch geregel aan vooraf gaat. Wie met een strakke deadline zit, kan één of twee dagen na zijn aanvraag al van start met de eerste les!
Heb je deze week een toets of examen en begrijp je iets niet? Wil je met jouw vaste bijlesdocent toch nog de dag voordien jouw spreekbeurt overlopen of enkele extra vragen stellen vlak voor een toets of examen? Aangezien niemand zich hoeft te verplaatsen voor de bijles, is een last-minute bijles heel makkelijk inplanbaar. Super flexibel dus! Bovendien maak je Maggie niet boos, want jij hoeft voor online bijles je kot niet uit.
“We zullen in de toekomst zeker nog online lessen volgen. Het grote voordeel is dat we geen tijd verliezen aan verplaatsingen, wat tijdens de coronaperiode, maar ook daarbuiten, heel praktisch is.”
-Dirk, papa van student Shermar
Hoge interactiviteit met een waaier aan mogelijkheden
Online (bij)les wordt nog vaak geassocieerd met Skype gebruiken en eventueel een apart digitaal whiteboard. De online leeromgeving van BijlesHuis is veel meer dan dat. Het integreert een videochat, chat, interactief whiteboard met allerlei mogelijkheden, schermdelen, het uploaden van bestanden en cobrowsen in één omgeving.
Maak en verbeter wiskunde-oefeningen, upload je digitaal lesmateriaal of foto’s van je boek, duid daar moeilijke delen op aan, maak extra notities op je geüploade bestanden en download ze daarna opnieuw, kijk samen naar YouTube-filmpjes, surf naar een website om bijvoorbeeld invuloefeningen te maken of geïllustreerde info te bekijken,... De mogelijkheden zijn eindeloos, en bieden in sommige gevallen zelfs meer opties dan aan de keukentafel.
“De overstap naar online bijles verliep zeer vlot voor mij. Er zijn nu veel meer mogelijkheden om je scherm te delen en om samen bewerkingen te maken op het interactieve whiteboard. De student deelt meestal zijn eigen materiaal dat we dan samen bekijken, en dat gaat ook heel vlot.”
-Bijlesdocente Annelies
“Ik vind online bijles bijvoorbeeld erg handig voor thesisbegeleiding. Mijn leerling en ik kunnen op hetzelfde scherm kijken en dus samen werken en aanpassingen maken aan het document met de thesis, én tegelijkertijd apart onderzoek doen in andere tabbladen.”-Bijlesdocente Rohaa
Even persoonlijk als bijles aan huis
Een aantal gezichtsuitdrukkingen gaan verloren tijdens een videochat, maar je bijlesdocent doet al het mogelijke om de online bijles even persoonlijk te maken. Door het realtime samenwerken in jouw schooldocumenten en de extra oefeningen van de docent, kan hij of zij jou meteen gerichte feedback geven en bijsturen als je een foutje maakt. Vragen of onduidelijkheden? Je docent haalt er meteen extra informatie bij -geüpload of zelf schrijven op het schoolbord- om op al je vragen een antwoord te kunnen bieden. Slechte toets gemaakt? Neem er een foto van en jullie bekijken hem samen. Ook studiebegeleiding, coaching en leren leren is mogelijk via deze online leeromgeving.
“Zowel leerling als leerkracht kunnen op het scherm schrijven wat alles veel gemakkelijker maakt. Bovendien is er niet echt een verschil met bijles aan huis: je kan notities maken en als de leerling een oefening gemaakt heeft, kan de leerkracht een screenshot maken. Online lessen zijn veel beter dan ik had gedacht.” -Katia, studente Economie-Moderne talen
“Een meisje in het eerste jaar Taal- en Letterkunde aan UGent vroeg om de lessen online verder te zetten wegens het coronavirus. De overgang verliep zeer vlot. Een les moet tempo, afwisseling en herhaling omvatten. De leeromgeving van BijlesHuis maakt dat voor mij mogelijk.”-Bijlesdocente Eline*
Eenvoudig in gebruik, zonder downloads
Je hoeft gelukkig geen IT-wonder te zijn om de online omgeving te gebruiken. Meer nog: je hoeft zelfs niets te downloaden, opstarten of installeren. Met één klik op de knop via jouw persoonlijke profiel kom je in de privé-omgeving voor jou en je docent terecht. Alles werkt via je internetbrowser, dus het enige wat jij nodig hebt, is een laptop of tablet, stabiel internet, en een camera en microfoon.
Je persoonlijke omgeving zelf is enorm gebruiksvriendelijk; alles wijst zichzelf uit via duidelijke knoppen zoals ‘whiteboard’, ‘text’, ‘formulas’, share screen’, ‘upload file’, enzovoort. Wedden dat jij er in 1, 2, 3 mee weg bent? Heb je toch vragen, of loop je ergens tegenaan? Dan staat een technisch team voor je klaar om je meteen op weg te helpen.
“Eerst was ik redelijk huiverig, omdat ik niet goed wist met welk programma ik les zou krijgen en hoe dit zich zou vorm geven. Ik kreeg het gelukkig snel onder de knie want het is niet ingewikkeld. Na wat overleg met mijn lerares houden we door de week heen ook gewoon contact en zorg ik dat ik een dag van tevoren aan Yvonne heb doorgegeven wat ik wil bespreken. Zeker ben ik positief verrast, de omgeving werkt goed en de online lessen tikken voor 95% procent aan fysiek les. Zeker worth giving it a try!” -Rebecca, studente Psychologie
“In het begin was online bijles geven best wel spannend doordat het nieuw was voor mij. Maar uiteindelijk bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn als ik dacht! De overstap naar online bijles is super vlot verlopen. Belangrijk is om vooraf goed uit te zoeken wat je allemaal kan doen met het programma, zoals bijvoorbeeld chatten, je scherm delen en bestanden uploaden.” -Bijlesdocente Lea*
Benieuwd hoe online bijles precies in zijn werk gaat? Dit filmpje legt het uit via een aantal demolesjes:
De beste docent voor jouw hulpvraag
Een van de grootste voordelen aan online bijles is dat we een docent kunnen selecteren die echt 100% bij je past en een regelrechte expert is in het vak waarmee je worstelt. We hoeven namelijk onze zoektocht niet te beperken tot docenten die binnen de 15 kilometer van je huis wonen, maar kunnen die uitbreiden tot ons volledige netwerk over heel Vlaanderen en Nederland.
Op zoek naar bijles voor een niet-alledaagse programmeertaal? Een native leerkracht Engels die ook Nederlands spreekt en jarenlange ervaring met dyslexie heeft? Een thesisbegeleider die gespecialiseerd is in Europees recht? Deze docenten bestaan, maar reizen niet naar de andere kant van het land voor bijlessen. Online bijles is een prima optie om de meest geschikte docent voor jouw al dan niet specifieke hulpvraag te vinden.
“Ik vond heel moeilijk een bijlesdocent voor het vak Discrete Wiskunde. Niels heeft precies dezelfde richting gestudeerd als wat ik volg, en behaalde daarna nog eens een lerarenopleiding wiskunde. Hij was dus echt de perfecte match voor mijn vragen! De online omgeving werkte prima, geen opmerkingen.” -Henri, student Burgerlijk Ingenieur
Onze bijlesdocenten en studenten zijn alvast enthousiast! Ben jij ook benieuwd naar de voordelen van online bijles? Vraag dan een vrijblijvend proefuur met een lesgever op maat. Zie jij het zitten om een nieuwe uitdaging aan te gaan als online bijlesdocent? Registreer je dan bij BijlesHuis en help studenten tijdens deze moeilijke periode!
* Sommige namen zijn omwille van privacyredenen vervangen.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.