Unieke bloklocaties in de Vlaamse studentensteden

Rondom studeren 7 min read
Mid-Manhattan Library
Photographer: Robert Bye | Source: Unsplash

De paasvakantie is gestart en dat betekent maar één ding: de blok loert om de hoek... Studeren geblazen, dus! Mis je zoals vele studenten de motivatie om er wel degelijk aan te beginnen? Dan is samen studeren op unieke bloklocaties misschien iets voor jou!

In groep studeren biedt heel wat voordelen die we hieronder, speciaal voor jou, opsommen:

1. Sociale controle

Eerst en vooral zorgt collectief studeren voor structuur en sociale controle. Er heerst rust en het concentratievermogen schiet gelijk de hoogte in. Als het even minder gaat, kan je steun zoeken bij een medestudent. Je wordt op die manier opgevangen door een sociaal netwerk.

2. Extra motivatie

Daarnaast krijgt je motivatie een enorme boost! Wanneer je alleen aan je bureau zit, is de afleiding des te groter en is de drang om je sociale media te checken sterk aanwezig. Maar als je ziet dat àl je vrienden aan het werk zijn, dan ben je sneller geneigd om zelf ook aan de slag te gaan. Dat zorgt voor die extra motivatie die je nodig hebt om de laatste pagina’s in je hoofd te stampen.

3. Je krijgt hulp

Als je in groep studeert, is er altijd iemand die jou kan helpen als je ergens vastzit of iets niet begrijpt. Of omgekeerd: jij kan anderen helpen. Wanneer je iets aan iemand uitlegt, maken je hersenen verschillende nieuwe associaties en verbindingen met die informatie. Een logisch gevolg is dat je de stof beter zal onthouden.

4. Geen uitstelgedrag

“Nog één aflevering en dan begin ik!”, is de meest populaire uitspraak van de eeuwige uitsteller. Als je collectief studeert, spreek je af op een bepaald uur. Mede door de sociale controle die er heerst, is het quasi onmogelijk om verder uit te stellen. Studeren zal je! Het nieuwe seizoen van je favoriete serie zal na de examens ook wel nog op Netflix staan.

5. Gezelligheid troef!

Last but not least is samen studeren supergezellig. Het betekent niet alleen samen studeren en afzien, maar ook samen PAUZEREN!

Overtuigd? Lees verder en ontdek per studentenstad op welke locaties je collectief kan studeren.

Waar kan ik samen blokken?

Doorheen het academiejaar kan je altijd terecht bij de bibliotheek/mediatheek van je faculteit of campus. Tijdens de examenperiodes komen verschillende studentensteden met extra initiatieven om samen met ‘lotgenoten’ te blokken.

Bloklocaties Gent

In de Sint-Pietersabdij is er plaats voor 60 studenten op de Monnikenzolder. Je blokt in alle rust in een authentieke ruimte. Een klein detail: er is geen WiFi aanwezig. Dat lijkt misschien onhandig, maar het helpt je 100 procent te focussen op je cursussen. Tijdens je pauze kan je genieten van de prachtige binnentuin.

Stadsbibliotheek De Krook biedt 300 studenten een plaatsje aan. Het grote voordeel van De Krook is dat je iets minder vroeg moet opstaan. De bibliotheek opent elke dag zijn deuren om 10u.

Een exclusieve locatie om te blokken in hartje Gent is het Rijksarchief. Hier kunnen slechts 40 studenten terecht die beschikken over een lezerskaart. Er is nauwelijks drukte en geen WiFi. Je wordt dus niet afgeleid door je Smartphone die constant oplicht.

20 studenten kunnen terecht in de historische kelder van Bond Moyson op de Vrijdagmarkt. Deze unieke locatie vormt ongetwijfeld een inspirerende plaats om je door je leerstof te worstelen. Je kan er de hele dag water en koffie krijgen. Het is het beste om vooraf te reserveren.

Middenin het Gentse Klein Begijnhof gaat er een unieke bloklocatie schuil: het Sint-Michielshuis. De plaatsen zijn beperkt en je moet vooraf reserveren. Er is gratis koffie en thee. Studenten die het niet meer zien zitten om te koken na een volledige dag studeren, kunnen 's avonds (van maandag tot donderdag) een warme maaltijd krijgen.

Bloklocaties Kortrijk

Alle studenten uit de 3e graad secundair en het hoger onderwijs kunnen terecht in de centrale bibliotheek. Iedereen kan in alle stilte studeren in de Oranje Zaal. Als de hele bib in blokmodus gaat, voorziet ze zo'n extra 50 bloktafels. In het Forum kan je met medestudenten terecht om iets te eten en te drinken. Er wordt gratis water voorzien en voor koffie betaal je €1.

Het Sint-Michielshuis in Kortrijk zet tijdens de examens haar deuren graag open. Ze biedt een stimulerende studieomgeving aan. Er is een grote binnentuin, kicker- en pooltafel aanwezig. Alle studenten krijgen een gratis vieruurtje en er is een mogelijkheid om een warm middagmaal te eten voor slechts 3 euro.

Boekenhuis Theoria is een boekenwinkel waar tal van plekjes zijn om even op adem te komen. Er zijn knusse zithoekjes, tafeltjes en een bar. Boekenhuis Theoria zet tijdens de blok zijn deuren open voor studenten.

Bloklocaties Antwerpen

Heb je er altijd al van gedroomd eens te mogen studeren in het MAS, HET STEEN of in een kantoorgebouw met een magnifiek uitzicht over Antwerpen? Tijdens elke blokperiode gaat GATE15 altijd op zoek naar enkele leuke en unieke bloklocaties. Volg via STUDY360 waar zich de verschillende pop up studieplaatsen bevinden. Tijdens de hele blokperiode kan je gezonde snacks en koffie krijgen en aan ontspanningsmogelijkheden is er ook geen gebrek.

Bloklocaties Leuven

Stadsbibliotheek Tweebronnen creëert extra studieplekken voor studenten hoger onderwijs in de foyer op de bovenverdieping. Je hoeft niet te reserveren. Je kan gewoon, super simpel, langs gaan en plaatsnemen aan een vrije tafel.

Alma 2 opent zoals iedere examenperiode haar deuren voor behoeftige studenten tijdens de donkere examenperiode. Studeren en goedkoop eten klinkt ons als muziek in de oren. Zin in een broodje of andere snack? De Alma-blokhut staat tegenover AGORA met allerlei lekkers.

Agora is een gekend unicum onder de Leuvense studenten. Elke dag vanaf 8:00 uur tot 00:00 uur kan iedere student terecht in het leercentrum Agora. Er zijn tal van games aanwezig om je pauzes aangenamer te maken. Je moet er wel op tijd aankomen, want anders kan je wel eens in de wachtrij terecht komen.

‘Bergen bestaan niet in België’. Iedere Leuvense student weet dat dat geleuter is, zeker als je dagelijks de Naamsestraat moet trotseren. De EBIB apprecieert jouw inzet en beloont je dan ook met een blokplek om U tegen te zeggen. De EBIB biedt daarnaast verschillende faciliteiten aan: lekkere koffie, sportmateriaal voor tijdens je pauze, gadgets zoals examenplanners,... Het is zelfs mogelijk om je broodje bestellen bij Alma en het bij de EBIB te laten leveren.

Bloklocaties Brussel

Ben je op zoek naar lotgenoten om samen te studeren in Brussel? Brik heeft verschillende Study Spaces in de aanbieding. Deze vredige studieruimtes zorgen voor het ideale blokklimaat. Je kan er in je pauzes een heerlijk bakje troost (a.k.a. koffie) drinken. Je kan je gegevens hier achterlaten en dan krijg je meer informatie.

De stadsbibliotheek Muntpunt heeft verschillende studieformules. Naast de gewone studiezaal, waar 90 studenten plaats kunnen nemen, is er de mogelijkheid om te studeren aan een van de individuele studieplekken. Ook zijn er coupés waar je samen kan studeren. Maar let wel op: de regel 'first come, first serve' geldt hier.

Bloklocaties Brugge

Hoofdbibliotheek Biekorf
WZC Van Zuylen biedt 20 studenten een rustig plaatsje aan om te kunnen blokken. Er is wifi aanwezig en bovendien is er gratis water en koffie te verkrijkgen. Zelfs de honger kan gestild worden met een lekker en gezond stuk fruit.

Ook de Sint-Michielsbeweging in Brugge zet tijdens de examens haar deuren graag open. Ze biedt een stimulerende studieomgeving aan. Ze biedt verschillende ontspanningsmogelijkheden:er is een grote binnentuin, kicker- en pool- en pingpongtafel aanwezig. Alle studenten krijgen gratis water en fruit en er is een mogelijkheid om een warm middagmaal te eten voor slechts 3 euro.

Doorheen het hele academiejaar verwelkomt het Stadsarchief elke dag 25 studenten om bij hen in de leeszaal te studeren. Het is kosteloos en voor iedereen toegangkelijk, maar je moet wel eerst een inschrijvingsfiche en het register invullen.

Ook in het rijksarchief kan je het hele academiejaar terecht. Iedere dag kunnen er 20 studenten een plaatsje bemachtigen. Er is geen WiFi aanwezig, dus het rijksarchief is de ideale plek om zonder afleiding te werken. Om in het rijksarchief te kunnen studeren moet je wel een eenmalige gratis lezerskaart aanvragen.

Heb je jouw ideale bloklocatie gevonden? Dan kan je beginnen met blokken. Heel veel succes!

Lukt het studeren niet goed, en kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? De ervaren studiebegeleiders van BijlesHuis helpen jou graag verder!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.
zelfstudie studietips student examens voorbereiden voorbereiding studeren bloklocaties
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter