written by
Jorn Lelong

5 valkuilen die je tegenkomt bij je thesis, en hoe ze te voorkomen

Voor studenten: efficiënter studeren 7 min read

De afstudeerscriptie is voor veel studenten een doorn in het oog. Het zijn de laatste loodjes van je studiecarrière, en je weet wat ze daarvan zeggen. Bovendien ben je tijdens je thesis een stuk meer op jezelf aangewezen dan tijdens de rest van je studie. Dat vergt een stevige zelfdiscipline en planning.

Om de last op je schouders zo klein mogelijk te maken overlopen we in dit artikel enkele van de belangrijkste valkuilen die je tijdens je thesis kan tegenkomen, en hoe je ze kunt voorkomen. Onder andere gebaseerd op eigen ervaring...

scriptie thesis schrijven tips

1. Uitstelgedrag

Iedere student heeft het waarschijnlijk wel eens gedaan: om 23:59 een essay inleveren omdat je toch weer te laat begonnen bent. In 2016 werd er zelfs een TED Talk gegeven over waarom we zoveel uitstellen. En laat die scriptie nu bij uitstek een gelegenheid zijn om om flink te gaan uitstellen, de deadline is namelijk toch pas over een paar weken of zelfs maanden.

Het probleem is dat het je bij je thesis niet gaat lukken om het in die laatste twee dagen voor de deadline af te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je je werk niet uitstelt en vanaf het begin regelmatig aan het werk gaat.

Onderwerpkeuze

Het spreekt enigszins voor zich, maar een goed onderwerp kiezen is cruciaal. Tijdens de fase waarin je een onderzoeksvoorstel of plan van aanpak moet schrijven ben je vaak druk met andere dingen, dus kies je maar gauw een onderwerp. Vervolgens zit je hier een paar maanden aan vast en was het toch minder leuk en/of interessant dan je dacht.

Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over je onderwerp en iets kiest waarvan je denkt dat het je een paar maanden geboeid kan houden. Zo wordt het makkelijker om je uitstelgedrag te beperken.

Planning en regelmaat

In iedere lijst met tips staat planning op één. En dat is niet onterecht. Wat vaak het moeilijkst is, is je daadwerkelijk aan de (vaak ambitieuze) planning houden. Probeer in je planning realistisch te zijn en rekening te houden met pauze, vrije tijd en andere activiteiten, want niets is frustrerender dan je niet aan je eigen planning kunnen houden.

Het is wel belangrijk om wat regelmaat aan te brengen. Kies er bijvoorbeeld voor om in ieder geval elke week twee dagen vast in te plannen in je agenda, de rest plan je dan flexibeler in. Zo heb je iedere week in ieder geval een basis. Als je een hele week niets doet kost het je namelijk weer extra tijd om in je flow te komen.

Wees niet te hard voor jezelf

Hoewel je in de laatste weken voor je klaar bent misschien alles nog uit de kast moet halen, is dat in het begin niet het geval. Het is niet nodig om dagelijks minstens acht uur in de bibliotheek te zitten. Kortere (maar productieve) dagen zijn minstens net zo waardevol.

Als je merkt dat je ‘s ochtends vroeg niet productief bent, begin dan wat later. En als je aan het einde van de middag geen energie meer hebt, ga dan naar huis. Zo besteed je waarschijnlijk ook minder tijd aan memes.

2. Bronvermelding en (onbedoeld) plagiaat

Veel studenten maken fouten bij de bronvermelding. Niet elke opleiding is op dit onderwerp even streng, maar het is wel het meest onbenullige onderwerp waarop je werk afgekeurd kan worden.

Bronvermelding is een vervelend klusje, maar bij het schrijven van academische teksten wel enorm belangrijk. Ook is het helemaal niet zo moeilijk, als je er even tijd aan besteedt. Via Google kun je verschillende uitgebreide handleidingen vinden voor de verschillende referentiestijlen.

Bovendien loop je een groot risico op plagiaat als je bronvermelding niet in orde is. Plagiaat is het overnemen van andermans werk, zonder diegene daar credit voor te geven. Als je betrapt wordt op plagiaat loop je zelfs het risico om van je opleiding gestuurd te worden.

Plagiaat voorkomen

Stap één is om geen stukken tekst te kopiëren. Ook al ben je niet van plan om deze tekst in je thesis laten staan, is het toch verstandiger om direct je eigen woorden te gebruiken. Als je een stuk wilt citeren, zet het dan meteen tussen aanhalingstekens. Stap twee is je bronnen meteen correct bijhouden. Zorg dat je in ieder geval weet waar je de bron vandaan hebt of maak direct een correcte bronvermelding.

Controleren op plagiaat

Om helemaal zeker te zijn dat je geen (onbedoeld) plagiaat gepleegd hebt, kun je gebruik maken van een plagiaatchecker. Dat is een programma dat jouw tekst met behulp van een algoritme met een database met miljarden documenten vergelijkt. Vervolgens worden de overeenkomsten gemarkeerd, zodat jij ziet waar je misschien plagiaat gepleegd hebt.

3. Veel lezen, weinig schrijven

In de beginfase van je onderzoek zul je waarschijnlijk vooral veel literatuur moeten lezen. Hoewel dit meestal niet de makkelijkste teksten zijn, is het wel een makkelijke truc om lekker te blijven lezen en niets te schrijven. Je dag voelt misschien ook nog productief, want je hebt toch maar mooi drie artikels gelezen.

Begin meteen met schrijven

Uiteindelijk moet je natuurlijk wel wat op papier hebben. En dat wordt makkelijker als je meteen begint met schrijven. Het hoeft niet direct een geheel te worden, maar schrijf bij ieder artikel meteen de relevante dingen in je eigen woorden op. Zo kan je ze makkelijk gebruiken op een later moment en loop je niet het risico dat je iets belangrijks vergeet.

Maak gebruik van (kleine) doelen

Zelf stelde ik als doel om 500 woorden per dag te schrijven, ongeveer één A4-tje. Op deze manier dwong ik mezelf om belangrijke dingen die ik gelezen had meteen duidelijk op te schrijven. Uiteraard lukte het niet altijd, maar het zorgde er wel voor dat ik snel vooruitgang boekte en minder stress had. Bovendien kon ik bijna elke dag tevreden naar huis, omdat ik mijn doel gehaald had. Dat werkt goed voor je motivatie!

4. (Een gebrek aan) afbakening

Zeker in het begin, als je nog niet precies weet hoe je je thesis gaat aanpakken, is het makkelijk om heel breed te werken. Je leest allerlei artikelen die je uiteindelijk waarschijnlijk niet gaat gebruiken. Probeer dus zo snel mogelijk een concrete afbakening te maken van wat je wel en niet gaat bespreken in je thesis.

Maak je hoofd- en deelvragen heel concreet

Het is makkelijk om een brede vraag op te stellen, maar niet makkelijk om deze te beantwoorden. Zorg er dus voor dat je in je onderzoeksvragen direct een afbakening maakt. Bijvoorbeeld:

  • Fout: Hoe reageren mensen op een aanslag?
  • Goed: Hoe reageren Nederlanders tussen de 18 en 35 op een terroristische aanslag in eigen land?

Houd altijd je hoofd- en deelvragen in je achterhoofd

Als je duidelijke onderzoeksvragen hebt opgesteld, vraag jezelf dan altijd af of hetgeen dat je aan het doen bent bijdraagt aan het antwoord op je vragen. Of het nu het lezen van literatuur of het opstellen van een interviewvraag is. Zo zorg je dat je niet op nutteloze zijsporen belandt en bespaar je veel tijd.

5. Spreektaal en taalfouten in je scriptie

Een van de moeilijkste dingen op het gebied van schrijven is om de juiste stijl aan te houden. Voor scripties is het belangrijk dat je een academische (of zakelijke) stijl hanteert, maar veel studenten zijn geneigd om spreektaal te gebruiken. Dit leest onprettig en maakt je thesis lastig te begrijpen.

Daarnaast worden er ook veel spellings- en grammaticafouten gemaakt, zeker bij studenten die in het Engels moeten schrijven.

Lees iedere paragraaf na

Het is overweldigend om in één keer je hele thesis nog een keer door te moeten lezen. Zorg er daarom voor dat je iedere paragraaf nog een keer naleest nadat deze af is. Als je gebruik maakt van verwijswoorden zoals “hij” of “deze”, check dan goed of het voor de lezer duidelijk is waar ze naar verwijzen.

Laat je thesis nakijken op taal

Zorg ervoor dat iemand anders jouw thesis nog een keer nakijkt, de kans is namelijk groot dat jij je fouten niet meer ziet. Je kunt dit bijvoorbeeld aan een familielid of vriend vragen die goed in taal is. Er zijn ook professionele bureaus waar je je scriptie kan laten nakijken, deze letten bijvoorbeeld ook op het gebruik van de academische stijl.

Zeker als je een professionele redacteur inschakelt zal het je verbazen hoeveel fouten er nog uit je thesis gehaald worden, zelfs als je goed bent in taal.

Ben je al met je thesis begonnen, en loop je toch constant tegen een van deze valkuilen aan? Of heb je nood aan iemand die naziet op de structuur en inhoud van je thesis? Bij Bijleshuis kun je terecht voor kwalitatieve thesisbegeleiding, zodat jouw thesis de de afsluiter is waar je van droomde.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

scriptie schrijven schrijven thesis masterscriptie uitstelgedrag bronvermelding plagiaat
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter