Veel studies houden zich bezig met de positieve effecten van interactieve elementen in lessen. Bij interactief lesgeven speel je voornamelijk in op de interesses van de leerlingen, wat hun aandacht vasthoudt. De ideale benadering hiervoor? De digitale wereld! Je vindt er talloze hulpmiddelen die te gebruiken zijn bij interactief lesgeven. Ontdek hier 10 digitale tools voor in het onderwijs of tijdens je bijlessen!
Interactief lesgeven met quizzen: Kahoot, Wooclap en Quizizz
Zowel met Kahoot, Wooclap als Quizizz maak je interactieve quizzen waarin je kennis van de leerstof test. Een quiz is dé ideale manier om een les te beginnen, om de leerstof van de vorige les te herhalen, of om een les te beëindigen. Leerlingen vinden dit een van de leukere manieren om leerstof te oefenen. Als je aan meer dan één student (bij)les geeft, doen ze daarnaast beter hun best. De quiz winnen is dan natuurlijk het hoofddoel!
Brainstormen met een twist: Padlet en MindMeister
Padlet is een digitaal prikbord. Je maakt er meerdere borden aan voor verschillende categorieën. Denk daarbij aan een muur waar je post-its opplakt, maar dan digitaal. Hier vind je enkele voorbeelden van mogelijke borden voor je bijles:
- Een bord waar je bijlesleerling de leerstof van op school met je deelt.
- Een bord met leerrijke video’s en artikelen die je leerling helpen om de leerstof beter te begrijpen.
- Een bord voor doelstellingen, planningen en vooruitgang per les.
- Een bord waar je leerling na elke (bij)les reflecteert over het verloop.
MindMeister is een mindmapping tool. Je brengt er op een creatieve manier structuur mee aan en het is zeker interessant bij interactief lesgeven. Wist je trouwens dat visuele informatie gemakkelijker te onthouden is dan informatie in tekstvorm? Hier zijn enkele voorbeelden over hoe je deze tool kan toepassen in je les:
- Begin met een brainstormsessie over het onderwerp van de les om voorkennis te activeren.
- Giet de structuur van de leerstof in een mindmap of laat je leerling die zelf maken.
- Laat je leerling een mindmap maken van de belangrijkste punten die tijdens de (bij)les zijn besproken.
Interactieve video’s om actief te leren: Edpuzzle
Met Edpuzzle geef je op een visuele manier les door gebruik te maken van interactieve video’s. Je uploadt een zelfgemaakte video of gebruikt een van het internet die je kan inkorten. Voeg allerhande elementen toe die meteen de aandacht verhogen van de leerling - een beetje zoals een quiz dus! Voeg extra geluidsopnames toe, stel open vragen op, wissel af met meerkeuzevragen of plaats commentaren bij het filmpje. Op die manier blijft je student actief betrokken blijft bij de lesvideo. Geef zo’n video als huiswerk tegen de volgende (bij)les of bekijk de video samen waarbij je de interactieve elementen bespreekt.
Interactief lesgeven met oefeningen: Quizlet en Bookwidgets
Franse woordenschat oefenen, wiskunde onder de knie krijgen of wetenschappelijke termen vanbuiten leren, met Quizlet en Bookwidgets kan het allemaal. Maak aangepaste flashcards met Quizlet of kies uit de meer dan 40 verschillende oefeningen van Bookwidgets. Toetsen, tijdslijnen, educatieve spelletjes, interactieve grafieken, kaarten, ... Bookwidgets geeft je veel mogelijkheden! Belangrijk om te weten: Bookwidgets is betalend, dus deze tool is handiger voor docenten die veel leerlingen begeleiden!
Tip: in 2024 publiceerde Lannoo Campus het boek ‘Digitale didactiek. Hoe? Zo!’, boordevol digitale toepassingen voor het onderwijs.
Interactief lesmateriaal: LessonUp en Mentimeter
Ten slotte zijn er nog LessonUp en Mentimeter. Ze bieden je de mogelijkheid om lesmateriaal op een interactieve manier te presenteren. Je hebt enorm veel keuzemogelijkheden om de (bij)les zo divers mogelijk te maken met quizvragen, polls, draaiwielen, open vragen, sleepvragen, woordwebben en nog veel meer. Interactief lesgeven was nog nooit zo makkelijk! Belangrijk om te weten: LessonUp is betalend, dus is handiger voor docenten die veel leerlingen begeleiden!
Met deze interactieve tools til jij zonder twijfel jouw (bij)les naar een hoger niveau! Sta jij te popelen om leuke en interactieve bijlessen te geven? Registreer je als bijlesdocent en help studenten hun leerdoelen bereiken!
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.