written by
Jill R.

Hoeveel herexamens zijn haalbaar?

Rondom studeren 4 min read

Terwijl de ene student voluit kan genieten van de zomervakantie, moet de ander helaas studeren ter voorbereiding van de herexamens. Soms zijn dat er slechts een paar, maar andere studenten hebben een heleboel herexamens. Té veel om voor elk herexamen voldoende te kunnen studeren en te kunnen slagen. BijlesHuis krijgt dan ook vaak de vraag: hoeveel herexamens zijn haalbaar?

Individuele kwestie

‘Hoeveel herexamens zijn haalbaar?’ is geen vraag die we kunnen beantwoorden met ‘vier’ of ‘zeven’. Dat aantal is namelijk enorm individueel en situatiespecifiek. Om voor jou een inschatting te maken, is het belangrijk dat je naar onderstaande factoren kijkt:

  1. Hoe zwaar is het vak?
  2. Wat was de oorzaak van je buis in eerste zit? Was dat een zware of lichte buis?
  3. Hoe zien het examenrooster en jouw motivatie tijdens de zomervakantie eruit?
  4. Kan en wil je tolerantiekrediet inzetten?

We bekijken deze criteria hieronder in detail. Weet dat je bij vragen over je studievoortgang of individueel advies steeds terechtkan bij de trajectbegeleider van jouw opleiding.

1. Aantal studiepunten van het vak

Aan elk vak zijn een bepaald aantal studiepunten gekoppeld. Studiepunten zijn een indicatie van hoeveel tijd een vak van jou vraagt. Eén studiepunt staat volgens je opleiding voor 25-30 uur werk. Deze uren omvatten je lessen, zelfstudie en examenvoorbereiding.

Binnen je volledige jaar moet je 60 studiepunten behalen. Vier herexamens van 5 studiepunten betekent dus een derde van je jaartotaal. Dat is veel haalbaarder dan vier herexamens van 10 studiepunten, oftewel twee derde van je jaartotaal aan studiepunten.

Hou er dus rekening mee dat als je tijdens de herexamens vakken moet herkansen die allemaal veel studiepunten met zich meedragen, je veel tijd zult moeten vrijhouden om te studeren voor deze vakken. Bekijk voor jezelf hoeveel studiepunten elk herexamen heeft en of dit te combineren valt.

2. Oorzaak van je buis eerste zit

Een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden tijdens het inplannen van je herexamens, is de reden waarom je buisde in eerste zit. Ga eerst en vooral bij jezelf na of je de score verwacht had of niet. Deed je in de eerste examenperiode je uiterste best of had je jezelf eigenlijk meer kunnen inspannen voor bepaalde vakken? Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken met welk cijfer je buisde.

De combinatie van deze twee factoren zijn een indicatie van hoeveel en welke voorbereiding er nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld je uiterste best deed en heel laag scoorde, is er nog veel voorbereiding nodig. In dit geval heb je wellicht een andere studiemethode of bijles nodig. Haalde je een 8 of een 9, maar zette je jezelf ook niet volledig in? Dan weet je dat je aan de hand van een kleine inspanning kan slagen.

Ga ook zeker naar het feedback- of inkijkmoment van het examen dat je in eerste zit maakte. Zo kom je te weten waar je punten verloren bent. Misschien las je de vragen te snel, antwoordde je te beperkt of kende je de theorie uitstekend, maar liep het bij de oefeningen mis. Wanneer je weet waar het fout liep, kan je gerichter studeren tijdens de herexamens en heb je minder voorbereidingstijd nodig.

3. Het examenrooster en jouw motivatie

Om te weten hoeveel herexamens haalbaar zijn deze zomer, moet je weten hoe de herexamenplanning van je opleiding eruit ziet. Zijn je herexamens mooi verspreid over drie weken of vallen ze precies na elkaar? Als je twee dagen na elkaar examen moet afleggen, heb je tussen je herexamens zelf onvoldoende tijd om te leren. Reken dan zeker uit of je tijdens je voorbereiding wel genoeg tijd hebt om die vakken voor te bereiden.

De zomervakantie staat namelijk ook voor ontspanning. Ga jij op reis of op kamp? Pik je de Gentse of Lokerse Feesten mee? Schat jezelf goed in. Veel studenten vinden het namelijk lastig om in hun vrije tijd hun boeken open te doen, zeker wanneer het zonnetje schijnt. Bekijk dus zorgvuldig je eigen planning en motivatie en leg de examenregeling hiernaast.

4. Tolerantiekrediet: inzetten of sparen?

Naast een herkansing heeft elke student ook de mogelijkheid om een vak te laten tolereren. Enkel een score van een 8 of 9 op 20 komt in aanmerking voor deliberatie. Wanneer je het vak waarvoor je niet slaagde laat tolereren, hoef je dit niet opnieuw te hernemen om de opleiding verder te kunnen zetten.

Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen hoe de komende academiejaren er zullen uitzien. Is dit het juiste moment om je tolerantiekrediet in te zetten of zal je het later nog nodig hebben? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik ruimte voor verbetering?
  • Zou ik nog kunnen slagen voor dit vak?

Als je het gevoel hebt dat je niet alles gegeven hebt voor dat vak en je dus wellicht nog hoger kan scoren, is het slimmer om het tolereren nog even uit te stellen. Omgekeerd geldt hetzelfde: Heb je er alles aan gedaan om te slagen? Dan is het aangeraden om hier een tolerantie in te zetten. Je kan natuurlijk nog steeds deelnemen aan het herexamen en beslissen om je tolerantie daarna in te zetten.

Conclusie

Om te weten hoeveel herexamens haalbaar zijn, moet je voor jezelf enkele factoren afwegen. Hou rekening met het aantal studiepunten van je vakken, je punten in eerste zit, het examenrooster en je planning voor de zomer en niet te vergeten: je motivatie. Bekijk ook zeker of het nuttig is om je tolerantiekrediet in te zetten of juist te sparen.

Wil je graag inhoudelijk ondersteund worden bij een vak of wil je extra voorbereid de herexamens afleggen? Vraag dan vrijblijvend bijles aan. Wij helpen je graag!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Bronnen

examens herexamens examenplanning hogeschool universiteit
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter