7 eigenschappen van een eersteklas bijlesdocent

Voor bijlesdocenten 4 min read

Een student helpen met de stelling van Pythagoras of de verschillende Engelse werkwoordstijden vereist niet enkel een grondige kennis van het vak in kwestie. Er zijn ook een aantal persoonlijke eigenschappen die een lesgever helpen om zijn student richting goede resultaten te loodsen. Hier vind je zeven kwaliteiten die van jou een uitstekende bijlesdocent maken.

1. Geduld

Iedereen verwerkt nieuwe informatie aan een verschillende snelheid. Hoogstwaarschijnlijk is de student die bijles volgt net iemand die meer tijd nodig heeft dan zijn klasgenoten om de leerstof te begrijpen. Daarom is het van cruciaal belang om het tempo van de student te respecteren. Zelfs wanneer je vijf keer dezelfde vraag voorgeschoteld krijgt, mag je je geduld niet verliezen. Integendeel, het is een uitdaging om net een andere manier te bedenken waarop de student het wél snapt.

2. Flexibiliteit

Dat brengt ons bij de volgende eigenschap: flexibiliteit. Er bestaat namelijk geen universele formule voor bijles; bijles is steevast op maat. Sommige studenten zijn vooral visueel ingesteld. Anderen leren beter door hardop te herhalen, mindmaps te maken of zelf voorbeelden te zoeken. Elke student heeft zijn sterktes en zwaktes en daar speelt een goede bijlesdocent op in. Als de student je uitleg de eerste keer niet begrijpt, kan je de leerstof op een andere manier of met een andere techniek aanbieden. Daarnaast is het van belang om constant te blijven herevalueren hoe de vooruitgang gaat. Indien nodig zullen de lessen aangepast moeten worden als er zich nieuwe doelen voordoen.

3. Een luisterend oor

Goed kunnen luisteren is voor een bijlesdocent cruciaal om twee redenen. Ten eerste is het belangrijk om precies te begrijpen waar de probleemgebieden liggen om die effectief te kunnen aanpakken. Dat doe je door je student gerichte vragen te stellen: Waar ben je goed in? Wat lukt niet? Waar loop je bij vast als je deze vraag leest? Wat begrijp je niet aan deze zin? Ten tweede wordt een bijles veel boeiender als je inspeelt op de interesses van de student. Leer hem dus kennen en leg linken met de leerstof. Vertel eens over je reis in de passé composé? Wat gebeurt er met de energie van je lichaam op het sportveld? Hoe helpt een eerstegraadsfunctie jou bij het ophangen van foto’s op je kamer?

4. Autonomie stimuleren

Kauw de leerstof niet voor en los geen oefeningen op in de plaats van de student. Als hij het zelf niet kan reproduceren achteraf, heeft de bijles niet veel nut. Dan gaat hij namelijk op een toets ook de mist in. Daag de student liever uit door open vragen te stellen en hem de les enigszins te laten leiden. Hoe kom je daarbij? En wat als dit er op deze manier zou staan? Door de student hardop te laten redeneren, kom je de hiaten in zijn kennis te weten. Zo kan je die waar nodig aanpassen. Dat is een stuk productiever dan zelf pasklare antwoorden geven.

5. Eerlijkheid

Niemand weet alles. Zelfs als vakexpert zullen er tijdens je bijlessen vragen opduiken waar je niet meteen kan op antwoorden. Sommige scholen hanteren een andere methode om dezelfde resultaten te berekenen, bijvoorbeeld. Geef eerlijk aan als je het antwoord niet weet, in plaats van iets aannemelijks te verzinnen. Samen een antwoord op een vraag opzoeken is ook een manier voor de student om de leerstof te begrijpen! Daarnaast is het belangrijk om steeds eerlijk met de ouders te communiceren over de vooruitgang van hun kind. Maak op een beleefde manier duidelijk waar nog werk aan is. Zo staan ze niet voor verrassingen als op de volgende toets de resultaten toch niet zo hoog zijn als verwacht.

6. Toegankelijkheid

Een student maakt het best vooruitgang als hij weet dat hij bij jou terecht kan. Zo aarzelt hij niet om een vraag te stellen die hij ‘dom’ vindt. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je constant heen en weer e-mailt buiten de lessen om. Toch is het voor de student fijn om te weten dat hij een berichtje kan sturen als hij met een dringende vraag zit.

7. Energie

Het is de bedoeling dat een uurtje bijles verschilt van de lessen op school. Dat bereik je met name door verschillende werkvormen, interactiviteit en een energieke sfeer. Een bijlesdocent is gepassioneerd door zijn vak en straalt ook dat enthousiasme uit. Motiveer de student! Toon hem wat jouw vak zo interessant maakt, en waarom het noodzakelijk is in zijn lespakket. Maak duidelijk dat zijn persoonlijke vooruitgang ook voor jou belangrijk is en beloon hem met enthousiasme als hij een goede taak of toets maakt.

Kriebelt het bij jou om bijles te geven en studenten aan goede resultaten te helpen? Meld je aan bij BijlesHuis voor een leuke bijverdienste!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijverdienen bijles docent
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter