Als je volgend schooljaar de opleiding Geneeskunde of Tandarts wilt volgen, staat een flinke uitdaging tussen jou en je langverwachte droom: het o zo gevreesde toelatingsexamen. Onmogelijk is het niet, een flinke uitdaging zeker wel. Er wacht je flink wat leerstof te blokken voor die toelatingsproef, en veel tijd na je schoolexamens volgt er niet. Hoe pak je dat aan? In dit artikel geeft bijlesdocent Maxim Caby, die al jaren studenten voorbereidt op het examen, enkele onmisbare tips om je kansen op het examen aanzienlijk te vergroten.
Op tijd beginnen
De meest voor de hand liggende tip, maar niet zonder reden. Zo vroeg mogelijk beginnen en regelmatig herhalen is de sleutel tot succes bij het toelatingsexamen geneeskunde. Naast je gewone schoolwerk mag je rekenen op zo'n 300 à 400 uren voorbereidingstijd.
"Als ik studenten tegenkom die al in het vijfde middelbaar ermee aan de slag gaan, heb ik er veel vertrouwen in", zegt bijlesdocent Maxim. Soms wordt hij gevraagd om een spoedcursus te geven aan een student die last minute beslist om deel te nemen, maar dat loopt zelden goed af.
"Als je twijfelt om geneeskunde te doen, doe gewoon het toelatingsexamen mee. Dan weet je meteen of het iets voor jou is. Dan kun je nog altijd kiezen om al dan niet die richting te volgen." - Bijlesdocent Maxim
Om een goeie kans te maken, is het daarom aan te raden om zeker 8 maanden van tevoren eraan beginnen, tenminste als je niet elke dag ermee bezig wilt zijn. Dan heb je de tijd om tweemaal per week wat hoofdstukjes te leren en oefeningen te maken.
Maak een goede planning
Een goede planning voor het toelatingsexamen maken houdt meer in dan tijd genoeg rekenen. Je moet ook rekening houden met de vereisten voor het examen, jouw sterktes en zwaktes, jouw favoriete onderdelen en struikelblokken. Enkele concrete tips:
- Studeer de vakken door elkaar. Als je eerst alles van wiskunde doet en dan alle andere vakken, ben je je wiskunde alweer vergeten tegen het examen.
- Begin met de vakken en onderdelen die je het minst leuk vindt of het minst goed kan. Dan kun je zien hoeveel vooruitgang je nog moet boeken, en hulp inschakelen indien nodig.
- Houd rekening met wat gevraagd wordt op het examen. Op internet kun je makkelijk terugvinden uit welke hoofdstukken de meeste vragen komen. Zo weet je dat bij wiskunde functieverloop het belangrijkst is, bij fysica dynamica, bij chemie stoichiometrie. Terwijl bij fysica geluid en optica maar een keer om de drie jaar gevraagd wordt, dus daar moet je geen uren aan spenderen.
Oefeningen, oefeningen en nog eens oefeningen
Nee, op zich is de leerstof voor het toelatingsexamen niet uitzonderlijk moeilijk. Het is dezelfde leerstof die je in de tweede en derde graad in de wiskunde en wetenschapslessen voorgeschoteld kreeg. De moeilijkheid van het toelatingsexamen ligt dus in de snelheid waarmee je de vragen moet oplossen, want je hebt slechts een drietal minuten per vraag. Je moet de leerstof dus niet alleen snappen, je moet die vooral snel kunnen reproduceren.
Hoe leer je oefeningen snel op te lossen? Door er heel veel te maken, natuurlijk. Gelukkig kun je alle examenvragen tot jaren terug op het internet terugvinden, met uitwerking. Zo kun je zelf controleren of je de de oefeningen onder de knie hebt.
Bij sommige onderdelen zul je echter ongetwijfeld ergens tegenaan lopen, of niet begrijpen wat misgaat bij de uitwerking. Dan kan hulp van buitenaf je helpen...
Werk samen
Je voorbereiden op het toelatingsexamen is een lang en lastig proces. Soms kan het handig zijn om steun te zoeken bij andere studenten of leerkrachten. Zo zijn er scholen waar kandidaat-geneeskundestudenten het laatste halfjaar samenzitten tijdens de middag om oefeningen te maken. Als je school daar geen initiatief in neemt, kun je het ook altijd zelf organiseren.
Daarnaast is bijles volgen, binnen of buiten school, een mogelijkheid. Daarin kun je werken aan de hoofdstukken die jou problemen bezorgen, en ga je dieper in op de wiskunde- of wetenschapsvaardigheden waar ze op school te snel over gingen.
Oefen wiskunde met Wolfram Alpha
Wolfram Alpha is een online zoekmachine die door middel van kunstmatige intelligentie naar antwoorden op vragen zoekt, op basis van een enorme database aan gegevens. Als Google een zoekmachine is, is Wolphram Alpha dus een antwoordmachine.
In plaats van je wiskundeoefeningen allemaal met je rekenmachine te maken, kun je je vergelijkingen, integraalrekeningen en functieverlopen dus ook ingeven via Wolfram Alpha. De antwoordmachine laat, in tegenstelling tot je rekenmachine, zelfs toe om 3D-structuren te plotten, en toont ook de verschillende tussenstappen in de berekening. Zo leer je de lastige wiskundeoefeningen op een dieper niveau begrijpen.
Leer de formules vanbuiten voor de toelatingsproef
Je weet vast dat je een formularium krijgt op het toelatingsexamen. Toch is het aan te raden om vooraf de formules vanbuiten te leren. Bij elke formule moet je namelijk weten welke grootheden je nodig hebt, de rest is gewoon cijfers. Dat bespaart je aanzienlijk veel tijd. Pas als je de formule vanbuiten weet, weet je waar het vraagstuk echt over gaat.
Ben je in volle voorbereiding op je toelatingsexamen, maar twijfel je of je planning goed opgemaakt is, of raak je maar niet door de hoofdstukken dynamica of stoichiometrie? Dan kan individuele bijles voor toelatingsproef via Bijleshuis je echt vooruithelpen. Meld je hier aan met je specifieke hulpvraag, en wij koppelen je aan een geschikte docent. Bovendien hebben wij een online 1-op-1 platform dat individuele kwalitatieve bijlessen op afstand mogelijk maakt, zodat je in tijden van corona zelfs je bureau niet hoeft te verlaten.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van de nieuwste artikels van Bijleshuis! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.