Het einde van het schooljaar nadert met rasse schreden en voor heel wat laatstejaars betekent dat: keuzes maken en knopen doorhakken. Je staat waarschijnlijk al te trappelen om je vleugels uit te slaan en te mogen proeven van de wondere wereld van het hoger onderwijs. Maar een juiste studiekeuze maken is een grote beslissing, en niet eenvoudig.? Wij helpen jou om door de bomen het bos te zien.
Als zesdejaars moet je jezelf eigenlijk drie belangrijke vragen stellen: Wie ben ik? Wat is het aanbod van het hoger onderwijs? En hoe weet ik of mijn keuze een goede keuze is?
Kiezen is niet altijd verliezen
Op de meeste middelbare scholen wordt er tijdens het laatste jaar zorgvuldig aandacht besteed aan het maken van een doordachte studiekeuze. Misschien vulde jij voordat de coronamaatrdegelen van kracht gingen ook wel al een paar vragenlijsten in, had je geluk en kon je nog een kijkje nemen bij bepaalde universiteiten of hogescholen, of kon je zelfs een paar lessen meepikken van een opleiding die jou aanspreekt, tijdens een openlesweek. Uit onderzoek (Germeijs & Verschueren, 2006) blijkt dat hoe meer werk je maakt van je studiekeuze, hoe overtuigder je uiteindelijk achter die keuze staat én hoe groter je kans op slagen in het eerste jaar wordt! Maar hoe doe je dat nu, een goede keuze maken?
Ken jezelf!
We beginnen bij het begin: wie ben jij? Wat zijn jouw interesses? Waar ben je goed in en waar ben je graag mee bezig? In eerste instantie kun je vrienden, familie, leraren even vragen wat zij denken dat bij jou past. Heel vaak hebben zij inzichten die je zelf niet zo makkelijk verwerft. Om een antwoord te krijgen op die vragen, kun je daarnaast de (objectievere) Columbus-test afleggen. Deze test verdeelt de aandacht over drie belangrijke punten: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Neem de tijd om de vragen zo waarheidsgetrouw mogelijk te beantwoorden. Je wordt beloond met een goed beeld van jouw studiehouding, je capaciteiten en je interesses.
Door het bos de bomen zien
Nu je meer zicht hebt op je vaardigheden en interesses, is het tijd om een kijkje te nemen naar wat het hoger onderwijs je allemaal te bieden heeft. Er zijn 1001 mogelijkheden en misschien zie je even door de bomen het bos niet meer.
- Via de website www.onderwijskiezer.be vind je allerlei handige tools om op basis van je eigen interesses te grasduinen in het aanbod.
- Probeer even de testen als Explorer of I-prefer, die je een overzicht geven van studierichtingen die iets voor jou zouden kunnen zijn. Bovendien vind je er alle bestaande opleidingen en de bijhorende instellingen makkelijk terug.
- Sommige hogescholen en universiteiten hebben daarnaast hun eigen keuzetool ontwikkeld. Simon (UGent) en Luci (KUL) helpen je op weg!
- Er bestaat ook de mogelijkheid om online het complete studiekeuzebegeleidingstraject van loopbaanexpert en psycholoog Anthentiek te doorlopen. Hier kom je via een bundeling van de beste testen, oefeningen, een presentatie en werkboek achter welke studiebegeleiding écht bij je past!
Motiveren kun je leren
Tenslotte is het belangrijk te weten waarom je een bepaalde keuze maakt. Wat is jouw motivatie om voor een opleiding tot productontwikkelaar te kiezen? Waarom wil jij graag aan de slag als kinesitherapeut? Het kan handig zijn om sommige testen een tweede keer in te vullen, maar dit keer met jouw studiekeuze in het achterhoofd. Ben je bereid regelmatig te blokken aan ellenlange auteurslijsten of kies je toch beter voor die meer praktische taalopleiding? Zie je jezelf de boekhouding van een groot bedrijf verzorgen? Wees realistisch en verzamel zoveel mogelijk informatie over je voorkeursopleiding(-en). Probeer cursusmateriaal in te kijken of zoek contact met studenten uit het eerste jaar én met afgestudeerden. Zo krijg je een totaalplaatje van de opleiding en de perspectieven daarna.
Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je nieuwe avontuur begint en vergroot op die manier meteen je slaagkansen!
Ben je op zoek naar een duwtje in de rug om af te studeren? Kijk even bij BijlesHuis voor ervaren docenten. Wil je zelf graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.