written by
Julia H.

Bachelor of graduaat? Wegwijs in het hoger onderwijs

Rondom studeren 4 min read

Je bent net afgestudeerd van de middelbare school, hoera! Maar wat nu? Het hoger onderwijs in Vlaanderen is opgebouwd uit verschillende soorten opleidingen. Er zijn academische bachelors die je leiden naar een masterstudie en professionele bachelors die je voorbereiden op het werkveld. Daarnaast zijn er ook graduaatsopleidingen die erg praktijkgericht zijn. Om te mogen studeren heb je bovendien studiepunten nodig. Maar wat houdt dat in? Je leest er in dit artikel meer over. Veel succes met je zoektocht!

academische bachelor, professionele bachelor, graduaat, hoger onderwijs, studiepunten

Wat zijn studiepunten?

Je beslist om na het middelbaar verder te studeren. Iedereen die in het Vlaamse hoger onderwijs start, krijgt een virtuele gevulde rugzak met daarin een leerkrediet van 140 studiepunten (SP) voor de volledige studieloopbaan. Wanneer je je inschrijft voor een opleidingsonderdeel van een bachelor- of graduaatsopleiding, zal je hiervoor SP moeten inzetten. Maar wat zijn die punten en waarvoor dienen ze?

Elk opleidingsonderdeel (of vak) in het hoger onderwijs krijgt een aantal SP toegekend. Een studiepunt is het ‘gewicht’ van dat opleidingsonderdeel. 1 studiepunt staat min of meer gelijk aan ongeveer 25 à 30 uren studietijd. Het is de tijd die je onder andere besteedt aan lessen volgen, opdrachten maken, studeren en examens afleggen. Hoe meer SP een vak heeft, hoe meer tijd je hierin zal moeten investeren. Een vak van 6 SP neemt dus ongeveer 150 à 180 uren in beslag. Ben je geslaagd op het einde van het jaar? Dan krijg je die SP terug. Bovendien krijg je de eerste 60 SP dubbel terug! Ben je niet geslaagd of beslis je om een vak te tolereren? Dan verlies je de SP. We geven je een voorbeeld:

Je beslist om Marketing (een professionele bachelor van 3 jaar, 180 SP) te studeren aan de Hogeschool van Gent. Het eerste academiejaar telt in totaal 60 SP. Om je in te schrijven voor het eerste jaar neem je die uit je virtuele rugzak. Wanneer je geslaagd bent voor alle vakken, krijg je al je ingezette SP terug. Aangezien het gaat om jouw eerste 60 SP, krijg je ze zelfs maal 2. Ben je jammer genoeg niet geslaagd voor een vak en moet je die als volgt meenemen naar het volgende studiejaar? Dan krijg je deze SP niet terug. Een voorbeeldstudent start zijn of haar tweede studiejaar dus met 200 SP in de virtuele rugzak 😉

Vind je het nog niet duidelijk? De Vlaamse overheid legt de werking van het leerkrediet in het hoger onderwijs in detail uit, bij vragen kan je hen ook contacteren. Bekijk daarnaast zeker eens onderstaand filmpje waarin de werking uitgelegd wordt aan de hand van enkele voorbeelden.

Zo, nu begrijp je de logica achter het leerkrediet. Laten we eens kijken uit welke onderwijsvormen je kan kiezen in Vlaanderen.

academische bachelor, professionele bachelor, graduaat, hoger onderwijs, studiepunten

Academische bachelor

Aan een universiteit, School of Arts of de Hogere Zeevaartschool kan je een academische bachelor volgen. Het wordt vooral gezien als voorbereiding op een masteropleiding, niet om je voor te bereiden op een beroep. De nadruk ligt dus op de academische vorming en het opdoen van vaardigheden die je nodig hebt om verder te studeren. Tijdens de opleiding zal je vooral theorie studeren die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Pas tijdens je masteropleiding ga je je verdiepen en specialiseren in een vakgebied.

Een academische bachelor telt een studieomvang van minstens 180 SP, gespreid over 3 jaar. Voor de opleidingen Geneeskunde en Tandheelkunde moet je eerst nog een toelatingsproef afleggen.

Naast Geneeskunde en Tandheelkunde zijn er nog andere populaire studierichtingen die je kan volgen op de universiteit. Denk maar aan Psychologie, Criminologie, Handelswetenschappen, Rechten, Economie, Taal- en Letterkunde, Ingenieurswetenschappen en veel meer.

Professionele bachelor

Hogescholen bieden daarentegen professionele bachelors aan. Ze zijn gericht op de beroepspraktijk en bereiden je meteen voor op de arbeidsmarkt. Na deze studie kan je ook nog doorstromen naar een masteropleiding via een schakelprogramma.

Een professionele bachelor is, net zoals een academische bachelor, 180 SP, en duurt 3 jaar. Behalve voor de opleiding Verpleegkunde. Die bestaat sinds september 2016 uit 240 studiepunten en duurt 4 jaar in alle hogescholen.

Andere voorbeelden van professionele bachelors zijn: Bedrijfsmanagement, Ergotherapie, Interieurvormgeving, Modetechnologie, Onderwijs (kleuter, lager of secundair), Sociaal werk, Vastgoed, enzovoort.

Graduaat

Wat is dan een graduaatsopleiding? Na het secundair onderwijs kan je niet alleen een bacheloropleiding starten, je kan ook kiezen voor een graduaatsopleiding of de HBO5-opleiding Verpleegkunde (Hoger Beroepsonderwijs). Een graduaatsopleiding is een gespecialiseerde opleiding die je kan volgen aan de hogeschool. Ze zijn erg praktijkgericht en stomen je perfect klaar om een specifiek beroep uit te oefenen.

Een graduaatsopleiding is standaard 120 SP, meestal gespreid over 2 jaar. Na je opleiding kan je onmiddellijk aan de slag op de arbeidsmarkt, of verder doorstromen naar een professionele bachelor via een verkorte bachelor.

Je kan onder meer kiezen voor een graduaat in Biotechnologie, Programmeren, Orthopedagogie, Winkelmanagement, Maatschappelijk werk of Informatica.

Ziezo, hopelijk kan je hiermee verder! We wensen je alvast heel veel succes! En geen paniek als je opeens merkt dat het toch niks voor jou is. Soms helpen verkeerde keuzes je op het juiste pad te komen 😉. BijlesHuis helpt je graag bij elke stap in je schoolcarrière. Bekijk alvast eens onze blog over het maken van een juiste studiekeuze en neem zeker ook een kijkje op onze website. Wij zorgen ervoor dat jij elk jaar met glans voor de examens slaagt! Zie je het nog niet zitten om direct al verder te studeren? Dan kan je kiezen voor een sabbatjaar. Wij hebben al de ultieme gids opgesteld voor jou.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studiekeuze academische bachelor professionele bachelor master graduaat hbo universiteit hogeschool studiepunten leerkrediet
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter