Alles wat je moet weten over bijles geven als leerkracht

Voor bijlesdocenten 3 min read

Ben je actief als leerkracht in het lager, secundair of hoger onderwijs? Dan is bijles geven natuurlijk een bijverdienste die je op het lijf geschreven is. We sommen hier even alle praktische informatie op voor wie wil bijles geven als leerkracht; van belastingen tot hoe je eraan begint. Veel succes!

bijles geven als leerkracht

Is bijles geven als leerkracht iets voor mij?

Als leerkracht met een diploma en de nodige ervaring op zak, bezit jij absoluut hét ideale profiel om leerlingen bijles te geven. Jij brengt naast je grondige vakkennis en pedagogische ervaring namelijk nog kennis van het school- en examensysteem mee naar de bijles. Je weet precies wat er van leerlingen wordt verwacht bij het examineren, en je kent daarnaast de grootste pijnpunten van ‘jouw’ vakken.

BijlesHuis heeft dan ook heel wat leerkrachten in het bijlesnetwerk actief. Zij vinden vooral de voldoening die ze uit bijles halen het fijnst. Een individuele student alle nodige aandacht geven is vaak niet mogelijk in een klasgroep. Iemand via bijles heel gericht kunnen helpen en week na week duidelijk vooruit zien gaan, geeft je echt een goed gevoel.

“Ik heb zelden - zeg maar nooit - een job met zoveel plezier, toewijding en voldoening gedaan. Deze week heb ik van al ‘mijn’ leerlingen het bericht ontvangen dat ze vooruitgang gemaakt hebben en / of goede resultaten hebben. Toch fijn !” - Docente Valérie

Praktisch: waar, wanneer, aan wie?

Het handige aan bijles geven als leerkracht is de enorme flexibiliteit. Je kan zelf je agenda indelen en beslissen op welke momenten je bijles wil geven. Meestal gaat het om een vast bijlesmoment (1 of 2u) per week. Soms komen er ook last-minute verzoeken om op korte termijn te helpen voorbereiden op een examen. Bij BijlesHuis kan je zelf kiezen welke student je graag wil begeleiden, en op welke tijdstippen.

Onze bijlesdocenten geven bijles aan studenten van alle leeftijden en niveaus, in de vakken waar ze sterk in staan. Bijles kan plaatsvinden aan huis, of online via onze eigen leeromgeving met videochat, digitaal schoolbord, screenshare en de mogelijkheid om lesmateriaal te uploaden.

Moet ik zelfstandig zijn om bijles te geven?

Hoe werkt bijles geven met de belastingen? Heb je een zelfstandig statuut nodig? Bijles geven als zelfstandige (in bijberoep of niet) is mogelijk, maar gelukkig niet verplicht. Om klussen en bijles geven in het zwart tegen te gaan, is het sinds 2018 via de voordelige regeling deeleconomie mogelijk om heel eenvoudig tot €6390 per jaar bij te verdienen. Naast je reguliere job, zonder dat je een speciaal statuut moet aanvragen of zelfstandige in bijberoep worden. En goed nieuws: je wordt er slechts 10% op belast! BijlesHuis neemt alle administratie en de aangifte bij de belastingen op zich, zodat jij je enkel hoeft te focussen op het leuke deel: lesgeven zelf!

Yes, count me in!

Wil jij graag bijles geven als leerkracht? Top! Meld je dan aan via de site van BijlesHuis. Wij nodigen je uit op een (online) intakegesprek om jouw achtergrond en onze werkwijze te bespreken. Zodra je tot ons netwerk van docenten bent toegelaten, zie je alle openstaande opdrachten, in je buurt of online. Jij beslist dus zelf of je interesse hebt om een bepaalde student te helpen, op basis van zijn inhoudelijke en praktische hulpvraag. Doorheen het hele proces kan je uiteraard bij BijlesHuis terecht voor vragen of advies. Tot snel!

PS: Ben jij geen leerkracht maar heb je wel interesse om bijles te geven? Ook studenten zijn welkom bij ons, of wie aan het werk is in een andere tak dan het onderwijs. Neem contact op voor meer info!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame, spam of andere e-mails, beloofd. ;-)

bijles geven bijlesdocent bijles geven als leerkracht
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter