Hoe zorgen we ervoor dat geen enkel kind achterblijft, ongeacht zijn thuissituatie? De vraag naar bijles en aanvullende onderwijsondersteuning groeit elk jaar, merken we bij BijlesHuis. En niet elk gezin heeft de mogelijkheid om dat te betalen. In dit artikel lees je onze visie op een duurzame oplossing voor ondersteuning voor elke leerling, ongeacht zijn thuissituatie. In het kort: we roepen lokale overheden en scholen op om werkingsmiddelen vrij te maken voor inclusieve naschoolse begeleiding. Een aantal scholen en gemeentes sprongen de afgelopen jaren al op de kar. In dit artikel lichten we ons project in Denderleeuw toe als case study. Door de handen ineen te slaan, zorgen we ervoor dat iedere leerling de hulp krijgt die hij nodig heeft om te slagen!

Het project Jong-Leren in Denderleeuw
Gemeente Denderleeuw zet zich al langer in om elk kind een extra duwtje in de rug te geven buiten de schooluren. Via hun project Jong-Leren komen begeleiders eenmaal per week aan huis om leerlingen te ondersteunen bij huiswerk en extra schoolse begeleiding te geven via spel en leuke activiteiten.
Om die werking verder uit te breiden en meer leerlingen te kunnen ondersteunen, nam de gemeente contact op met BijlesHuis. Het resultaat? Sinds oktober 2024 krijgen een extra 14 kinderen uit kwetsbare gezinnen begeleiding aan huis. Ervaren docenten van BijlesHuis helpen met huiswerk en ondersteunen bij de taalontwikkeling van de leerlingen.
De rol van BijlesHuis
In deze samenwerking neemt het Huis van het kind een groot deel van de regie in handen. Het Huis van het kind voorziet het budget en selecteert de gezinnen die in aanmerking komen voor de begeleiding. Daarnaast is het Huis van het kind ook het contact voor vragen van ouders en worden er intervisies georganiseerd met de begeleiders.
“Je merkt dat de kinderen via spel heel gemotiveerd zijn en dat variatie hen goed bij de les houdt. Het is een uitdaging om te ontdekken wat hun aandacht trekt, maar het geeft voldoening wanneer het lukt.” - Luc, docent
BijlesHuis helpt dan weer met selecties van de lesgevers en heel wat praktische zaken, namelijk:
- screening van geschikte lesgevers en de selectie per gezin.
- coördinatie van de planning en vervangingen bij (langdurige) uitval van begeleiders.
- betalingen, aangiftes, en andere administratieve zaken.
- online portaal voor de opvolging van de begeleiding, zodat de vooruitgang transparant kan worden gemonitord door zowel de gezinnen als de gemeente.
- per kwartaal een overlegmoment met de gemeente om de vooruitgang te bespreken en bij te sturen waar nodig.
- burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.
Waarom dit project werkt
Voor de eerste bijles vergezelde onderwijsopbouwwerker Stijn elke lesgever naar het gezin. Hij bracht ook de school en lesgever met elkaar in contact. Op die manier kan er kort op de bal worden gespeeld rond eender welke educatieve nood van de leerling in kwestie.
“De samenwerking, praktische afspraken maken, de eerste kennismaking met de gezinnen: het verliep allemaal heel erg vlot en uiterst aangenaam. De lesgevers worden overal warm onthaald. Het was ook heel fijn om te horen dat sommige lesgevers zelf aangaven dat ze bepaalde verwachtingen na de eerste les in positieve zin konden bijsturen! 😊”- Stijn Sonck, onderwijsopbouwwerker gemeente Denderleeuw
Uit de begeleidingen blijkt dat onze docenten niet enkel bijles geven, maar ook een maatschappelijke rol vervullen. Ze betekenen een veilige haven voor de leerlingen waarbij ze terechtkunnen met hun grote en kleine zorgen. De docenten kunnen dit terugkoppelen naar de ouders en indien nodig samen stappen nemen (naar de zorg- of klasleerkracht) waardoor het kind beter omringd wordt met aangepaste zorgen. Ook de leerkrachten ervaren die samenwerking als erg prettig:
“Die uren huiswerkbegeleiding zijn echt fijn: je voelt dat je echt een verschil kan maken. Ook naar de ouders naartoe kan er korte en duidelijke info over de leerprestatie van het kind of over administratieve schoolse aangelegenheden meegedeeld worden. Ik ben daar een soort van tussenpersoon 😊.” - Lieve, docente
Kan ook jij middelen vrijmaken om kwetsbare leerlingen te ondersteunen?
In een ideale wereld heeft elke leerling toegang tot de naschoolse ondersteuning die hij nodig heeft om te slagen. Ben jij een onderwijsopbouwwerker, schooldirecteur, zorgleerkracht, bruggenbouwer... en wil je meewerken aan deze missie?
Neem contact op met samenwerkingen@bijleshuis.be om bijles of huiswerkbegeleiding te organiseren voor leerlingen uit jouw gemeente of school. Samen bouwen we aan gelijke onderwijskansen!
“Wij zijn heel tevreden over de samenwerking! Het platform werkt prima voor ons. We proberen het elke week grondig te bekijken.” - Stijn Sonck, onderwijsopbouwwerker gemeente Denderleeuw