written by
Annelies B.

7 handige ezelsbruggetjes en hoe je er zelf maakt!

Voor studenten: efficiënter studeren 3 min read

Ken je dat gevoel dat je op een toets opeens nog maar een deel van de opsomming herinnert, hoewel je zeker 100 keer herhaald hebt? Dan is een ezelsbruggetje jouw redder in nood! Ezelsbruggetjes helpen om grondiger en sneller leerstof te onthouden. Zo zal de leerstof jou op cruciale momenten niet ontgaan. In dit artikel kom je eerst te weten waar die gekke naam ‘ezelsbruggetjes’ vandaan komt. Daarna leren we je hoe je helemaal zélf je eigen ezelsbruggetjes kan bouwen! Als laatste vind je een overzicht van 7 handige ezelsbruggetjes voor de middelbare school, zoals de volgorde van de planeten. Kom hier alles te weten over ezelsbruggetjes!

Ezelsbruggetjes, grondiger en sneller leerstof onthouden, onthouden, opsomming, herhalen, bouwen, ezelsbrug, overzicht, volgorde

Wat is een ezelsbruggetje?

Een ezelsbruggetje is een hulpmiddel of methode om iets gemakkelijk te kunnen onthouden. Maar waar komt die naam vandaan? Het begrip is ontleend uit het Latijn, pons asinorum, ‘brug van de ezels’. Over de afkomst van het woord bestaan er meerdere verhalen. Het bekendste is dat ezels bang zijn voor water omdat ze door de weerspiegeling niet kunnen zien hoe diep het is. Daarom staken de lastdieren vroeger zelfs geen kleine beekjes over. Er werden dan bruggetjes gebouwd voor de ezels om omwegen en tijd te besparen. De bestemming werd op die manier uiteindelijk sneller bereikt. Daarnaast is pons asinorum de naam voor de vijfde meetkundige stelling van Euclides. Het zou ook een ezelsbruggetje heten omdat ezels heel goed dingen kunnen onthouden en zich daarom nooit 2 keer aan dezelfde steen stoten.

3 tips om ezelsbruggetjes te maken

Vaak onthoud je ezelsbruggetjes beter als je ze zelf bedenkt. Hoe doe je dat? Hier zijn 3 tips :

1. Letters

Als je een kleine hoeveelheid informatie moet onthouden, zoals de volgorde van de planeten, kan je de eerste letter van elk woord nemen. Met die letters kan je dan ofwel een woord ofwel een zin vormen. Dat hoeft niets te maken te hebben met de leerstof zelf, gewoon iets waardoor je de informatie efficiënter kan onthouden. Hoe grappiger het beeld is dat je bij je zinnetje kan voorstellen, hoe makkelijker je het onthoudt! Dat komt omdat je een groter deel van je hersenen gebruikt om visuele beelden te onthouden dan een lijst woorden. Zo kan je bijvoorbeeld het verschil tussen een accent aigu en accent grave veel makkelijker onthouden dankzij een helikopter.

ezelsbruggetje, ezelsbruggetjes, ezelsbruggetjes maken, efficiënt leren, leren leren, helikopter, accent aigu, accent grave

2. Liedje

Een tweede tip is om je leerstof in een liedje te gieten. Als je je leerstof al zingend studeert, wordt het liedje een echte oorwurm. Gebruik dus zeker een melodie die blijft plakken. Zo kan je bijvoorbeeld de Duitse voorzetsels met de derde naamval leren op de melodie van Broeder Jacob. Of kan je samen met deze leerkracht Engels de onregelmatige werkwoorden al rappend studeren.

3. Links

Link de leerstof aan je leven. Ezelsbruggetjes kunnen heel persoonlijk zijn. Wat voor de een heel goed werkt, kan voor de ander totaal niet werken. Wie weet valt jouw verjaardag net op een belangrijke historische datum of vormen de namen van je broers en zussen een ezelsbruggetje voor een opsomming.
Je kan ook links leggen tussen de leerstof zelf. Zo kan je woordjes Frans onthouden door woorden in het Nederlands te zoeken die er goed op lijken, bijvoorbeeld voor ziekenhuis: l’hôpital, hospitaal.

Wat een toeval! Je kan deze 3 tips makkelijk onthouden, want ze beginnen allemaal met een ‘L’. Leuk leren met letters! 😄

7 handige ezelsbruggetjes

1. De volgorde van de planeten

2. Eenheden omzetten

3. De lagen van de atmosfeer

4. Romeinse cijfers

5. Verschil AM en PM

6. Volgorde van bewerkingen

7. Uitspraak Frans

Zo, nu weet je echt alles over ezelsbruggetjes! Ezelsbruggetjes hebben niets te maken met ezels, maar alles met methodes om leerstof gemakkelijker op te slaan. Wie kan nog zonder? Helpen ezelsbruggetjes jou al verder, maar zoek je indiviuele studiebegeleiding? Bij BijlesHuis vind je gemakkelijk een ervaren bijlesdocent die je online of aan huis helpt met studeren.

Word je graag op de hoogte gehouden van onze nieuwste artikels? Schrijf je hieronder dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

studietips ezelsbruggetjes tips studeren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter